Home

Achtergrond 235 x bekeken 8 reacties

Ministers van landbouw wijzen lager quotum af

Duitsland en Frankrijk hebben maandag tevergeefs geprobeerd de melkquota in de EU de komende jaren te bevriezen of zelfs te verlagen.

De pogingen stuitten op verzet van minister Gerda Verburg (Landbouw), de EU-commissaris en veel anderen, zo bleek bij EU-beraad in Brussel.

Duitsland en Frankrijk wilden met de lagere melkproductie bereiken dat de boeren een hogere prijs voor hun melk zouden krijgen. Maar de meeste EU-landen willen vasthouden aan de eerdere afspraak dat de melkquota gestaag moeten stijgen. In 2015 moet de productielimiet zelfs verdwijnen.

Vooral Nederland heeft totaal geen belang bij een lager melkquotum. De boeren hier overschrijden hun quotum namelijk al jaren. Vorig jaar moest Nederland daarom 40 miljoen euro superheffing afdragen aan Brussel.

Minister Verburg wijst erop dat de boeren de laatste tijd al iets meer geld krijgen voor hun melk: van zo'n 20 naar 26 cent per liter. "De vooruitzichten op middellange en lange termijn zijn gunstig.''

Productieverlaging

Ze meent ook dat een productieverlaging de Europese boeren niet helpt. "We zien nu al dat Amerikaanse en Nieuw-Zeelandse melkveehouders hun positie versterken in Europa. Dat is jammer. De Europese boeren moeten ook hun bijdrage kunnen leveren.''

De Duitse minister Ilse Aigner was na het beraad zeer boos en teleurgesteld: "Dit klopt van geen kant. De Europese Unie faalt hier. Onbegrijpelijk dat er geheel geen bewegingsvrijheid is.''

Het EU-beraad was speciaal ingelast wegens de historisch lage handelsprijs van melk momenteel. Veel boeren zijn boos dat ze niet meer uit de kosten komen. Verburg en haar collega's constateerden dat ze de boeren wel op andere manieren kunnen helpen. Zo betaalt Nederland de inkomenstoeslag vervroegd uit, als enige land in de EU.

De overheden mogen ook melkquota opkopen en boeren subsidiëren om te stoppen. Verburg vindt dat echter niet nodig in Nederland: "De quota en grond zijn heel wat waard. Boeren kunnen dat verkopen.''

EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) onderzoekt momenteel of Europese supermarkten samenspannen om boeren weinig te betalen voor hun melk. Conclusies van dat onderzoek komen op zijn vroegst eind dit jaar.

Lees ook Protest melkveehouders tijdens EU-landbouwraad

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Het Melk quotum is aan zijn laatste levensfase begonnen. Goed voor de optimisten! Slecht voor de pessiemisten!Nu is creativieteit belangrijk om door een moeilijke tijd heen te komen! Schaalvergroting is op dit moment geen optie,denkt ondergetekende. Of vergis ik mij???.

 • no-profile-image

  adje

  wat een zieke opmerking.

 • no-profile-image

  veeboer

  Zolang de boeren nog hoge prijzen betalen voor Quotum en Grond is de prijs van de melk nog niet te laag.
  Des al niettemin was de prijs voor de melk afgelopen zomer wel bedroevend laag maar de prijs omhoog is ingezet en in januari kunnen we de gemiddelde prijs over 2009 uitrekenen.
  Dan pas kun je de prijs vergelijken met voorgaande jaren.
  Maar een boer met een lage kostprijs houd het lang vol!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Lizzie

  Weten we ook al dat het gros hiervan speculant is?

 • no-profile-image

  Doc

  Jammer dat het propje niet is blijven zitten.

 • no-profile-image

  gradje

  Dit is gewoon een regelrecht aanval op de kleine boer. Kijk met deze lage prijzen, die door quotum uitbreiding ook weer in stand gehouden worden, zorgen deze lieden dat er schaalvergroting komt hoe dan ook. Wees eerlijk en oprecht en zorg dat de kleine boer kan blijven of geef hem een goede bonus. Als iemand een mega bedrijf wil dan moet hij er ook maar voor knokken.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Hallo, Gradje,met 60 Koeien. Maakt u zich geen zorgen, schaalvergroting bij een melkprijs van 25 cent ,kunnen de meeste megabedrijven zich niet veroorloven! Doet u rustig aan,de wal zal het schip wel keren.Ik weet dat er heel veel megabedrijven heel grote problemen hebben.Vooral financieel.

 • no-profile-image

  quotumprijzen

  Terechte opmerking hieronder. Zolang er torenhoge prijzen voor quotum en grond betaald worden door melkveehouders, gaat het hen financieel zeer goed. Leg dat de eenvoudige burger en politiek maar eens anders uit.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.