Home

Achtergrond 271 x bekeken

LNV komt met handreiking voor vergunning mestopslag

Het ministerie van LNV komt binnenkort met een handreiking voor gemeenten hoe om te gaan met een vergunning­aanvraag voor een mestopslag.

Dat antwoordt minister Gerda Verburg op Kamervragen over het mestbeleid voor 2010-2013. Onder het nieuwe mestbeleid moeten veehouders beschikken over opslagruimte voor zeven in plaats van de huidige zes maan­den. Die mestopslag kan het beste worden gebouwd in gebieden waar de mest wordt aangewend, meent zij.

De ruimere mestopslag is onder meer nodig vanwege de bekorting van de uitrijperiode. Voor zand en löss wordt deze vermoedelijk twee weken korter. Verburg stelde eerst een maand korter voor, maar de Kamer ging daarmee niet akkoord. Brussel moet nog in­stemmen met deze wijziging. Volgens haar zijn de gevolgen van de kortere uitrijperiode be­perkt; loonwerkers krijgen het wat drukker aan het begin en het einde van de uitrijperiode. Het CDA pleitte ook voor zo min mogelijk mestvrije zones. Minis­ter Verburg wil echter niet voor­uitlopen op onderzoek naar de ef­fectiviteit van de zones.

De mestvrije zones in drie wa­terschappen (Regge en Dinkel, Dommel, Brabantse Delta) zijn aangepast, waarbij zowel zones zijn geschrapt als toegevoegd. Door overlap met onderhoudspa­den en beheerszones ondervindt de landbouw hiervan weinig hin­der, stelt Verburg. Van compensatie voor gederfde inkomsten door de zones kan geen sprake zijn, aldus de minister; Brussel zou dit aanmerken als on­geoorloofde staatssteun.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.