Home

Achtergrond 385 x bekeken 25 reacties

Melkstaking grijpt om zich heen

Steeds meer boze boeren weigeren om hun melk af te leveren.

Inmiddels doen ongeveer 40.000 melkveehouders in Europa mee aan de melkstaking om hogere prijzen af te dwingen, meldde de boerenorganisatie European Milk Board woensdag in Brussel.

Belgische boeren hebben woensdagmiddag miljoenen liters melk gedumpt in de Waalse stad Ciney. Naar eigen zeggen verspreidden ze 5 à 6 miljoen liter. Dat is meer dan de totale dagproductie van alle koeien in de Belgische deelstaat Wallonië.

In Luxemburg is dinsdag 50.000 liter vergoten. In Frankrijk, Duitsland en andere landen gaat ook melk in het riool. "Uiteraard kun je je afvragen of melk weggooien moreel te verantwoorden is met zoveel honger in de wereld'', zegt Sieta van Keimpema, de Nederlandse vicevoorzitter van de European Milk Board. "Maar wij hebben ook een verantwoordelijkheid naar onze eigen familie toe. Onze kinderen willen ook boer kunnen worden.''

Melkveehouders krijgen nog ongeveer 20 à 24 cent per liter melk. Ze zeggen minstens 40 cent per liter nodig te hebben om uit de kosten te komen. ,,De situatie is catastrofaal'', zegt de Duitse voorzitter van de European Milk Board, Romuald Schaber. "Met deze prijzen kan in Europa geen melk meer geproduceerd worden. De bedrijven bloeden leeg: boeren kunnen de rekeningen niet meer betalen''. De melkveehouders leggen de schuld bij de liberale politiek van de Europese Commissie. Die verhoogt de melkquota. In 2015 verdwijnen ze zelfs.

Oplossing

Als oplossing eisen de boeren dat de EU meehelpt de melkproductie te verlagen. Brussel zou moeten betalen, als melkveehouders vrijwillig minder melk produceren. "Een of twee koeien per bedrijf minder: dat maakt voor de bedrijfsvoering niet veel uit. Maar voor heel Europa scheelt dat wel'', verwacht Van Keimpema. De geplande verhoging van het EU-melkquotum komend voorjaar moet sowieso in de koelkast, vindt de actievoerster.

In Nederland zegt 70 procent van ondervraagde boeren bereid te zijn om minder melk te leveren, als dat een kostendekkende prijs oplevert, zo blijkt uit een recente enquête van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV).

Een groep boeren van Dutch Dairymen Board (DDB) voerde maandag enkele uren actie bij het distributiecentrum Schuitema in Woerden. Met tractoren blokkeerden de boeren het distributiecentrum van de C1000-supermarkten.

Klik hier voor foto's van de melkactie in België

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het schijnt tegenwoordig nodig te zijn om je a-sociaal te gedragen voordat er naar je geluisterd wordt.
  Een overheid die alleen naar de mensen kan luisteren die het hardste schreeuwen wat is dat voor waarde(n)loze overheid ?

 • no-profile-image

  Toon

  Het spel van vraag en aanbod is de veehouders nog niet bekend. Je hebt goede en slechte tijden. Daardoor blijven de bedrijven die goed draaien over. Kijk om je heen in andere sectoren. Als je 2 slechte jaren niet kunt overleven zit er iets anders goed verkeerd.

 • no-profile-image

  A van de R

  LTO kiest helaas voor de strategie: verdeel en heers! Zodat zij er als bestuurders zelf beter van worden. Ik denk dat we als voedselproducenten gezamelijk (dus pluimvee- varkens en melkveehouders op 1 NOVEMBER a.s. alvast Sinterklaas moeten spelen, dmv het collectief aanbieden van onze producten bij overheden, voedselbanken en consumenten. Daarbij aangeven dat de supermarkten onverantwoord hoge marges verkrijgen door hun monopolieposities. En daarbij aangeven dat zij daarbij de duurzame instandhouding van het platteland, milieu en dierenwelzijn dwarsbomen! En nog veel belangrijker de supermarktketens verrijken zichzelf ten koste van het economisch herstel van Nederland.We hebben al al onze grote bedrijven verkocht aan het buitenland. Onze stroom, afvalverwerking, telecommunicatie enz enz zijn al in buitenlandse handen. Zou de Nederlandse consument ook voor zijn voedselproductie volledig afhankelijk willen zijn van (de misstanden in) het buitenland???We hebben al al onze grote bedrijven verkocht aan het buitenland. Onze stroom, afvalverwerking, telecommunicatie enz enz zijn al in buitenlandse handen. Zou de Nederlandse consument ook voor zijn voedselproductie volledig afhankelijk willen zijn van (de misstanden in) het buitenland??????

