Home

Achtergrond 443 x bekeken 47 reacties

Melkprijs stijgt steeds verder boven de 20 cent

De melkprijs die de gemiddelde melkveehouder in Nederland ontvangt, beweegt zich steeds verder af van de 20 cent waar de DDB en NMV het bij hun acties over hebben.

DOC Kaas maakte gisteren bekend dat ze de voorschot-melkprijs over september ook met €1,28 per 100 kilo verhoogt naar € 20,56 per 100 kilo exclusief btw.

Dit is de prijs bij een jaarkwantum van 550.000 kilo en exclusief 8 cent PZ-heffing. Het gemiddelde DOC-lid levert echter ruim 100.000 kilo per jaar meer en ontvangt dankzij de kwantumtoeslag dus ook al gauw 1 of 2 cent meer per kilo. De gemiddelde FrieslandCampina-boer ontvangt bij 550.000 kilo melk over september €27,48 per 100 kilo exclusief btw en PZ-heffing. De leveranciers van de overige zuivelfabrieken ontvangen over september ook gemiddeld 26 tot 28 euro per 100 kilo voor hun melk. Over juli en augustus was dat 23 tot 24 euro.

De melkprijsverhoging bij DOC is zeer welkom, bevestigt directeur Jannes Oosterveld. De verbetering van de voorschotprijs is te danken aan diverse ontwikkelingen op de zuivelmarkt. Ten eerste profiteert DOC van de aantrekkende kaasprijzen, ten tweede zijn ook de weiprijzen in de afgelopen tijd behoorlijk omhoog gegaan en ten derde profiteert DOC van de verkoop van onbewerkte melk aan derden.
DOC heeft niet bekendgemaakt aan wie de melk wordt verkocht. Maar goed ingewijde bronnen weten te vertellen dat DOC de tweede leverancier van boerderijmelk wordt voor Arla Nijkerk. Dit bedrijf gaat minder melk afnemen van FrieslandCampina.

De aantrekkende kaasmarkt baat DOC op twee manieren. Ten eerste heeft het bedrijf in de afgelopen periode meer natuurkaas geproduceerd. Die kaas wordt op een hoger prijsniveau verkocht dan foliekaas. Ten tweede trekt ook de prijs van de foliekaas, de specialiteit van DOC, langzaam aan. Tenslotte profiteert DOC ook behoorlijk van de aantrekkende markt voor weipoeder. Weipoeder bracht vorig najaar op het dieptepunt in de markt 370 euro per ton op. Inmiddels is die prijs 570 euro, aldus de PZ-notering.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arie

  bintje koper profiteerd hiervan? bintjeverbouwer eet droog brood, meeste wordt toch aan de handel in bintjes verdient of niet bintje koper? dus schreeuw maar niet te hard

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  DDB en NMV. Hebben al veel bereikt! De melkprijs stijgt gestaag! Het is jammer dat de meningen onderling zo verschillend zijn! Bij voorbeeld de ene boer is tevreden met 28 cent p.kg.melk, de ander wil 38 cent,of meer,(?).

 • no-profile-image

  wim

  Echt kloten die melkprijs!!!!!!!!!!!!!!! iedereen gaat zo langzaamaan kopot!!!! maar ja, eerst lekker interen met bankgeld met hoge provisie!!!!

 • no-profile-image

  klaas

  die boeren toch... gaat het ze goed zijn ze ook niet tevreden; miljoenen liters het land op; conclusie: zolang dat nog kan, is er nog geld zat. de consument moet hun begrijvigheid altijd onderhouden, los van subsidies; er is dus genoeg geld "om te verspillen"; ze maken zichzelf te schande díe boeren toch!

 • no-profile-image

  wim

  Kan je beter niet zeggen er komt iets bij maar het is nog veel te slecht ik vind wel een beetje gek aansteken . Als je een fabriek opbelt zeggen ze gewoon er is te veel melk en de lto steekt de melk weg gooiers een mes in de rug ?

