Home

Achtergrond 212 x bekeken

Meer alerte EU-commissie

De wereldmarkt heeft een suikertekort en Europa reageert te traag. Dat moet beter.

Melkveehouders maken dramatische tijden door, maar ook bij akkerbouwers hangt de vlag er minder florissant bij dan vorig jaar. De prijs van tarwe en aardappelen ligt dik onder het niveau van 2008. Dan is het schrijnend dat de suikersector amper profiteert van de wereldwijde grote vraag naar suiker.

Hoe zit het ook alweer? In 2006 besloot de Europese Commissie het suikerbeleid te hervormen. Totaal produceerde de EU toen jaarlijks 18 miljoen ton suiker (quotumsuiker). Dit moest terug naar 12 miljoen ton dit jaar. Dat is gelukt, vooral omdat vorig jaar de industrie tegen vergoeding quotumsuiker kon inleveren. Wat boven het plafond van 12 miljoen ton wordt geproduceerd is surplussuiker (in jargon: bovenquotumsuiker).

Door een WTO-uitspraak in 2005 kan suiker, met of zonder subsidie, niet zomaar op de wereldmarkt worden afgezet. Dus ook niet als er een tekort aan suiker is op de wereldmarkt. En dat laatste is al maanden het geval door een tegenvallende oogst in India en een lagere oogstprognose in Brazilië.

Het hervormde EU-suikerbeleid zegt dat de suikerindustrie de surplussuiker best een jaar kan doorschuiven of kan verkopen aan de nonfood-industrie in Europa. Pas als dat niet lukt (tegen prijzen minimaal gelijk aan de wereldmarktprijs) kan de Commissie ervoor kiezen export buiten Europa toe te staan.

In het huidige suikerjaar (1 oktober 2008-30 september 2009) mocht eerst 650.000 ton geëxporteerd worden. Op 1 september kwam daar nog 300.000 ton bij. Die laatste stap duurde veel te lang, want die 650.000 ton was eind april al opgesoupeerd. Daardoor is minder geëxporteerd dan mogelijk, waardoor onvoldoende is geprofiteerd van de aantrekkende wereldmarkt.

Het is te hopen dat de Commissie het komende suikerseizoen alerter reageert. Dan kan de industrie beter profiteren van de wereldmarkt en de akkerbouwer een mooie prijs voor zijn bieten beuren.

Foto

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.