 • no-profile-image

  Onderneem-STER

  @ boer mieras, wemeldinge
  Boeiend...., interessant...gaaahaap!
  Laat me raden "overlopertje" was vroeger zeker je favoriete spelletje?
  Blijf jij lekker in je nest liggen, stakker! Ga een ander vervelen...

 • no-profile-image

  vd Zanden

  LIzzie , jij kaart het probleem bij de melkveehouderij precies aan, wanneer je VRIJE ondernemer bent dan brengt dat risico"s met zich mee dat hoort er gewoon bij dit is iets wat ALLE andere agrariche sectoren weten en er allang aan gewent zijn dit is iets wat de melkveehouderij nog moet ondervinden

 • no-profile-image

  Lizzie

  Melk weg laten lopen vindt niemand leuk en zeker de boer zelf niet .Met pijn in je hart laat je het weglopen.Maar dit krijgt een staartje ,zeker weten .En dan mag de Nederlandse Boer nog van geluk spreken dat de buitenlandse boeren zo fanatiek zijn , hier profiteren wij over een paar weken ook van . Zelfs de politiek begint zich toch achter de oren te krabben .Als deze onrust een paar weekjes aanhoudt zullen de belangenverenigingen v/ d melkveehouders ,dus niet de LTO,zeker eer van hun werk hebben. Melk die niet in het reguliere circuit terecht komt is uiteindelijk WINST.

 • no-profile-image

  actie

  PS Actie voeren is ook ONDERNEMEN !!!

 • no-profile-image

  boer mieras

  heey koeienboertjes melken juli lekker de koeien voor een weggeef prijsje ,ik vang wel lekker het geld van mijn melkquotum ik moet geen 7 ochtens voor dag en dauw mijn nest uit en ik vang togh geld

 • no-profile-image

  arie

  uiteindlijk kost de melk die je weg laat lopen (lees niet levert)maar een paar cent per liter, de niet geleverde melk verlease je voor een dikke 20 cent incl. btw dus de schade valt wel mee, honger in de wereld wordt niet opgelost ook al wordt al deze melk verwerkt, er is in die landen simpelweg geen geld om het te kopen, laat staan te transporteren al kregen ze het gratis

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Lizzie, als boer ben je ondernemer en daar hoort bij dat je nu net geen zekerheid van inkomen hebt. Dat de overheid of de consument of de supermarkt verantwoordelijk zou zijn voor de boeren is flauwekul. Dat betekent niet dat boeren nooit mogen zeuren.
  Ik zie het zo: de landbouw mag niet eisen dat er geen boer failliet mag gaan door het beleid. Maar als alle boeren failliet zouden gaan dan is er wat meer aan de hand dan een toevallig slechte marktsituatie. Alleen is de vraag waar de grens ligt tussen normale bedrijfsrisico's en asociale markteffecten? Ik weet het niet, en niemand kan het nu al weten. Simpelweg omdat onvoorspelbaar is hoe markten zich gaan ontwikkelen.

 • no-profile-image

  adrie

  ik kan de woede van de boeren goed begrijpen
  er is geen mens die voor zo weinig zoveel werk moet verzetten

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Het is niet asociaal of onethisch om overschotten weg te gooien. Honger wordt niet veroorzaakt door te weinig voedsel, maar door te weinig inkomensmogelijkheden. Met inzet van alle middelen doorgaan met productie van overschotten, dat is pas onethisch, want het veroorzaakt honger bij arme boeren.

