Home

Achtergrond 302 x bekeken 15 reacties

Melkpoederprijs stijgt flink

De prijs van vol melkpoeder op de internetveiling van Fonterra is gemiddeld met 24,2 procent gestegen.

De Nieuw- Zeelandse zuivelgigant ziet hierin verder herstel van de internationale zuivelmarkt. De gemiddelde prijs voor melkpoeder komt uit op 2.005 euro per ton. Dat is 391 euro meer dan vorige maand en het hoogste niveau sinds september vorig jaar. De prijzen varieerden tijdens de afgelopen veiling van 1.940 tot 2.063 euro per ton. De veiling van de grootste zuivelexporteur ter wereld wordt gezien als een belangrijke graadmeter voor de wereldmarktprijzen.

Fonterra-directeur Kelvin Wickham geeft aan dat de forse prijsstijging de verwachtingen overtreft. "Nu de vraag terugkeert, durven onze afnemers het aan hun voorraden te vergroten. De vraag blijft nog of de vraag verder gaat toenemen", aldus Wickham. De Fonterra-directeur vindt het te vroeg om te juichen, maar het is duidelijk dat de zuivelmarkt beter in balans komt, zo verklaarde hij tegenover persbureau Bloomberg. "Komend kwartaal hebben we elke druppel melk nodig om aan de vraag van onze klanten te kunnen voldoen."

Fonterra is goed voor 40 procent van de wereldwijde handel in boter, melkpoeder en kaas. Vanaf november zal de zuivelonderneming ook watervrij melkvet via haar internetveiling gaan verhandelen. Daarmee wil het Nieuw-Zeelandse zuivelconcern zijn veilingassortiment verder uitbreiden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingrland.

  Beste weet niet meer,In de agrarische sector heeft (behalve in de melkveehouderij)het altijd prijsfluctuaties gegeven.Daarom moet elke melkproducent overdenken of alternatieven mogelijk zijn.Bij voorbeeld dubbeldoelkoeien i.p.v.holsteiners.Of een gedeelte van uw quotum verleasen.Koeien vet weiden kan ook.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Nee Willem sinds maart 2009 is ons Bedrijf vrij van Hypotheek. Dus afbetaald! Maar afgelopen week hebben wij een krediet van 50.000,-Euro aangevraagd om onze rekeningen te betalen.Hiervoor worden 2 percelen van elk 75.h.a. met een hypotheek belast.Dus wij gaan weer terug naar AF.C'est la vie! Willem!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Meneer Zorgeloos Boeren,de toekomst voor de Melkveehouder ziet er als volgt uit;Grote prijsfluctuatie`s Af en toe een prijspiek daarna een lange prijsdaling. De varkensmesters zijn dat gewend.De akkerbouwers ook.Alleen de melkveehouders moeten er nog aan wennen!Maar maakt u zich geen zorgen over een paar jaar denkt u dat het zo hoort.

 • no-profile-image

  Willem

  Piet Slingerland vindt het wel interessant om zichzelf uit de naad te werken om één keer in de zoveel jaren een keer een goed jaar te hebben en de andere jaren te sappelen. Tegelijkertijd verdienen de afnemers en verwerkers de hele tijd een dikke boterham.

 • no-profile-image

  wanneer kunnen we,

  Kom op veehouders, weer flink uitbreiden, de prijzen gaan weer in de lift!! Leen maar lekker veel bij de bank, na het zoete komt het zure vanzelf weer, vooral met zuivelbestuurders die ons boeren het licht in de ogen niet gunnen, Hoera Hoera!!

 • no-profile-image

  weet ,

  zeg slinger in land, het is niet normaal als de gemiddelde boer zijn grond moet opeten, of wel soms??

 • no-profile-image

  robbe

  is eindelijk goed nieuws, ik ga er alvast tegenaan, flink door melken allemaal!!

 • no-profile-image

  huub

  In NZ is het calving season, volop nieuw melkte koeien..daar ligt het niet aan..

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Voor deze prijs kan de EU haar voorraad lozen!!!En dan?Hoop doet leven!

 • no-profile-image

  wimk

  jij hoeft je grond niet op te eten of wel piet????????
  jij zit toch op huurgrond????????????

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Willem uit Doudrac,u bent waarschijnlijk nog een jonge ondernemer,die vooruit wil! Vanzelfsprekend heb ik daar begrip voor!Wij zitten nu in een drieledige crisis.Er is minder GELD,minder WERK en OVERAANBOD van heel veel agrarische producten!!!Dit betekend dat wij midden in een zware onweersbui zitten!Het beroerde is dat die bui hardnekkig is,zelfs de Politiek maakt zich grote zorgen!Morgen gaan de Europese Landbouwministers vergaderen.De laatste tijd hoor je weer natiolistische uitspraken,daarom verwacht ik niet veel goeds.Bovendien is het meestal zo, dat de Handel meer verdiend dan de producent.De verwerker/handel calculeert van week tot week.Wij als producent van jaar tot jaar,of langer.Het is droevig wat wij nu meemaken.Daarom adviseer ik probeer waar het mogelijk is ,de kosten te drukken.Tenslotte moet gezegd worden dat niet alle verwerkers goed verdienen.Maar wij als producent moeten de grootste klappen opvangen,dat is ook waar!Het schuim van de handel is meer ,dan het zweet van de arbeid.Daar moeten wij mee leren leven. M.vr.groet,Piet.

 • no-profile-image

  van putten

  Sinds wanneer is Boesje in nieuw zeeland geweest koeien melken volop en veiling was afgelopen week.
  Toch is het welkom nieuws voor velen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Net heb ik even niet goed opgelet. Niet Willem,maar Wimk uit Duitsland, stelde de vraag. Cest'la vie betekent; so ist das Leben! Het zit wel eens mee en het zit wel eens tegen! Des te ouder dat u wordt,des te beter gaat u dat begrijpen!!!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Dat is een zeer goede ontwikkeling!!! Melkpoeder hebben wij genoeg in Europa.De Landbouw Ministers zullen heel erg blij zijn!!!

 • no-profile-image

  Boesje

  Oud nieuws, is al enkele weken bekend.
  In NZ staan koeien droog.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.