 • no-profile-image

  R.Z.

  Er is een stijging van diverse melkproducten op de wereldmarkt. Dit wordt echter maar zeer minimaal doorvertaald in de prijs aan de melkveehouder. Ik stoor me er dan ook mateloos aan dat boeren niet op de stoep staan bij hun zuivelverwerkers! Die zogenaamde cooperaties bijv. maken enorme winsten, delen flinke bonussen uit, gaan in groene stroom en andere bijzaken. Maar een fatsoenlijke prijs aan haar eigenaren uitbetalen (notabene hét primaire doel) doen ze niet! Terwijl een pak halfvolle melk (FRIESLANDCAMPINA)in de winkel voor 1,21 euro ligt! Waar gaat dit over?! En onze mannen laten dit allemaal gebeuren?! Zij denken allemaal nogdat het bestuur, directie (en ook LTO) het goed met de boeren voor hebben. Het is 5 voor 12, wanneer dringt tot melkveehouders door dat zij de leiding van de zuivelverwerkers de oren moeten wassen???? Met de fusie van FC zijn we allemaal collectief voorgelogen. De hoogste melkprijs zou FC betalen. De AGD vergelijking laat zien, dat ze nog zelfs ónder de gemiddelde Europese prijs betalen!!! Ik ben benieuwd of ondernemers én eigenaren van FC zich als makke schapen naar de slachtbank laten dragen....

 • no-profile-image

  hardvoorweinig

  boerderij vergeet ook nog te melden dat bij FRICA de melkprijs verhoogd is met de "sigaar uit eigen doos wintertoeslag", deze is dus eerst betaald in het begion van het jaar

 • no-profile-image

  Boer

  Als je een boer maar genoeg geld geeft voor de melk dat hij voorlopig kan blijven boeren is het dus goed genoeg.Dat getuigt van gedegen ondernemerschap.Nee mensen,de melkveehouderij is de enige die op een snelle simpele manier de productie en daarmee het inkomen kan sturen.Doe daar wat mee!Vergeet niet dat er geld nodig is om duurzaam te kunnen produceren en dat de stallen in de toekomst aangepast zullen worden zodat ze nog diervriendelijker zijn en de koeien nog langer meegaan!We moeten onder ogen zien dat voor al de toekomstige (verplichte) investeringen gereserveerd moet worden en dat 25 tot 27 cent daarvoor niet genoeg is.Als Verburg nog duurzamer wil produceren en jullie intussen de financieele middelen daarvoor wegneemt,laat ze maar even op papier zetten hoe ze dat dan in gedachten heeft.Bovendien is de marge op de melk hoog genoeg dat de boer daar best een eerlijk gedeelte van kan krijgen.Je eerst de kaas van het brood laten vreten en daarna met een kluitje in het riet laten sturen heeft volgens mij niets te maken met ondernemen,maar verraden door de grootste belangen behartiger meer met het onderkennen van je individuele machteloosheid.

 • no-profile-image

  verbaasde

  De kostprijs volgt uiteindelijk de melkprijs. Waarom kunnen wij dit jaar als het zo doorgaat afsluiten met slechts een klein verlies, als we de afschrijving op quotum niet meetellen zelfs winst, tewijl sieta en haar kompanen beweren minimaal 40 cent nodig te hebben? Ook wij hebben een vrij nieuwe (sobere maar degelijke) stal. Gemiddeld hebben we de laatste 3 jaar een goede prijs voor de melk gehad. Stop met dat gezeur, let op je kostprijs, kijk verder dan vandaag.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Tjonge wat zijn jullie toch een stelletje azijnpissers gaat de melkprijs eindelijk beetje voor beetje omhoog is het weer niet goed wees eens wat positiever

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Erg he, meneer V.D. Zanden, ze zijn ook nooit tevreden ook.Bijna de hele Agrarische sector heeft met slechte prijzen te maken! Maar ge hoort alleen de melkveeboeren klagen!!! Ik schaam mij dat ik ook melkveehouder ben,maar klagen hoor je mij niet! Als de melkprijs tussen de 25 en 27 cent blijft, ben ik dik TEVREDEN!!! De boeren die daar niet tevreden mee zijn, moeten een andere oplossing zoeken! Maar A.U.B. niet meer KLAGEN!!!.

