Home

Achtergrond 176 x bekeken

Miljoenennota opnieuw via RTL Nieuws uitgelekt

De hele miljoenennota is vandaag opnieuw via RTL Nieuws uitgelekt. In de afgelopen jaren lukte het de redactie van het programma ook al enkele keren het nog geheime stuk voor Prinsjesdag te publiceren.

RTL Nieuws beschikt behalve over de Miljoenennota 2010 ook over de zogeheten Macro Economische Verkenning (MEV), de voorspelling van de Nederlandse economie voor komend jaar. In de afgelopen dagen lekten belangrijke cijfers en kabinetsplannen uit de prinsjesdagstukken al uit via diverse media. Maar politiek verslaggever Frits Wester toonde beide stukken zaterdagavond in de uitzending. Ook op de website van RTL wordt eruit geciteerd en is het eerste hoofdstuk integraal geplaatst.

Dit jaar hebben alleen de partijen in de Eerste en Tweede Kamer de kabinetsplannen voor volgend jaar onder embargo gekregen, zodat ze zich kunnen voorbereiden op de algemene politieke beschouwingen die na Prinsjesdag worden gehouden. Vrijdag ontvingen de fracties de Miljoenennota en afzonderlijke begrotingsstukken, zaterdag volgden - onder dezelfde voorwaarde van geheimhouding - nog wat stukken. In het verleden kregen de media de stukken ook onder embargo, maar dat zat er dit keer niet in.

Ook in voorgaande jaren lekten de plannen steeds vroegtijdig uit. De afgelopen weken was er daarom veel overleg over een nieuwe embargoregeling. Uiteindelijk probeerde premier Jan Peter Balkenende met de nu gekozen oplossing de Eerste en Tweede Kamer tevreden te stellen. De Senaat wilde namelijk niet dat koningin Beatrix op Prinsjesdag maatregelen moest aankondigen die eerder al waren bekendgemaakt. De Tweede Kamer drong aan op voldoende voorbereidingstijd om het debat over de kabinetsplannen na Prinsjesdag te kunnen voeren.

De Rijksvoorlichtingsdienst wilde zaterdagavond niet reageren op het lek. Er ontstond ook geen onrust in de Tweede Kamer. Coalitiepartij CDA noemde het ,,spijtig'' dat de Miljoenennota is uitgelekt. De partij zei te hopen dat iedereen zich desondanks aan de afspraak houdt er niet op te reageren tot de plannen dinsdag officieel gepresenteerd zijn. Oppositiepartij VVD stelt vast dat opnieuw niet een waterdicht systeem is gevonden. De meeste partijen geven aan dat ze tot dinsdag niet inhoudelijk zullen reageren op de uitgelekte plannen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.