Home

Achtergrond 154 x bekeken

Massaal protest tegen Obama in Washington

In de Amerikaanse hoofdstad Washington hebben gisteren tienduizenden mensen geprotesteerd tegen het beleid van president Barack Obama. Ze verzetten zich tegen de in hun ogen ongebreidelde groei van de overheidsbemoeienis in hun land, meldden Amerikaanse media.

De menigte liep van het Witte Huis, de ambtswoning van de president, naar het Capitool, de plek van de volksvertegenwoordiging waar de Democraten van Obama op dit moment in de meerderheid zijn. Onderweg lieten mensen luidruchtig hun ongenoegen blijken over de nieuwe wind die sinds januari in Washington waait. Ook werden protestborden meegedragen waarop Obama onder meer als Hitler was afgebeeld.

Het massale protest was georganiseerd door allerlei conservatieve belangengroepen. Belangrijkste doelwit van de demonstranten is Obama's hervormingsplan voor de gezondheidszorg, dat volgens hen tot hogere belastingen en een verziekende staatsregulering zal leiden.

Het gezondheidszorgdebat beheerst al maanden het publieke debat in de Verenigde Staten. Obama probeerde donderdag via een belangrijke toespraak in het parlement de impasse rond zijn hervormingsplan, dat onder meer een einde moet maken aan de toestand dat 47 miljoen Amerikanen onverzekerd zijn, te doorbreken.

Gisteren sprak Obama opnieuw in het openbaar in een poging de Amerikaanse middenklasse ervan te overtuigen dat de hervormingen door moeten gaan. Onder het huidige systeem kan iedereen zijn dekking verliezen, aldus Obama vanuit Minneapolis (Minnesota). Hij zei dat nieuw onderzoek van het ministerie van Financiën heeft uitgewezen dat bijna de helft van de Amerikanen onder de 65 de komende tien jaar zijn verzekering verliest. Sommigen zullen meer dan een jaar onverzekerd door het leven gaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.