Home

Achtergrond 366 x bekeken 44 reacties

'Melkprijsverhoging wel erg toevallig'

De melkprijsverhoging over de maand september met een euro, die FrieslandCampina heeft aangekondigd, is wel erg toevallig aan de vooravond van een mogelijke melkstaking.

Dit constateert Peter ten Hoeve, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). De kans bestaat dat binnenkort in verschillende Europese lidstaten melkleverstops beginnen. Daardoor wordt de melkaanvoer naar fabrieken en consumenten snel kleiner.

Zuivelbedrijven en supermarkten zitten daar niet op te wachten, analyseert Ten Hoeve. Het is goed mogelijk dat genoemde spelers zich alvast voorbereiden. Een verhoging van de melkprijs kan een subtiel signaal naar de boeren zijn om de animo voor een staking te beperken, terwijl supermarkten mogelijk al extra voorraden inslaan. Dit hoeft overigens niet uit te sluiten dat de zuivelmarkt ook gewoon iets aantrekt, aldus Ten Hoeve. Hij vindt het moment van de prijsverhoging echter erg toevallig.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wat doet het

  en maar zeuren en maar janken en maar schooien en maar de hand op houden en maar dreigen. ik dacht dat boeren trotse mensen waren. melkveehouders zijn dat in iedergeval NIET!

 • no-profile-image

  herman

  vorig jaar is toch ook al die fusietoeslag betaald?!!!!!

 • no-profile-image

  martin

  Beste FC-leden. Wat zeurt u eigenlijk? per kilo wit gif krijgt u in september van FC 27,42 eurocent per kilo. Daar komt nog eens 3,5 eurocent inkomenssteun bij. Maakt samen 30,92 eurocent!
  Bij een werkelijke kostprijs van om en nabij 27 eurocent, plus een fikse dot zwarte verkoop heeft u toch financieel een leven als een luis op zeer hoofd!

 • no-profile-image

  Boer

  Quotum zal er altijd blijven piet.Zit daar maar niet over in.Boeren zullen echter wel wat moeten "ondernemen" zodat ze het quotum in eigen handen houden en uit handen van de fabriek.De fabriek zal zorgen dat er een te ruim quotum is (net als nu) en dat boeren het niet vol gemolken quotum kwijt raken.Zo krijg je een gemakkelijk te voorspellen aanvoer voor de laagste prijs.De toekomst is moeilijk te voorspellen Piet maar tegen de wil van de politiek en de "belangenorganisatie"in je toekomst proberen zeker te stellen,dat is pas ondernemen.

 • no-profile-image

  Gerrit

  Kijk dit beweerde ook een NMVbestuurslid uit deze regio dat mij vanmiddag lid probeerde te maken.
  Maar zoals eerdere reacties al zeggen vind ook ik dit erg suggestief en met modder gooien naar elkaar.
  Laten we daarmee ophouden en blij zijn dat melkprijs weer in een rustiger vaarwater komt met hogere prijzen.
  Je kunt het ook anders bekijken: Doordat er een tijdje een lage melkprijs is geweest en overigens nog steeds is daalt ook de kostprijs. Ook komen we weer met beide benen op de grond te staan na twee héél goede jaren waarin iedereen dacht dat het niet op kon!

 • no-profile-image

  willem

  Ach ja hè, daar heb je hem weer de peter, als jullie( NMV en campina- frieslandf. niet met elkaar overweg kunnen moet je niet (NMV )als klein kind met modder liggen gooien. Kinderachtig.

 • no-profile-image

  henk

  grote kans dat je negatief uitkomt

 • no-profile-image

  Jeroen

  Heeft Peter ten Hoeve nou écht niets anders te melden? ...dit gaat echt nergens over....

 • no-profile-image

  Boer

  Veel boeren noemen zich ondernemer.Bij ondernemen hoord bijvoorbeeld dat je de kostprijs zo laag mogelijk houdt en dat je elke mogelijke Euro uit je handelaar knijpt voor je kalveren en dat je rond beld voor de beste prijs voor wat je aanschaft.Zoveel mogelijk geld uit handen houden van de graaiers en de naaiers is ook ondernemen.Staken is niemands faforiete bezigheid en bovendien zijn wij boeren daar veel te trots voor.Stel dat de buurman je op tv zou zien dan is het verhaal dat het bij jullie slecht gaat zo rond.Echter gezien hoe oneerlijk het er in de keten aan toe gaat waar de boeren verliezen en en de anderen verdienen vind ik het recht trekken van deze kromme situatie onderdeel van het ondernemerschap.De bek dicht houden,acties van de graaiers goed proberen te praten en afwachten wat ze je gunnen is niet ondernemen.Ondernemen is ook de belangenbehartigers op tijd een schop onder de kont geven en ze er aan herinneren dat hun visie die is van de meerderheid van hun werkgevers.

