Home

Achtergrond 289 x bekeken 9 reacties

Mexicaanse griep op Noord-Iers varkensbedrijf

Op een varkensbedrijf in Noord-Ierland is de menselijke variant van het H1N1 A griepvirus ontdekt.

Op het bedrijf zijn 4.500 biggen van de 5.000 dieren besmet geraakt. Vijf biggen zijn dood gegaan door de besmetting. Waar de besmetting vandaan komt is niet bekend. Er zijn geen humane besmettingen bekend in relatie tot het bedrijf. Het varkensbedrijf is een gesloten bedrijf waar alleen gelten worden aangevoerd. De biggen worden op het eigen bedrijf afgemest.

Op het bedrijf worden de zieke dieren behandeld met antibiotica. Verder zijn er geen maatregelen genomen. Het ministerie van landbouw noemt de ontdekking niet onverwacht, gezien het feit dat H1N1 voorkomt in alle varkensproducerende landen en griepvirus momenteel onder mensen circuleert. Het departement voegt er aan toe dat mensen niet besmet kunnen worden door het eten van varkensvlees.

Volgens voorzitter Graham Furey van de Ulster Farmers Union is het ook belangrijk dat de consument weet dat dit geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid. De Noord-Ierse varkenssector zal er samen met de overheid aan werken om 'de situatie te behandelen', aldus Furey.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  @Downunder, er zijn inderdaad een paar verschillende inzichten. Wees echter niet bezorgd om te denken dat ik mij zorgen maak om welke reactie ik ook krijg op mijn schrijven, kort of lang.Mijn punt zal ik blijven maken en de reacties daarop zijn altijd verschillend , en daarom nooit in eigen hand. Dus ook geen punt van zorgen aan deze kant, met plezier herhaal ik mijn punten als ze niet duidelijk zouden zijn overgekomen. Oplossingen zitten ook in de maatschappij dat is zeker. Maar een voedsel keten is niet wat de voedselproducenten denken dat ie is. En de sector in zijn geheel is zeker niet pro-boer of voedselproducent, en dat ik ook wat veel voedselproducenten wel denken. Belangenbehartigers en politiek zijn echter niet altijd pro-boer of voedselproducent en dat wordt/werd altijd wel voor lief aangenomen. Onder het mom van een sector "gevoel" wordt veel misbruikt door partijen die geen producent zijn, maar zich wel door eigenbelang bij de sector aangesloten hebben. De maatschappij en burgers worden steeds bewuster, en daar wordt hard aan gewerkt en zal zeker leiden tot meer duidelijker en bewuste keuzes. Blijft staan dat er een grote eigen verantwoordelijkheid is bij de voedselproducent, haar belangenbehartigers, en de hele "ontzichtbare" keten tot de consument. Die hele keten, zoals gezegd, is echt niet in zijn geheel in dienst van de voedselproducent, laat staan dat het de consument op een eerlijke manier bediend met het product en haar vorm. Geloof mij, burgers zullen steeds meer "iets" gaan vinden van voedsel, en dus is de voedselproducent diegene waar de pijlen vaak snel op gericht wordt, dat omdat de rest van de keten onzichtbaarder is. Maar onrealistisch is te denken dat mensen niet of nooit zullen gaan nadenken over voedsel en haar voedsel producenten en dus niet haar meningen gaan geven. Ook een onjuiste inschatting is dat de sector geen verantwoordelijkheid heeft voor het produceren van voedsel, haar werk systemen, haar houders systemen, haar keten. Haar vraag en aanbod, wereldmarkt of niet, vacinaties en de zovele huidige virussen. Zeker niet juist is onbewuste mensen, en dus de maatschappij de schuld te geven dat zij niet bewust verbonden zijn met de voedselketen, en daarom alles maar koopt wat de reclame van de multinationals haar vertellen. En dat is nu het punt de landbouw sector in zijn geheel is daar keihard verantwoordelijk voor, dat mensen zoveel vlees en melk gebruiken. Meer als wat goed voor hun is, tenminste dat is mijn mening. Jaren lange reclame en indoctrinatie was een feit en zeker een doelbewuste strategie. Daarom is de primaire verantwoordelijkheid toch vooral bij de sector als geheel, tenminste alle schakels die zich daar van bedienen, gebruiken of misbruiken ,en ook een boer heeft hierin zijn plek, en samen met zijn belangenbehartigers zou het moeten inzien dat de hele sector als geheel wel mooie woorden hebben, maar dat alleen is om je producten goedkoop te krijgen, te verhandelen en te verplaatsen.
  Een weerbare boer, en goede belangenbehartigers is mijn advies dan aan jouw, om het beeld in overeenstemming te brengen met de werkelijkheid, en waar nodig de burger die zijn pijlen gaan richten van goede informatie te voorzien. Dat houd dus niet in, schoolmelk promoten, kiezen voor gentech, dus manipulatie van alle voedsel producten, en vlees promoten als of het een wegwerp artikel is. Dus ook geen slachtvarkens naar Rusland rijden. Zolang dat niet ingezien is zal een voedsel producent nooit de brug maken met de bewuste consument, maar ook niet met de onbewuste consument. Geen brug, geen begrip, geen informatie geen inzicht, geen gezamelijk belang, geen toekomst. Zoals ik vaak zeg, voedsel is zo enorm belangrijk, zo enorm belangrijk voor iedereen, vlees-eter, vegetariër of veganist, dat er heel veel op het spel staat voor een toekomst van iedereen. Ik mag hopen dat meer burgers en consumenten hun meningen gaan geven, en goed nadenken over de keten, hoe eerder de boer of landbouwer als producent zich in een kansrijke toekomstgerichte positie zal gaan bevinden. Kritiek is maar een woord, emotie is een tijdelijk gevoel, maar geen toekomst is gewoon Geen toekomst, en een doodlopende weg. Zeker met gentech zou die gedeelten in de sector en politiek nog veel harder bestreden moeten worden.
  De voedsel, producenten en zeker de vakbonden zouden dat in moeten zien, en zich zo op moeten gaan stellen. Tuurlijk ben ik me bewust van dat ik als vb een andermans kind "vertel" dat het iets doet wat zeer ongepast is, dat er een kans bestaat dat het begint te huilen, hard gaat weglopen en begint te klagen bij zijn ouders. Als die ouders weerbaar en inzicht hadden, zouden ze het geheel inzien als voorspoedig en toekomstgericht.