 • no-profile-image

  cip

  Helemaal met Toon uit Brabant eens.
  Neem een voorbeeld aan de varkenshouderij.
  Goede perioden om slechte te overbruggen.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Ik melk zelf geen koeien maar ben (biologisch) akkerbouwer/tuinder. Ik ben echter heel geïnteresseerd in landbouwbeleid. Al sinds de akkerbouwacties van begin jaren negentig. Die hebben niet direct tot grote veranderingen geleid kun je zeggen, maar dat is moeilijk te zeggen: hoe zou het landbouwbeleid er anders uitgezien hebben. Over de acties: boeren hoeven niet zo bang te zijn dat de hele maatschappij zich tegen hen zal keren. In tegenstelling tot wat boeren denken is de maatschappij heel positief over ons (er is wel een programma Boer zoekt vrouw, maar geen Ambtenaar zoekt vrouw). Wel denk ik dat je voorzichtig moet zijn om actie te voeren bij de verkeerde plaatsen. Supermarkten kunnen er best tegen dat er voor hun poorten acties zijn (gratis publiciteit?), maar zij zijn niet de oorzaak van de lage prijzen - ondanks hun torenhoge marges. De oorzaak ligt toch echt aan de productiekant.
  Terugkerend thema is hier dat varkensboeren/akkerbouwers tegen zuivelboeren zeggen dat ze niet moeten zeuren na 1 slecht jaar. Daar hebben ze gelijk in, maar ik kan me de gevoelens van de melkveehouders indenken. En niemand weet hoe de markt zich ontwikkelt in de toekomst. Zet de dalende lijn door? of blijft die op het huidige peil of gaat hij weer omhoog? Mijn advies: probeer uw eigen situatie in te schatten. Eén jaar interen op eigen vermogen is niet noodzakelijk een ramp. Als iedereen klaagt over slechte prijzen is het maar al te menselijk om te denken dat het met jezelf ook zeer slecht gaat. Aardige uitspraak die ik eens hoorde: in slechte tijden niet met het hoofd naar de grond gebogen lopen, in goede tijden niet met het hoofd omhoog in de wolken, maar altijd (eigenzinnig) met de blik recht vooruit.
  Mijn sympathie is bij alle boeren wereldwijd. Mijn ervaring is dat er nauwelijks verschil is tussen boeren waar dan ook: we hebben allen met dezelfde soort problemen te maken.

 • no-profile-image

  Lizzie

  Dan wordt het voor v/d Zanden ook eens tijd dat er elk jaar WEL verdient wordt , start ook een goede organisatie op voor uw sector .Werken wordt heel leuk als je ook flink verdient ,en dat kan alleen als het produktie plafond naar beneden bijgesteld wordt.(melkveehouderij)

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  De reactie/bijdrage, van meneer Huib Rijk, uit Biddinghuizen,heeft mij zeer aangesproken! Realistisch en Zakelijk,het is waar, de Supermarkten kunnen er echt niets aan doen! Zij verkopen Slechts 1/3 of minder van de totale zuivelproduktie die de Nederlandse Melkveehouders produceren! De rest wordt omgezet in Boter,Kaas of Melkpoeder! Terecht merkt Huib op, dat het probleem van de lage prijzen hem zit in de Overproductie! Helaas is het zo dat veel melkveehouders tegen de klippen op melken en vervolgens boos zijn, om dat de melkprijs zo laag is.Met het produceren van melk, was de toekomst voorheen berekenbaar. Nu is dat anders, daar zullen wij aan moeten wennen. Wie kan of wil een betere prijs betalen, als de Melkverwerker alleen bij de interventie of op de wereldmarkt terecht kan??? Lizzie uit Halle merkte op; wij moeten het productie plafond naar beneden bijstellen!!! Dat is een Goed Idee!!! Maar wie gaat dat regelen??? Let Goed Op!!! De politiek zeer waarschijnlijk niet!!!.

 • no-profile-image

  Harm

  Het klopt melkveehouder. In dit land hebben de a-socialen, diegene die het hardste schreeuwen het meeste te vertellen. De gewone hardwerkende man/vrouw wordt door de huidige politeik gebruikt als "melkkoe". Miljarden gaan op aan luxe linkse hobby's, zoals dat tegenwoordig genoemd wordt.
  Het creeeren van natuur mag gewoon bakken met geld kosten, terwijl de arbeidsongeschikte en invallide mensen opnieuw achteruit gaan. De realiteit is ergens verloren gegaan. Ik lees dat de eerste groenfondsprojecten alweer omgezet worden in akkerland. De politiek heeft geen vat meer op dit land, criminelen hebben ongeveer vrijspel. Straatterreur wordt niet meer beteugeld. En de graaicultuur gaat vrolijk verder. De miljarden steun aan de banken gaat straks weer op aan bonussen. Het is om moedeloos van te worden. Je voelt de grond heel langzaam onder je vandaan schuiven, maar weglopen kan niet. Daarvoor laat je net iets teveel achter.
  Daarom zijn boeren bij uitstek de melkkoe van de samenleving. Wij hebben altijd nog net iets meer te verliezen dan de gewone burger met een eigen huis.
  In dit land ben je het beste af wanneer je niets hebt en niets wilt. En zonder identiteitspapieren ben je hier de koning te rijk.
  Het zou goed zijn wanneer er een aantal dagen gewoon niets meer te eten zou zijn. Helemaal niets, lege schappen en rellen om een snee droog brood. Maar ook dan zal de boer enkel de schuld van dit alles krijgen. De torenhoge winsten op voedsel zullen altijd bij de supermarkten gemaakt worden. Dus mijn advies: geef de melk gratis weg, laat eventueel teveel melk weglopen, maar leg de aandacht op het grote verschil in opbrengstprijs en consumentenprijs. Wij boeren hebben een heel broos imago, wij bezitten nl de grond die al die linkse nietsnutten graag voor een prikkie in hun bezit krijgen. Als Thieme, Pechtold, Halsema, Kant en Wilders het voor het zeggen krijgen, zijn de boeren een uitstervend volk.