 • no-profile-image

  Patrick

  Zou Peter ten Hoeve nou echt denken dat er in Nederland nog boeren bereid zijn om hun melk weg te laten lopen, na de flutacties van 2008..???
  En dan zouden ze daar bij FrieslandCampina daar ook nog zo bang voor zijn dat ze er maar snel een centje bijdoen....
  Vorig jaar werd de melkprijs door RFF trouwens gewoon verlaagd TIJDENS de acties. Hoe verklaren we dat dan weer??

 • no-profile-image

  Hendrik

  Melkprijs te laag zeuren.
  Melkprijs een cent er bij zeuren.
  Azijnzeikers zijn het die veehouders
  Wanneer ik zo de pest had aan mijn eigen cooperatie stapte ik vandaag nog op

 • no-profile-image

  Piet Singerland.

  Geachte Boer,uit knap ver weg. Net las ik dat de Quotumprijs omhoog gaat!!! Wat voor soort ondernemers zijn dat ,die nu quotum kopen ???.Gaan die ook staken binnenkort???Of zijn dat korte termijndenkers???Over enkele jaren wordt het quotum toch afgeschaft???Wanneer verwachten zij weer een Mega Melkprijs???Ik ben benieuwd ,welk soort ondernemer zal overleven? Misschien wel de eenvoudigste! Wat is het Leven toch Spannend!!!.

 • no-profile-image

  pino

  p.s. wat voor produkt moeten wij zwart verkopen?????????????? melk 4 liter per week schiet niet op. baaltje kuil aan paardeboer 1 per week schiet niet op, vlees kan niet, moet via slachterij met oornummer, loonwerk voor burger met paar hectare land schiet niet op, want hij betaald minder dan dat hij over heeft voor een loonwerker, die turken willen ook maar een paar schapen kopen, dus schiet ook niet op. dus martin vertel me waar ik zwart geld kan verdienen, want ik wil dat graag weten.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Dat de melkprijs verhoogd is,heeft verschillende oorzaken. Toch denk ik in de eerste plaats een tactische! De boter en melkpoederprijzen zijn licht gestegen.Alle Nederlanders zijn weer terug van vacantie enzovoort.Bovendien zitten ze bij FC niet op protesterende Melkveehouders te wachten!Ik denk dat nu een bedrijfspolitiek is begonnen van pappen en nathouden!Tegelijkertijd kan nu het management van FC nadenken hoe zij zich aan gaan passen, aan de nieuwe ontwikkelingen.

 • no-profile-image

  in de hoek

  Allemaal mooi weer gedoe. De kleine boer zal en moet verdwijnen. Lang leve de mega bedrijven. De kleine boer legt het loodje en iedereen ja ook onze bestuurders van het
  cda en lto kijken toe en laten dit gebeuren. Sie haben es nicht gewusst.

 • no-profile-image

  Friesland

  Grond- en quotumprijzen zijn onze graadmeter. Zolang melkveehouders hier nog megaprijzen voor betalen, zal het ze financieel best voor de wind gaan. Beroepsklagers zullen er altijd blijven, kunnen wellicht beter een bordje in de tuin plaatsen.

 • no-profile-image

  Boerin

  Dit is natuurlijk een tactische zet, na de hoge winst waarvoor de boeren zelf gezorgd hebben door middel van een lage melkprijs. Nu is iedereen weer blij en krijgen ze geen gezeur op de ledenvergaderingen. Zo worden de leden van de cooperatie de wind uit de zeilen genomen.

 • no-profile-image

  Gezond Verstand - Brabant

  Een strak verhaal van Ten Hoeve. Kort maar krachtig geeft de NMV aan dat ze er geen touw meer aan vast kunnen knopen. Wie de werkelijke oorzaak van de prijsstijging kent wil ik vragen deze hier achter te laten.