 • no-profile-image

  geen boer

  Patrick, even serieus; probeer je verhaal kort en bondig te houden. Afwijkende meningen vind ik altijd interessant om te lezen, maar jouw epistels zijn vrijwel onverteerbaar. Inhoudelijk heb ik uit je betoog gedestilleerd dat je van mening bent dat de producent verantwoordelijk is voor het voedselaanbod, en dat deze producent beter moet luisteren naar de consument, welke op haar beurt mondiger dient te worden. Citaat: “Ik mag hopen dat meer burgers en consumenten hun meningen gaan geven, en goed nadenken over de keten, hoe eerder de boer of landbouwer als producent zich in een kansrijke toekomstgerichte positie zal gaan bevinden”.
  Welnu, mijn mening is dat de producent reeds levert wat de consument wil, namelijk steeds meer, tegen steeds lagere prijzen! Niet alleen hier, maar ook in landen als Frankrijk waarvan iedereen denkt dat de consument bereid is te betalen voor een ambachtelijk product. Jouw visie, die jij hier zeker mag uiteenzetten (geen moderators nodig hoor voorlichter), wordt in de praktijk helemaal niet gedeeld door de consument. Misschien nog wel in krantenartikeltjes, maar zeker niet aan de kassa van de supermarkt. Vakantie, flatscreen en auto gaan vóór. Persoonlijk vind ik dat ook jammer, maar het is nu eenmaal zo. En wat betreft die verrekte virussen; die waren er altijd al, en zullen er ook wel altijd blijven. Puur natuur!

