Home

Achtergrond 218 x bekeken

Melkgeitenbedrijf krijgt uitgebreide Q-koortstest

Melkgeitenbedrijven waar bij een eerste tankmelkonderzoek Q-koorts is vastgesteld, worden pas na twee bevestigende onderzoeken besmet verklaard.

Dit zegt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), uitvoerder van het vrijdag aangekondigde onderzoek. Het nieuwe tankmelkonderzoek wijkt op een aantal belangrijke punten af van een eerder tankmelkonderzoek naar Q-koorts, dat vorig jaar werd gedaan in opdracht van de Productschappen Vee en Vlees en Zuivel en het ministerie van LNV. Dat onderzoek was vrijwillig. Bovendien werd toen eerst gecontroleerd op antistoffen.

Het deze week gestarte tankmelkonderzoek is verplicht voor alle melkgeitenbedrijven. Bovendien wordt geen antistoffenonderzoek meer gedaan. Dat is zinloos door vaccinatie tegen Q-koorts. Op de tankmelk wordt direct een zogenoemde PCR-test uitgevoerd. Die is bedoeld om de Q-koortsverwekker rechtstreeks op te sporen. Volgt een positieve uitslag van het onderzoek, dan wordt een tweede onderzoek gedaan om een bevestiging te krijgen. Is die er, dan wordt nog een aantal dieren op het bedrijf ook getest op Q-koorts. Pas als dat ook een positieve uitslag oplevert, geldt een bedrijf als besmet en kunnen maatregelen worden genomen om zieke dieren te ruimen.

Voor melk waarin Q-koortsbacteriën of -kiemen worden aangetroffen hoeft niet te worden gevreesd. Het besmettingsgevaar daarvan is miniem. Na pasteurisatie is het risico volgens de GD nihil. Alleen consumptie van rauwe melk kan in uitzonderlijke gevallen tot besmetting leiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.