 • no-profile-image

  Geertje

  Domme . domme boeren toch, jullie maken het er toch zelf naar.
  Veel te veel produceren, meer en nog meer.
  En als jullie nu ontevreden zijn, ga je toch ander werk zoeken, simpel toch.
  afz een slimme meid , die wel nadenkt.

 • no-profile-image

  T Z

  Melkprijs stijgt, de jaarlijkse steun en premie´s komen er weer aan dus quotumprijs stijgt, gewoon doorgaan met grond kopen voor 3x de landbouwkundige waarde en melken maar! Maar blijf vooral gillen dat het nog lang niet genoeg is en iedereen schuld heeft behalve de koeieboer.
  Jammer voor de ONDERNEMERS uit de andere sectoren die zelf de broek op houden en wel willen knokken in goede en slechte tijden, het beeld wat nu van de agrosector ontstaat wordt steeds droeviger.

 • no-profile-image

  stoppende boer

  wil de boerderij daarmee suggereren dat het nu weer goed is? De boerderij had ook kunnen schrijven, we zijn nog lang niet bij veertig cent maar we kruipen een beetje omhoog

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  De actie's komen dus als Mosterd na de Maaltijd!(?). Persoonlijk denk ik ook dat de angst voor onrust bij de leveranciers,dat de Melkveredelaars gekozen hebben voor een prijsverhoging,begrijpelijk! Ook speelt de aantrekkende markt een grote rol!Alles bij elkaar toch weer opklaringen aan de hemel. Toch ben ik van mening,dat een prijs van 35 cent per liter voorlopig onwaarschijnlijk is. Daarom blijft het noodzakelijk dat ieder voor zich zijn/haar kostprijs van de melkproductie kritisch onder de loep neemt!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Melkproducenten,misschien is 27 cent aan de krappe kant.Maar vergeet niet, dat alles anders wordt!,grotendeels reeds anders is!De melkprijs zal echt niet meer ver boven de 30 cent stijgen,misschien zelfs stoppen bij 30 cent. Of dat genoeg is,dat zal per onderneming verschillend zijn.(?) Waar de Verbaasde Lezer genoeg aan heeft, is voor Boer Knap,uit Ver Weg,aan de krappe kant. Daarom is mijn conclusie;wij moeten creatief met onze mogelijkheden omgaan!.Stelt u zich eens voor, dat er binnenkort weer een paar schepen, met Boter uit Nieuw-Zeeland komen!!! Dat kan toch???.

 • no-profile-image

  Berend

  Er wordt momenteel nogal wat melk geleast door FrieslandCampina leden die
  verleast wordt door DOC leden.
  Ben erg benieuwd om hoeveel liter het gaat. Niet vreemd bij een prijsverschil van meer dan een stuiver.

 • no-profile-image

  arie

  geachte medemelker, dan kwam u 13,75 cent per liter tekort, bij een quotum van 400000, lijkt me toch wel wat veel

 • no-profile-image

  De Boer

  Ach, akkerbouwers hebben het weer en de oogst wel eens tegen, productiedaling 50 %. prijsstijging 300 % ....Tel uit je winst, en nog minder werk ook.
  Dat geluk heeft een melkveehouder nooit.
  P.s. : akkerbouwers rijden de meeste Mercedessen, @ boer uit Wemeldinge

 • no-profile-image

  bintje koper

  Ik fluisterde tussen al dit geweld! tjongejonge

 • no-profile-image

  richard

  Wim, hoe kun je nou kapot gaan bij deze gigantische hoge grond- en quotumprijzen?? Zolang er nog meer dan 80 cent per liter melkquotum betaald wordt moeten jullie je schamen met die idiote melkacties!! Dan kun je beter rijk stoppen...
  ...als je voor gemiddeld 30 cent (incl. melkpremie) niet kunt melken.