  Het is opvallend hoe actief de vakbond is en blijft op het moment dat de partners in het zuiveloverleg niet bereid zijn te praten een flexibele regulering van de melkmarkt.
  Het gaat hier om een structureel probleem dat je alleen kunt oplossen met structurele maatregelen.
  Het beleid in Nederland is als een onspoorde trein. Er wordt op het moment dat duidelijk wordt dat het niet werkt gas bij gegeven zodat er ongelukken gebeuren. Omdraaien is niet mogelijk (gezichtsverlies) en het verlegen van het spoor is zeker geen optie (we moeten vasthouden aan dit beleid dan zijn we duidelijk aldus de beleidsmakers.

  Het gaat om een kostendekkende melkprijs. Die bereik je middels een flexibele regulering. Maar ook andere oplossingen (geen lapmiddelen) zijn natuurlijk welkom.

 • no-profile-image

  tukker 72

  Volgens mij gaan er maar weinig reacties over de stelling.
  De stelling is simpel, is de melkprijsverhoging toeval of niet.
  Reageer dan op de stelling zou ik zeggen en dwaal niet af.
  Natuurlijk is de prijsverhoging bewust gedaan omdat men bang is voor een leverstop.
  Alle fabrieken geven altijd aan dat het zeker een paar maanden duurt voordat betere prijzen van hun producten doorwerken in de melkprijs.
  Alles heeft te maken met langlopende contracten die nog uit het boek moeten.
  Daarnaast gaf FC recent nog aan dat de prijs voorlopig nog zeker niet zou stijgen.
  De prijs is echter onverwacht toch aangetrokken.
  Laat ik voorop stellen dat dit positief is, want iedere melkveehouder zal hier blij mee zijn.
  De vraag is echter of dit niet wel heel erg toevallig is.
  Volgens mij heb ik het antwoord hier toch opgegeven.

 • no-profile-image

  John

  Wat een soap, je kunt dr zo een tv programma van maken. herrie in de melkstal, of wat de boer niet kent dat vreet ie niet...

 • no-profile-image

  evert

  Ik vind het ook heel toevallig dat nu de spotmarkt de laatste weken in de lift zit de NMV ineens wil staken. Kan mij herinneren dat dat met de vorige staking net zo ging. En toen ook maar zeggen dat door de staking de melkprijs ging stijgen.

 • no-profile-image

  geinformeerde boer

  Willem, heb het van een ledenraadslid gehoord.

 • no-profile-image

  willem

  martin, wat voor werk doe jij????????????????

 • no-profile-image

  Kreeg ik maar

  Wat is de LTO!? A.s zaterdag heeft DOC al haar leden uitgenodigd om te komen eten. Hun leden hebben echte zorgen. Hun melkprijs is 19 ct en zij snakken echt naar 27 ct. Stelletje zeurkousen.

 • no-profile-image

  Hans van Bergen

  In theorie wordt door de Frica tuuk een omgevingsprijs betaald. Maar dat kan in een afronding tuuk wel es een cent meer of minder zijn. Er is in de markt geen enkele aanleiding om optimistisch te zijn of om te denken over melkprijs verhoging. Zie ook het blad Melk van Frica waar dat in meerdere artikelen wordt uitgelegd. Ik vraag me af of iemand ooit dit blad leest. De melkpoeder stapelt zich op bij de EU en binnenkort moet de eerste opkooppoeder weer terug op de markt. Voor de vergaderingen is er tuuk altijd wel goed nieuws. Dat is nodig bij zo'n groot bedrijf. Zeurderige vragen worden zo vermeden. Verders zal men zeker het uiterste doen om de NMV, de DDB en de EMB een mes in de rug te steken waar daar moeten ze niks van hebben. De Frica wil perse een vrije markt met automatisch de bijbehorende lage melkprijs. Aanbod regulering is men samen met lto en de NL overheid fel op tegen.

 • no-profile-image

  harm

  Weer zo'n heldere analyse van peter! Friesland Campina zou nu wel 3 cent meer kunnen betalen, de zuivelprijzen zijn immers nauwelijks gezakt, alleen wordt het dan voor de coop harder werken (onderhandelen) maar we moeten deze club stimuleren en dat doet de nmv/ddb .. echt klasse!!!

