Home

Achtergrond 147 x bekeken

Medewerkster NFI fraudeert met DNA-materiaal

Een medewerkster van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft ernstig gefraudeerd met DNA-gegevens.

Het NFI heeft aangifte gedaan en het Openbaar Ministerie (OM) heeft de zaak in onderzoek. Een woordvoerder van het NFI bevestigde dit zaterdag naar aanleiding van een verhaal in De Telegraaf. De medewerkster heeft volgens de krant het DNA-profiel van haar eigen partner, die verdachte is in een geweldsdelict, weggemaakt.

Het NFI laat weten de medewerkster bij de ontdekking in de zomer per direct op non-actief te hebben gesteld. Volgens het instituut hoeven geen onderzoeken te worden overgedaan, omdat de vrouw werkte op de afdeling logistiek, en niet op de afdeling DNA. Het gaat volgens het NFI om een enkel geval.

Het NFI kon de fraude ontdekken door een zogenoemd 'track and trace'-beveiligingssysteem. Al het bewijsmateriaal binnen het instituut wordt gelabeld, waardoor altijd te achterhalen is waar een bewijsstuk zich binnen het NFI bevindt. Het systeem zorgde er volgens de woordvoerster voor dat de fraude vrijwel onmiddellijk is ontdekt.

Het OM in Den Haag laat weten de vrouw gehoord te hebben als verdachte. De betreffende zaak-officier beslist in de komende twee à drie weken of de vrouw vervolgd wordt.

De SP wil dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer opheldering over de kwestie vragen aan minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.