 • no-profile-image

  realist

  Als de schrijver van dit stukje zou moeten rondkomen van 500 euro in de maand en zijn baas geeft hem een loonsverhoging van 20 % (zijnde 100 euro), springt hij dan een gat in de lucht voor zo'n geweldige loonsverhoging? Ik denk het niet, want van 600 euro in de maand kun je in Nederland niet rondkomen. Dit is vergelijkbaar met de schamele melkprijsverhoging; als de melkprijs van 20 naar 24 cent gaat (20 % verhoging) dan is dat nog steeds niet genoeg om als boer van rond te komen.
  Er dient een kostendekkende melkprijs te komen. Daarvoor strijden wij.

 • no-profile-image

  boer mieras

  heey boertjes je kan de mercedes wel gaan bestellen aan het eind van het jaar verdien je weer kapitalen

 • no-profile-image

  Lizzie

  De berichtgeving riekt inderdaad een beetje van " de melkprijs is al weer naar behoren ".Ps , mensen die moeite hebben met het weglaten lopen van melk , mogen ook een donatie doen aan de DDB. Een kleinigheidje geeft zeker al voldoening.

 • no-profile-image

  fryske boer

  We mogen wwer omhoog kijken dat is positief, maar laten wij eerlijk blijven het regent nig geen geld. Wat doc betreft zo gauw de mogelijkheid er is bij arla aansluiten is op termijn de enige goede zet.

 • no-profile-image

  gerrit

  agd dient wel onafhankelijk te zijn in de berichtgeving, ongeacht of zij wel of niet voorstander is van het laten weglopen van melk. Met dit bericht stuurt het mensen in een bepaalde richting, het ligt er bovenop dat DDB nu maar beter kan stoppen.

  Dat er politiek iets moet gebeuren is wel zeker wat mij betreft omdat een melkprijs lager dan een liter mineraalwater niet te rechtvaardigen is! Daarnaast is het onethisch dat veel kleinere bedrijven langzaam aan het loodje moeten leggen, terwijl zij geen schuld hebben.

  Iets wat Verburg,maar vooral Brussel wel mee moet laten wegen.

 • no-profile-image

  melkveehouder belgie

  Als ik de reactieslees werd er de laatste tijd toch nog 27cent betaald kben voor mij even gaan rekenen en kom deze maand voor eerst terug boven de 25cent uit van sept 2008 tot sept 2009 een verlies van 55000eu op en melkproductie van ong 400ton toch niet mis ik heb nog een behoorlijke akkerbouw tak maar met graan en aardappelen gene vetpot maarja liberalisering ten kosten van alles en maar inzetten op groter en meer

 • no-profile-image

  melkveehouder

  T Z, jij als echte ondernemer scheert de melkveehouders wel over een kam. Er zullen best boeren geweest zijn die grond te duur gekocht hebben, maar 90% v.d. veehouders heeft vorig jaar geen grond gekocht, net zo goed dat de meeste geen nieuwe stal hebben of intussen met een melkrobot melken, laat staan dat er een luxe trekker aangeschaft is. De meeste zitten gewoon nog sober te boeren en zitten de rit van lage prijzen uit, hopende op betere tijden. Volgens mij valt 80% van de veehouders hier onder, alleen die hoor je niet.

 • no-profile-image

  De Boer

  Wat pakweg 10 jaar geleden 75 gulden centen kostte, kost op dit moment ruim 75 EUROcenten. Voorbeelden te over.
  De melkprijs was toen rond 75 gulden centen, en NU ???
  Inderdaad,20 eurocent, zeg maar een kwart van wat eigenlijk reeel zou zijn.....
  Waarom klagen melkveehouders toch!?!?!
  Alleen producten uit lage lonen landen zijn in prijs gedaald, maarlang niet in die grote mate.

