Home

Achtergrond 247 x bekeken

Minder bloemenaanvoer en iets beter prijsniveau

Een aanvoer van bijna 26 miljoen bolbloemen op veiling FloraHolland betekende afgelopen week ruim 2 procent minder aanvoer dan een week eerder.

De prijzen bleven uiteindelijk nog redelijk hangen op het iets betere niveau, al liep het naar het einde van de week wat stroever. De fractioneel kleinere aanvoer ten opzichte van vorig jaar maakte met € 0,23 gemiddeld ook nu weer 2 cent minder dan toen. De verwachting voor de nieuwe verslagweek is redelijk. De prijzen aan het begin van de week liggen wederom enigszins beter. Het koelere weer lijkt iets meer grip te gaan krijgen op een wat groter gedeelte van West-Europa. Het positieve effect veroorzaakt door de Dankeschön Tag in Duitsland op 24 september laat nog een weekje op zich wachten.

De tulpenaanvoer groeide gestaag door naar nu ruim 400.000 stuks. De prijs verbeterde gemiddeld weer met een halve cent tot nu € 0,20. Opvallend is dat de aanvoer nu 30 procent lager is dan vorig jaar. Desondanks is de prijsvorming exact hetzelfde en dat geeft nog maar weer eens de fragiliteit van de markt aan. De aanvoer van de lelies nam toe en desondanks stegen de gemiddelde prijzen. En het is al erg lang geleden dat dit het geval was.

De Gladiolenaanvoer daalde fors tot nu 3,7 miljoen stuks. Vrijwel dezelfde aanvoer als vorig seizoen. Nu werden concernbreed gemiddeld 15 cent betaald voor de grootbloemigen en dat is dik 2 cent meer dan vorig jaar.

Ruim 800.000 Irissen noteerden een stuksstijging van 5 procent en de prijzen stegen verder naar € 0,11. Dat is 3 cent beter in 2 weken tijd. Nog wel een kleine stuiver minder dan vorig jaar maar met een aanvoertoename van 60 procent is veel verklaard. De aanvoer van 1,3 miljoen Dahlia’s tenslotte betekende een afname van de weekaanvoer met 22 procent en dat deed de prijsvorming goed. Die steeg met 3 cent tot nu gemiddeld € 0,13.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.