Home

Achtergrond 183 x bekeken

Nederland moet ruim 28 miljoen euro landbouwsteun terugbetalen

Nederland moet 28,2 miljoen euro aan Europese landbouwsteun terugbetalen aan Brussel.

Dit vanwege gebreken bij de perceelsregistratie, onvoldoende controle op de uitvoerrestituties in de Rotterdamse haven en de overschrijding van het subsidieplafond.

Dat heeft de Europese Commissie gisteren bekendgemaakt. In totaal moeten de EU-lidstaten 214,6 miljoen euro terugbetalen. De Commissie vordert regelmatig gelden terug, die niet volgens de regels zijn uitgegeven.

De Commissie heeft vooral aanmerkingen op de Nederlandse perceelsregistratie: dat systeem vertoont zwakheden, en zowel de administratieve als de veldcontroles laten te wensen over; overtredingen worden onjuist bestraft. De aanslag uit Brussel op dit punt bedraagt 16,6 miljoen euro, en heeft betrekking op de periode 2006-2008.

Voor de onvoldoende controle op de toekenning van exportrestituties in de jaren 2001-2003 moet Nederland 9,7 miljoen euro terugbetalen. Daarbij gaat het vooral om exportsteun aan de suikersector en bij voedselhulp; voor het overschrijden van subsidieplafonds vordert Brussel nog eens 1,9 miljoen euro terug.

De meeste problemen vinden doorgaans plaats in de Zuid-Europese lidstaten. Hoofdboosdoener was dit keer Frankrijk, met 71 miljoen euro aan onrechtmatig uitgekeerde steun. In Frankrijk schortte het vooral aan controle op de randvoorwaarden (cross compliance). Spanje moet 31,7 miljoen euro terugbetalen vanwege een gebrekkig toezicht op de steun aan de olijfolie-sector; ook hier werden overtredingen van de regels niet volgens de regels bestraft.

Ondanks deze gemaakte fouten vindt Landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel dat de steunverlening via het gemeenschappelijk landbouwbeleid "beter werkt dan ooit. De Commissie houdt de druk op de ketel om te garanderen dat geld volgens de regels wordt besteed."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.