Home

Achtergrond 190 x bekeken

NMa valt binnen bij regionale kranten

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is kantoren van de regionale krant BN/De Stem en de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) binnengevallen.

De concurrentiewaakhond vermoedt dat afspraken zijn geschonden die zijn gemaakt bij de overname van beide kranten in 2000 door Wegener. Dat liet de NMa dinsdag weten. De NMa bezocht de vestigingen van BN/De Stem en PZC in Breda, Middelburg en Terneuzen. Daarbij is informatie verzameld die duidelijk moet maken of Wegener de activiteiten van beide kranten te ver heeft samengevoegd. Bij goedkeuring van de overname moest Wegener de redactionele en commerciële onafhankelijkheid van de titels beloven. Ook werden er afspraken gemaakt over de verspreiding van de kranten in Zeeuws-Vlaanderen.

Wegener sprak destijds zijn ongenoegen uit over de voorwaarden. De directie van BN/De Stem en PZC wilde dinsdagmiddag niet reageren op het onverwachte bezoek van de NMa. VNU Dagbladen en Wegener kondigden in september 1999 aan dat vijf regionale kranten, waaronder BN/De Stem en PZC en enkele huis-aan-huisbladen in het bezit zouden komen van Wegener. Daarmee was destijds een bedrag van ruim 800 miljoen euro gemoeid.

De NMa keurde de overname in maart 2000 na lang wikken en wegen goed. Wegener is inmiddels in handen van het Britse mediabedrijf Mecom. De nieuwe eigenaar kan een boete van maximaal 10 procent van de omzet krijgen als er sprake is van overtreding van de mededingingsregels.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.