Home

Achtergrond 197 x bekeken

NAK keurt 4,2 procent pootgoed af in veldkeuring

De keuringsdienst NAK heeft in de veldkeuring 1.531 hectare pootaardappelen afgekeurd.

Dat is 4,2 procent van de 36.496 hectare pootgoed die dit jaar is aangemeld voor de keuring. In 2008 werd 2,5 procent van het areaal tijdens de veldkeuring afgekeurd voor gebruik als pootgoed. Het zijn voorlopige keuringsresultaten omdat de nacontrole nog volop aan de gang is.

De voornaamste oorzaak is erwinia. Dat heeft vooral gevolgen voor de hoogste pootgoedklassen, zegt Ton Stolte, manager buitendienst bij de NAK. "In de klassen S en SE mag in de veldkeuring geen enkele plant worden gevonden met erwinia. Daardoor is in de hogere klassen relatief meer pootgoed afgekeurd of in klasse verlaagd."

Dit speelde ook in 2007, toen ook veel pootgoed is afgekeurd of in klasse verlaagd als gevolg van erwinia. Dat effect was dit jaar nog voelbaar, zegt commercieel directeur Jan van Hoogen van handelshuis Agrico. "We hebben toen wel versneld extra miniknollen opgezet, maar je hebt toch altijd een naijleffect. Begin dit jaar konden we van een aantal rassen minder uitplanten dan we wilden omdat er onvoldoende pootgoed beschikbaar was. Dit speelt vooral bij de kleinere rassen, die nog in opbouw zijn. Dan kan dit heel vervelend zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.