Home

Achtergrond 176 x bekeken

Milieubalans: Kansen gemist bij EHS

De overheid mist kansen bij het realiseren van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

Die kritiek levert het Planbureau voor de leefomgeving. Er wordt te weinig grond aangekocht voor nieuwe natuur terwijl de herinrichting voor de wel verworven gronden achterblijft. Dat staat in de jaarlijkse Natuurbalans die het planbureau vandaag aan minister Verburg (LNV) heeft gepresenteerd.

Ook de bijdrage aan de EHS door agrariërs en particulieren blijft achter. Bovendien zijn de verbindingen die de EHS-gebieden tot een samenhangend netwerk van natuurgebieden moeten maken, nog niet overal duidelijk begrensd. Toch zijn er kansen om de EHS te realiseren als de overheid prioriteit geeft aan het vergroten en verbinden van natuurgebieden, als ruilgronden beter worden ingezet en als er heldere en werkbare afspraken komen tussen het Rijk en de provincies. Aan ruilgrond is ongeveer 29.000 hectare aangekocht, maar die gronden liggen vaak niet op de juiste plek.

De Natuurbalans beveelt minister Verburg aan om grond met onteigening te verwerven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.