 • no-profile-image

  boer

  Patrick, ik heb niet je hele stuk gelezen, maar ik denk dat ik de strekking van het verhaal wel vat. Sterker nog ik ben het voor een groot deel met je eens. Consumenten MOETEN critischer worden op de vleesproductie. Het probleeem is dat ze dat op dit moment helemaal niet zijn. Ze vreten alles wat voorgeschoteld wordt als het maar goedkoop is. Ik ben er helemaal voor om in de supermarkt eindelijk een verschil te maken tussen vlees met gegarandeerde herkomst en gegarandeerd welzijn en milieu. Over de hoogte van de maatstaf milieu en welzijn moet dan gediscussieerd worden, maar er moet ook evenredig betaald worden. Dus wat mij betreft vandaag nog starten en geef het verschil aan tussen (gegarandeerd) Nederlands / west-europees vlees en vlees uit Chili, etc waarvan we echt niet weten hoe en waar het geproduceerd is. Dan weten wiju als Nederlandse boeren tenminste ook waarom wij luchtwassers hebben en waarom onze dieren deels dichte vloer hebben en waarom onze varkens verplicht meer ruimte in hun hok hebben.

 • no-profile-image

  bertus normaal

  Patrick, volgens mij zijn er in Nederland wel behandelmethodes waar jij met je probleem terecht kan. Via een goede aanpak moet het toch mogelijk zijn om die hersenen weer op enig normaal niveau te laten werken. Ik hoop voor je dat het goed komt.

 • no-profile-image

  voorlichter

  Ik vraag me op deze site steeds meer af waarom mafkezen die niets positiefs over de landbouw te vertellen hebben steeds reageren dat dit ook goedgekeurd word door de systeembeheerders, gaat het puur om het aantal hits of gaat het hier bij de boerderij niet meer om gerichte informatie over de landbouw, het is toch gewoon een informatief bericht waar dan weer een mafkees op reageert, weer deze types toch en laat alles door echt geinteresseerden lezen, haal de reacties van die negatievelingen alsjeblieft van de site

 • no-profile-image

  Patrick

  @Bertus, dank voor de zorgen.
  @Voorlichter in Twente, dus jouw argument is dat je alleen positieve geluiden over de landbouw mag geven?
  Hoezo is dit alleen een informatie bericht, waar niemand op mag reageren?
  Alleen echt geinteresseerden mogen reageren volgens U? Tsss Voorlichter. Ik snap nu ook beter waarom het slecht gaat in Alle takken van land en tuinbouw met voorlichters als U. Er is een menselijke variant van deH1N1 A virus ontdekt, vindt U dat geen nieuws waar over gesproken en gedacht moet worden? Als U echt voorlichter bent, dan bent U ook onderdeel van een deel wat men onder de sector verstaat, wat zijn werk niet goed gedaan heeft in het recente verleden, banken, accountants, adviseurs, allen zagen gouden bergen, schaalvergroting en wereld markt als oplossingen. Niet om de boeren en tuinders goed advies te geven, maar om ze uit te melken, zodat zij hun omzetten draaiden, bonussen kregen, en hun "werk" goed deden. Vertel eens bent U voorlichter, of bent U voedselproducent, of zit U in de boerenbelangenbehartigers lagen, of zelfs in de politiek? Vertel mij eens waarom er zoveel virussen bij dieren voor komen, waarom er zoveel antibiotica gebruikt moet worden, waarom zoveel vacinaties moeten worden teoegepast? Zou dat iets te maken kunnen hebben met hoe we omgaan met dieren? Verwacht U meer virussen in de toekomst en ziet U die rooskleurig in?
  Wat is als voorlichter uw advies?

