Home

Achtergrond 157 x bekeken

Minder winst Smithfield door H1N1 en minder export

Lagere varkensprijzen en een sterk gedaalde vraag hebben het verlies voor Smithfield Foods vergroot.

Het Amerikaanse bedrijf verloor het laatste kwartaal 107,7 miljoen dollar (74,4 miljoen euro). Een jaar eerder was het verlies beperkt tot 13,2 miljoen dollar (9 miljoen euro.).

De prijzen voor levende varkens daalden in de VS met zo'n 24 procent in het laatste kwartaal. Er zijn volgens bestuursvoorzitter Larry Pope eenvoudigweg te veel varkens. De vraag naar varkensvlees is door angst voor H1N1-griep en recessie teruggevallen.

Kostprijs

"De varkensproducenten zullen verlies moeten nemen tot industriebreed bedrijven omvallen", aldus Pope. "De huidige afzetprijzen liggen ver onder de kostprijs. Zekf verminderen we de zeugenstapel en sluiten we productielocaties."

De omzet daalde 13,6 procent tot 2,7 miljard dollar (1,8 miljard euro). Het bedrijf zegt dat de reorganisatie op schema ligt. Pope verwacht dat Smithfield Foods in 2010 55 miljoen dollar (38 miljoen euro) aan kosten bespaart.

Of registreer je om te kunnen reageren.