 • no-profile-image

  boerin

  Harm uit Lunteren heeft perfect omschreven wie tegenwoordig in Nederland regeert. Een oplossing lijkt voorlopig niet in zicht. Want in Nederland wordt een put pas gedempt als het kalf al verdronken is.
  Eerst sluiten ze een slagerij en dan gaan ze roepen dat de dieren te lang op transport staan.

 • no-profile-image

  De melkveehouders

  Zo te zien aan de melkquotumprijzen word er weer goed verdiend

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Huib, zo kunt gij het ook zien. Melkt u ook Koeien?.

 • no-profile-image

  Boer

  Het gaat er hier niet om of je een slechte tijd kunt overbruggen Toon. Het gaat er om dat er teveel melk is en dat daardoor niemand wat verdiend.Nou ja,iedereen die in de keten na de producent komt verdiend wel.Doordat de quotering al jaren op de plek is,is het een kleine moeite om van bovenaf aan deze misstand een eind te maken.De melkveehouderij hoeft geen voorbeeld te nemen aan alle andere sectoren waar al jaren geen droog brood wordt verdiend.

 • no-profile-image

  freddy

  melk weg laten lopen kan nooit een optie zijn je verdiend al minder en dan komt er helemaal geen geld binnen.als men een hogere melkprijs wil zal men om de tafel met de tussen handel die de grootste winsten over de rug van de veehouders haalt.
  De prijzen die nu betaald wordeen voor een liter melk zijn mischien wel voor de komende jaren de constante prijs word het nu dan eens geen tijd om daarover na tegaan denken om op het vlak van de kosten te gaan letten en niet van die exorbitante prijzen voor grond neer te gaan tellen en al zeker niet met de stroom mee te gaan wat de rabobank topmannen lopen te verkondigen dat bedrijven meer dan 1miljoen qua omvang moeten zijn zo word mijnsinzien de molensteen voor de volgende generatie al aardig om de nek gehangen.

 • no-profile-image

  lizzie

  Pffffffffff, huib rijk ,een jaartje interen is niet erg .Ziet u een werknemer na een jaar werken al zeggen ( 36 uur / week ) , baas ik vind het goed dat ik dit jaar niks verdient heb.De vaste lasten betaal ik gewoon uit eigen zak.Verlies neem ik op de koop toe .Volgend jaar kunnen we het nog even over hebben of ik wat geld wat geld wil verdienen . Huib kom nou toch.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Simpelweg omdat onvoorspelbaar is hoe markten zich gaan ontwikkelen!!! Zo is het Huib! Zeer verstandig Opgemerkt! Dat geldt ook voor de Politiek!!! Daarom moet ieder voor zich naar een oplossing zoeken!, merkte meneer Rijk reeds op! Uiteindelijk zal de wal het schip wel keren! Toch moeten wij allemaal onze eigen boontjes doppen! Het heeft geen zin om alleen tussen Hoop en Vrees te leven.

 • no-profile-image

  Arjan

  Melk weg laten lopen, actie voeren bij AH of bij distributiecentra heeft totaal geen NUT !!! Het probleem ligt ook deels bij onszelf. Onze fabrieken dienen de melk tegen een goede prijs te verkopen. En de melkprijssystematiek van FC waar ik aan lever en velen met mij, is te belabberd voor woorden. 78 miljoen euro winst en de leden melkveehouders produceren onder de kostprijs. Kortom weg met de melkprijssystematiek en actie tijdens vergaderingen en anders in de vorm van een iniatiefrecht !!! Je kunt kosten reduceren op dit moment en dat moet je ook doen en aan de andere kant moeten we onze opbrengstprijs optimaliseren. DWZ opkomen voor onze eigen belangen bij de melkfabriek waaraan we leveren.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.