Home

Achtergrond 339 x bekeken 1 reactie

'Laat de paling niet glippen'

Natuurbeschermers roepen de Tweede Kamer op het aalbesluit van minister Gerda Verburg (LNV) te steunen.

Verburg wil de palingvangst per 2010 drie maanden per jaar stilleggen. Dit jaar zou er twee maanden, oktober en november, geen paling mogen worden gevangen.

"De paling is ernstig bedreigd. Als we dit laten glippen, laten we ook de paling glippen, met grote consequenties'', stelde Carel Drijver van het Wereld Natuur Fonds (WNF) dinsdag. Om de boodschap zo duidelijk mogelijk te maken serveerden het WNF en andere natuurorganisaties de Kamerleden dinsdag een wit broodje met daartussen een kleine panda. Want er is eigenlijk niet zoveel verschil tussen de panda en de paling. Beide diersoorten worden net zo bedreigd, was de boodschap van WNF, Natuurmonumenten, stichting De Noordzee en ook Sportvisserij Nederland.

Mensen die nu nog genieten van een broodje paling, hebben een alternatief, denkt Drijver. "Forel, makreel en ook meerval zijn goede alternatieven. De consument kan uiteindelijk makkelijk omschakelen.'' Volgens Drijver is een ingijpende maatregel nodig, omdat de paling nu wel ,,heel ver beneden zijn normale aantal'' staat. De organisaties erkennen dat het door een vangstverbod een moeilijk verhaal voor de vissers wordt. "We zijn niet tegen visserij, maar die moet wel duurzaam. Er moet echt eerst een vangstverbod komen voordat we verder kunnen denken.'' Ze vinden dat Nederland niet kan achterblijven bij andere Europese landen, die eveneens aan ingrijpende maatregelen werken.

Het debat over beperking van de palingvisserij staat voor donderdag op de agenda van de Tweede Kamer.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  klaas janssen

  Paling met panda vergelijken is onjuist.

  dinsdag 8 september, 2009

  Het Wereld Natuur Fonds (WNF), Stichting de Noordzee (SDN), Sportvisserij Nederland en Natuurmonumenten hebben op dinsdag 8 september de Vaste Commissie voor LNV van de Tweede Kamer een broodje panda aangeboden.

  De natuurbeschermers willen hiermee duidelijk maken dat het eten van een broodje paling te vergelijken is met het eten van een broodje panda. Beide diersoorten hebben volgens natuurbeschermers en de sportvissers de status 'ernstig bedreigd'. Hier gaan de natuurbeschermers en de sportvissers behoorlijk in de fout door gebrek aan kennis.

  Het is totaal onjuist om paling met de panda te vergelijken. Zowel de paling als de panda staan op de CITES lijst. CITES is de wereldwijde conventie die de handel in bedreigde en mogelijk bedreigde dier-, en plantensoorten regelt. De panda staat in Appendix I. En mogen derhalve niet uit het wild gehaald worden.

  De beschermde status van de paling is: CITES Appendix II; Dieren die niet direct met uitsterven bedereigd worden. Appendix II dieren zijn volgens CITES: vrij verhandelbaar binnen het oorspronkelijke leefgebied.

  Minister Verburg geeft de paling na het instellen van het im-, en exportverbod al veel meer bescherming dan CITES eist.

  Het zijn nu juist de vissers, verwerkers en kwekers van paling die het dier willen redden door miljoenen kleine en grote palingen terug te geven aan de natuur.

  Sportvisserij Nederland en WNF/WWF zijn tegen uitzet van paling. Ook klinken er uit deze hoek geen protesten tegen de export van jonge paling uit Spanje en Frankrijk waar jaarlijks vele miljarden kleine palingen (glasaal) verkocht worden aan het Verre Oosten.

  Het WNF/WWF, dat in 2006 geen geld (1000 euro) over had voor een uitzetproject (30.000 stuks) van jonge paling in het stoomgebied van de rivier de Eem, doet ook nu niks aan het herstellen van de palingstand

Of registreer je om te kunnen reageren.