Home

Achtergrond 161 x bekeken

’Meeste phytophthora in Midden en Noordoosten’

De aardappelziekte phytophthora sloeg in het afgelopen seizoen het meest toe in het midden en noordoosten van het land.

In het Zuidwesten was het over het algemeen vrij droog, wat de druk van de schimmelachtige ziekte verlaagde. Adviesbureau Dacom kenschetst het aflopende phytophthoraseizoen over het algemeen als rustig. De ziektedruk kwam laat op gang en het gevaar is dankzij het vroeg afstervende gewas twee weken vroeger dan normaal geweken.

Dit betekent ook dat aardappeltelers konden besparen op bestrijdingsmiddelen. ”In de maand juli nam de druk wat toe”, weet Dacomdirecteur Peter Raatjes. ”Daar is goed op gereageerd door telers. Waar mogelijk zijn zeker kosten bespaard door goed op waarschuwingen te letten.”

Echt gevaarlijk is het in 2009, met het oog op phytophthora, niet geweest. Er hebben zich dan ook geen extreme situaties voorgedaan, zegt Raatjes.

Of registreer je om te kunnen reageren.