 • no-profile-image

  bintje koper

  Wat een tranen!!

 • no-profile-image

  R.Z.

  Geachte boerin uit Fryslan, fijn om te lezen dat meer mensen zien dat er veel scheef zit bij de leiding van FrieslandCampina. In de komende vergadering hoef ik echt niet het hele verhaal te horen wat dient om de gemoederen weer te sussen. Ik wil het wel eens hebben over de cooperatiecultuur, de communicatie en dat soort zaken. Want de arrogantie van de leiding loopt zo langzamerhand de spuigaten uit.

 • no-profile-image

  Melkboertje

  Tja de akkerbouwers zijn zo zielig, je kunt dat goed zien aan de trekkers en de werktuigen die ze gebruiken, maar ze hoeven niet te klagen, ze hebben de aardappels op contract en weten dus van te voren al dat ze zeker uit de kosten komen maar nog niet of ze weer een nieuwe trekker moeten kopen ( heb echt medelijden met hun haha). Ga zo door bintje, dan kom je er wel.

 • no-profile-image

  Jan

  De halfvolle dagverse melk van FrieslandCaminaligt voor 1,19 euro in de schappen van C1000. Bijna 4 keer zoveel en dan is het vet er nog af voor de boter??!!! Ik denk dat het tijd wordt, dat we FC het mes op de keel zetten. Hun winst is alleen maar toegenomen. Zij dienen het belang van de leden nu eerst te dienen, dat is ook DUURZAAM MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN!!!

 • no-profile-image

  melkveehouderbelgie

  Beste arie midde drenthe kheb het even nagerekend delaatste jaren heb ik een gemiddelde melkprijs ontvangen van 32.92euro/100lit de laatste 12 maanden een melkopbrengst van 18.93 verschil 14euro=ruim 55000euro voor een 400000liter

 • no-profile-image

  Patrick

  Zouden die DDB-ers mischien altijd zoveel water bij de melk hebben als tijdens de acties dat hun prijs per kg zo laag is????

 • no-profile-image

  Demo

  Kijk maar naar het koop gedrag van de jumbo ,dan weet je waar ons melk-fruit,groente,vlees geld naar toe gaat over onze rug worden kapitalen verdiend door een klein aantal mensen mogelijk gemaakt door de NMA

 • no-profile-image

  Melkmuil

  De melkprijs stijgt weer iedereen vergeet de ellende en er gebeurt NIETS.

  Melkveehouders zijn de laatste jaren uitgesloten van het vak rekenen en het kon niet op.. Nu moet er een keer gerekend worden en dat wordt er gepiept. Terugdringen van het aantal melkveehouders is DE oplossing..

 • no-profile-image

  wim

  richard dit gaat over een melkprijs van doc . Doc kaas betaald een melkprijs uit die domweg slecht is en waar je niet van kan leven ? Tot en met juli kregen we wel 22, 84 over 2009 is dit soms genoeg richard??????

 • no-profile-image

  melker

  De verbetering van de voorschotprijs is te danken aan diverse ontwikkelingen op de zuivelmarkt. De ene ontwikkeling is de paniek op de zuivelmarkt door de stakingen. Daardoor kan doc nu afzetten in het verscircuit(onbehandelde melk)

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Natuurlijk is het goed dat de melkprijs weer een beetje stijgt, maar liefst 1 cent bij fc. De grootste stijging komt echter door de uitbetaalde wintertoeslag in deze periode. Geld dat we eerder opzij gelegd hebben, betaald dus uit onze eigen portemonnee, maar om dat nou toe te schuiven naar een betere melkprijs is wel erg kort door de bocht geredeneerd. Jammer dat dit niet verteld wordt, maar de meeste boeren weten wel beter, nu agd nog. Haal van de gartantieprijs de zomerheffing af en je zit weer akelig dicht bij de 20 cent.