 • no-profile-image

  jonge boer

  Als je door dat je zelf domme dingen hebt gedaan in de problemen bent gekomen, moet je niet afgeven op anderen.
  FC BETAALD EEN GEMIDDELDE MELKPRIJS UIT. Dit kun je dus narekenen , en heeft niks te maken met acties van de DDB (Domme Dwaze Boeren)

 • no-profile-image

  andre_koskamp@hotmail.com

  Laten we nu met zn allen maar gewoon blijzijn dat de prijs iets verhoogd word, dit is iets waar de sector op wacht, velen is de wanhoop dichterbij dan het lachen. Laten we dan gewoon blij zijn dat de prijs verhoogt word en hopen dat deze verder stijgt! In plaats van mekaar van dingen verdenken en dingen roepen.
  Hopende dat de nederlansche landbouw er alleen maar sterker van geworden is

 • no-profile-image

  willem

  Dit heeft niets met een tactische zet te maken dom koetje, je kan nu al wel zien dat het op de zuivel markt al beter aan het worden is, ook de economie krabbelt vooruit, dit geldt uiteraard niet voor alle produkten, maar als je vele produkten op de markt afzet zoals friesland-campina, wordt het gemiddeld beter.

 • no-profile-image

  Dirk , Rambobank

  Beste melkveehouder,
  Neem de huidige vrije verkoop waarde van uw toko, trek daar af uw hypotheek en andere schulden, nog te betalen rekeningen. Neem het verschil tussen het bedrag waarvoor u het bedrijf toendertijd heeft overgenomen en de werkelijke waarde toen gecorigeerd naar de huidige tijd , dit is het deel dat uw familie heeft laten zitten. Trek dit er ook van af. De waarde van het melkquotem zet maar vast op nul.
  Het bedrag wat rest deelt u door het aantal jaren dat u boert.
  Wat u nu ziet is het bedrag wat u per jaar zelf hebt verdient met koeien melken.
  De melkpremie, toeslagrechten enz. kunt u hier overigens nog aftrekken als dat nog kan.

 • no-profile-image

  boeruh

  09 sep 2009 07:55

  en maar zeuren en maar janken en maar schooien en maar de hand op houden en maar dreigen. ik dacht dat boeren trotse mensen waren. melkveehouders zijn dat in iedergeval NIET!

  Geplaatst door wat doet het, er toe


  Beetje triest dat je je eigen naam niet durft te vermelden maar goed. Als jij tevreden bent met jou prijs voor wat dan ook en je houd je mond is het best.

  Als je niet een goede prijs krijgt maar je houd wel je klep ben je gewoon dom.

  Vechten voor je rechten!
  Om je trotsheid te behouden!

  Wat jij schrijft is kansloze onzin waar niemand op zit te wachten.

 • no-profile-image

  gewoonwerken

  Zeurzakken en de MVM-bonzen voorop, ga gewoon aan het werk en zit niet zo te zeuren. Ik had altijd gedacht dat er in Nederland verstandige mensen woonden. Maar diegene die op de artikelen op het AGD reageren zijn psychisch gestoord, of je kunt ze vergelijken met de voetbalhooligans. Alleen maar herrieschoppen en de boel op stelten jagen

 • no-profile-image

  pino

  hee martin uit leeuwarden. jij bent geen boer zeker?????????
  boer betaald nu geld voor zijn verrichte werk om goedkope melkprodukten in de winkel neer te leggen. boer werkt minstens 85 uur per week. hoeveel jij??????? boer probeerd nu nieuwe leningen te krijgen om z´n rekeningen te kunnen betalen. voor een kostprijsdekkende melkprijs ben je 35 eurocent nodig. dan kun je nog een keer de smid en boerhulp bellen. deze bedrijven, en ook agrarische winkels, klauwbekappers, loonbedrijven, voerleveranciers, veeartsen, transportbedrijven, bouwbedrijven, accountants, bedrijfsadviseurs, uitzendburo´s. al deze bedrijven leven van de boer. dus deze bedrijven hebben baat bij de subsidie of hogere melkprijs ( of kostendekkende melkprijs ) die de boer krijgt. martin moet boer dankaar zijn voor lage voedselprijs. ik denk niet dat martin gaat werken voor iemand en dat martin hiervoor gaat betalen zoals de melkveeboer dit jaar doet.

 • no-profile-image

  Jan de Haan

  milkboard zou misschien een idee zijn?veel verstand heb ik er niet van daar moet ik eerlijk in zijn. Maar de varkenshouders en pluimveehouders die altijd hun eigen broek moeten ophouden weten dat je inkomen per jaar kan verschillen en dat je dus soms de tering naar de nering moet zetten.
  Maar ja gelukkig is er de LTO voor de rundveehouders en die weten hoe het moet.

