Home

Achtergrond 156 x bekeken

Merkel wil nieuwe regering

De Duitse bondkanselier Angela Merkel wil liever niet verder met de huidige regeringscoalitie.

Na de parlementsverkiezingen op 27 september moet er een andere regering komen, zei de christendemocrate zondag in een televisiedebat met haar sociaaldemocratische uitdager Frank-Walter Steinmeier.

De christendemocraten van CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD vormden de afgelopen vier jaar een zogenoemde grote coalitie. Merkel (55) zei dat de twee tijdens de economische crisis weliswaar goed hebben samengewerkt, maar dat het nu tijd is voor een vastbeslotener koers om onder meer werk te creëren. In de campagne heeft ze gehint op een coalitie met de liberale FDP.

Ook vicekanselier Steinmeier (53) zei dat de coalitie veel tot stand heeft gebracht, maar op een aantal terreinen ernstig tekort. Zo is het volgens hem de schuld van CDU/CSU dat de graaicultuur in het bedrijfsleven niet harder is aangepakt. Ook zei dat het aan zijn partij in de huidige coalitie is te danken dat Opel van de ondergang is gered. "Bij een coalitie tussen CDU en FDP zou Opel nu morsdood zijn geweest'', zei hij.

Ook op andere punten waarschuwde hij voor een kleine coalitie tussen CDU/CSU en FDP. "Er is een beter alternatief, namelijk ik'', zei hij op de vraag waarom Merkel na de verkiezingen niet meer bondskanselier zou moeten zijn.

Overigens was het voor beide kandidaten spitsroeden lopen, omdat ze de verantwoordelijkheid delen voor het gevoerde beleid
De meeste druk lag bij Steinmeier (53). Zijn partij kampt in de peilingen al lange tijd met een achterstand van meer dan 10 procentpunten op de christendemocraten. Veel kiezers hebben echter naar eigen zeggen hun keuze nog niet bepaald.

Het eerste en enige verkiezingsdebat duurde anderhalf uur en werd uitgezonden op vier netten tegelijk. Vier journalisten van de tv-zenders ZDF, ARD, RTL en SAT.1 stelden de vragen. De verwachting is dat circa twintig miljoen mensen naar het duel hebben gekeken.
FDP-leider Guido Westerwelle was niet uitgenodigd voor het debat. Hij noemde dat vooraf onacceptabel, ondemocratisch en oneerlijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.