 • no-profile-image

  wim

  De melkprijs van doc is t/m aug 22,57 vorig jaar 34,54 nu komt er een heel klein beetje bij maar we krijgen nog geen 22 cent en hier moeten we van leven en we moeten ons maar stil houden ik ben hier niet blij mee met dat iedereen zegt dat de melkprijs iets stijgt ???????? DE MELKPRIJS IS GEWOON DOMWEG TE LAAG

 • no-profile-image

  Boer

  Dus, Meneer van der Horst, moeten wij ons nu allemaal weer stil houden? Lever zelf maar eens de helft van je inkomen in, kijken of je dan nog zulke stukjes wilt schrijven!

 • no-profile-image

  Boerin

  Beste R.Z., 19 sept.18.45 ik ben het helemaal met je eens. De fusie van R.F.F en Campina had met de beperkingen van mevr. Kroes nooit mogen doorgaan. We worden nu met mooie praatjes koest gehouden. De ledenraad is niet in staat goed voor de boeren op te komen, het is allemaal veel te groot geworden. Wij als leveranciers hebben geen idee wat onze bestuurders ontvangen aan loon, bonus en vertekpremie. Maar is is te gemakkelijk om bij uitbetaling je steeds achter te markt te verschuilen. Er wordt van hun verwacht dat ze de winst halen bij de verkooppprijs en niet bij de inkoopprijs van hun eigen leden. Daarom ben ik van mening, dat melkacties en blokkering niets uithalen, maar dat we onze bestuurders moeten aanspreken en beoordelen op hun vakmanschap!!!!

 • no-profile-image

  bintje koper

  Ik heb nog geen bericht gelezen dat akkerbouwers massaal hun aardappelen gaan dumpen op de straat omdat de prijs maar 4 euro was, koeienboeren, tel uw zegeningen van de afgelopen 20 jaar!!!!! Wat een gemekker over een half jaar lagere prijzen!!!

 • no-profile-image

  Jonge boer

  Zeg verbaasde lezer, weet jij het verschil niet tussen kritieke opbrengstprijs, en kostprijs.?? In kostprijs zit ook rendement op vermogen (zoals alle bedrijven tellen), een salaris voor de ondernemer, afschrijvingen, quotumkosten, en eigenlijk ook nog een bepaald winstpercentage. Dat gaat de beste ondernemer van NL niet redden voor 27 cent. Ik zelf heb het bedrijf net overgenomen, en heb een dito financiering, zonder melkrobot, nieuwe trekker of andere luxe. Maar wel mijn ouders in een leuk huis, ipv een caravan.
  Moet ik me dan schamen dat ik het niet red, met 27 cent?? Of heb ik dan geen bestaansrecht.?? Wat een arrogant, zelfingenomen en egoistisch geleuter, meneer de verbaasde lezer.!!

 • no-profile-image

  verbaasde

  jonge boer, startlijn. Ook zelf bedrijf niet voor weinig geld overgenomen. veel vreemd vermogen (2 euro per liter) Als ik arrogant overkom, sorry dat is niet mijn bedoeling. Zoals ik in eerdere reacties op diverse topics heb gezegd heb ik wel begrip voor de boeren die net overgenomen hebben en dus van de laatste 3 jaar niet de goede 2 hebben gehad. Bedenk wel, makkelijk is het nooit geweest.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Meneer Gerrit,uit Periferie heeft terecht opgemerkt,dat de kleinere bedrijven, niet het slachtoffer mogen worden van het productiegeweld van de groten. Daar ben ik ook een Grote voorstander van! Bij voorbeeld hogere premie voor Koeien in de wei!,premie voor het fokken van oude Rassen, Fries-Hollands,Blaarkop,MRIJ,Witrug/aalstreep en de Lakenvelder! Bovendien maakt het Nederland atractiever!!!

Laad alle reacties (43)

Of registreer je om te kunnen reageren.