 • no-profile-image

  Eerlijk

  Wil iedereen die de hogereprijs niet wil dit meteen terugstorten op de rekening van de melkfabriek zodat zij dit onder de wel tevreden leden kunnen verdelen. Stelletje zuurpieten!!

 • no-profile-image

  farmer

  FRIESLAND-CAMPINA kondigden net even geleden aan dat voorlopig de prijs nog lang niet ging stijgen, blijkbaar zijn ze toch bang dat menig melkveehouder gaat overstappen naar andere melkfabrieken. Met de vorige melkopleving van melkprijs deden ze ook al zo arrogant met betrekking tot hogere melkprijs. zuivelbestuurders van niks zijn het!!! Laat de melkprijs nu maar eens echt stijgen, laat zien dat dit kan na de fusie!!! Heb weinig vertrouwen in bestuur van nu, bonuspakkers zijn het!!!

 • no-profile-image

  melkboer

  Farmer: zo te lezen ben je wel FC lid maar als ik er zo over dacht dan bleef ik dat niet toch?
  DOC laat nog wel leden toe en je kunt zo terecht bij Steegro voor de spotmarkt.
  De varkenshouders lachen ons uit dat we over een halfjaar een best wel pittige prijsdip zo'n drama maken!

 • no-profile-image

  Frank

  Wat voor domme reacties!! Dit zijn geen boeren of domme boeren! Het ziet er ongeloofelijk ernstig uit en dan zulke reacties. De crisis is er niet voor niets gekomen, door graaiers! Deze gaan door met graaien ondanks crisistijd. Als boeren in India hun vrouwen verkopen om wat geld te krijgen gaat dit door merg en been, hoe ernstig de situatie is en hoe beestachtig dan mensen kunnen zijn! Dat Friesland/Campina voor de verijemarkt en een quotumloos tijdperk willen gaan is duidelijk! Zij gaan voor zich zelf ,de boeren zijn hun slaven!!! Velen hebben dit al ondervonden en nog velen moeten er achter komen als ze een poot worden uitgedraait. Cooperaties moeten niet te groot worden, er moet concurentie zijn. Dit houdt de zaken zuiver.

 • no-profile-image

  koetje

  Natuurlijk is dit een tactische zet van Campina en consorten! Als je deze toevallige actie niet doorziet dan ben je wel een erge domme boer. Uiteraard ook met het oog op de recente vergadering in Brussel.

 • no-profile-image

  toon

  Martin heeft wel gelijk, als de toeslag van 3,4 cent bij de huidige melkprijs opgeteld wordt, moet het mogelijk zijn om weer boven de kostprijs te produceren. Dus boertjes, niet zeuren.

 • no-profile-image

  fryske boer

  Pieter en nmv maken zich weer eens belachelijk.

 • no-profile-image

  S.R. Janssen

  Mijn reactie hierop is;
  Ik koop mijn kippen en kipproducten NIET van de supermarkt maar koop ze levend en slacht ze zelf bij de BOER en liefst scharrelkippen dan weet ik dat ze een goed leven hebben gehad.

  Zo probeer ik ook met alle andere producten zoals de melk en wil er de zelfde prijs voor betalen als bij de supermarkt. Dit zouden meer mensen moeten doen om de agrarieer te helpen.

  DUS MENSEN, MET Z'N ALLEN DE BOER OP!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Arjan

  Collega melkveehouders denk eens even na !!! Het gaat om een verhoging van 1 cent !!! Nou nou meneer Peter dat doet FC echt expres, belachelijk dat FC dat doet, of niet Peter !!!!
  Kortom maak van een mug geen olifant beste Peter !!!! Die NMV kan alleen schoppen en hard schreeuwen lijkt wel wat op Geert Wilders. Zou hij stiekum toch familie van hem zijn ????

 • no-profile-image

  Arjan

  Frank, voor het geval het je nog niet is opgevallen, Arla is een grote concurrent geworden. En op het moment dat ze leden gaan aannemen in NL (en ik denk dat dit ook gaat gebeuren) kun je evt. de overstap maken naar Arla. Mogelijk niet eens zo gek gezien de melkprijs van de afgelopen 5 jaar.

Laad alle reacties (40)

Of registreer je om te kunnen reageren.