 • no-profile-image

  consument

  Waarom moet de gewetenloze consument worden overtuigd tot het anders produceren? Is het niet de taak van de producent om eigenverantwoordelijkheid te nemen en voorlichting te geven. U bepaald ook het aanbod en bent dan medeverantwoordelijk voor deze toestanden zoals H1N1 Q koorts etc. Bovendien wat wordt de volgende stap nog groter ipv 10000 varkens naar bedrijven van 100000. Ben je dan nog steeds maatschappelijk bezig denk je. Er zitten toch ook op dit forum geweldige stumpers met een dikke plank voor de kop als je dit niet meer snapt. Maarja boodschappers met slecht nieuws worden niet met open armen ontvangen.

 • no-profile-image

  Patrick

  Geen besmetting voor de mens zegt het department in dit artikel. Ik zou daar niet zo zeker van zijn. Ook al is het niet besmettelijk, er zal zeker een virus komen dat dat wel zo is, is mijn stellige mening. Het is gewoon het resultaat hoe wij als mensen met dieren omgaan. Vooral de industriële industrie en intensieve sector. Er moet een verandering komen hoe wij met dieren omgaan. Het is gewoon doorgeschoten, en toch als normaal gezien. Argumenten zijn doorgeschoten van de vlees industrie. Ik zag een goed artikel op trouw, Vlees eten is een uit de hand gelopen luxe, zie http://www.trouw.nl/opinie/podium/article2861429.ece/Vlees_eten_is_een_uit__de_hand_gelopen_luxe__.html En zo is het ook. Zelfs voor vlees producenten zou een tax rust kunnen brengen als je een systeem hebt dat recht geeft aan het dier haar leven. Ook al wordt het voor consumptie gebruikt na een langer en beter leven. Je moet wel het verschil zien tussen boer als voedselproducent, de sector apart en de industrie apart en politiek apart. De industrie en de sector zijn nu vooral de grootste probleem veroorzakers omdat ze zo gewetensloos zijn. Een industrie heeft geen ethiek, maar wil gewillige en goedkope grondstoffen nodig. Politiek is vooral ingesmeerd door de lobby, ach een beetje mooie woorden en bonussen achter de schermen en een marionet in de politiek is zo tevreden met zijn ego. Dus als producent heb je toch al niets te vertellen als je je gewillig en gehoorzaam naar de slachtbank laat leiden. De stelling in dat artikel, "De vleesproductie en -consumptie zijn een gezwel voor de aarde. De gevolgen van het vleesfeest moeten zo langzamerhand wel bekend zijn. "" klopt als een koe.

 • no-profile-image

  down under

  @ Patrick, Gentech Free - dat jij zo benaderd wordt is geheel aan je zelf te danken. Het betoog welk jij iedere keer weer houdt is nu wel bekent. Je maak echter telkens weer de zelfde "fout", n.l. : je spreekt iedere keer weer de boer persoonlijk aan als zijnde de oorzaak van (in jouw ogen) het probleem. Nu ben ik het niet altijd met je oneens maar in mijn ogen liggen de oorzaken welke jij in jouw (soms veel te lange) betogen aanhaalt in de maatschappij opgesloten! Daar moet dus ook de oplossing vandaan komen. Het stigmatiseren van een deel van de maatschappij (wij producenten) en ze beschuldiggen van gewetenloos- medogenloosheid wordt weldegenlijk gezien als een persoonlijke aanval, ook al schrijf je dat de boer in persoon niet synoniem staat aan de sector. Dat je hier op dit "forum" dit soort reacties krijgt is dan ook niet verwonderlijk. De oplossing van het / jouw probleem is heel simpel; overtuig de maatschappij (de gewetenlose consument) van jouw doelstelling en als die overkomt dan zal deze vanzelf overgaan tot het eten van het voedsel wat in jouw ogen aan het doel voldoet en kunnen wij ons "gewetenloos produkt" niet meer kwijt, toch?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.