Home

Achtergrond 185 x bekeken

Kroes kritisch over staatssteun aan ING

Nederland heeft mogelijk te veel betaald voor het overgenomen deel van de risicovolle Amerikaanse hypotheekportefeuille van bankverzekeraar ING.

Als dat zo is, druist dit in tegen de Europese regels voor staatssteun. Dinsdag zei Europees commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) twijfels te hebben over ,,de waardering en de verdeling van de lasten'' van de transactie. Bij staatssteun moet er ,,een passende vergoeding worden betaald en mogen banken geen onterechte voordelen krijgen'', aldus de commissaris.

Kroes breidt een lopend onderzoek naar de staatssteun uit en roept ,,de Nederlandse autoriteiten'' op om ,,twijfels van de Commissie weg te nemen''. Als ze daar niet in slagen, zou de Commissie kunnen eisen dat ,,de Nederlandse overheid een hogere vergoeding moet krijgen''.

Minister van Financiën Wouter Bos schoot ING eind januari te hulp door beleggingen op de Amerikaanse hypotheekmarkt van het concern over te nemen. Het gaat om een portefeuille obligaties met een zogenoemde nominale waarde van 30 miljard euro, waarvan Bos 80 procent overnam.

,,Ik denk dat we een faire premie in rekening hebben gebracht bij ING'', zei Bos dinsdagavond in het televisieprogramma Pauw & Witteman. Hij vindt een hogere premie niet nodig. De commissie kan bepalen dat de premie toch hoger moet. In dat geval houdt Bos meer geld over in de schatkist. ,,Dat is in deze tijden ook welkom'', zei de minister, die erop wees nog in gesprek met de commissie te zijn over de kwestie.

Eind maart liet Kroes weten de transactie voor een periode van zes maanden goed te keuren, maar zei deze ook te gaan onderzoeken. Nu verlengt ze de voorlopige goedkeuring, maar wil dus wel meer informatie van Financiën. ING liet in een reactie weten ,,uit te kijken naar constructieve besprekingen''.

Fortis en ABN

Financieel expert Jac Kragt, schrijver van het boek 'De Kredietcrisis', vindt dat Kroes juist heeft gehandeld. ,,Het is duidelijk dat de Europese Commissie de transactie niet marktconform vindt, anders had ze hem wel goedgekeurd. Ik ben het hiermee eens, want het is duidelijk dat Nederland te veel heeft betaald.''

Kragt, die eerder stelde dat er 6 miljard euro te veel is betaald, denkt dat ING weer met het ministerie van Financiën om de tafel moet. Nieuwe onderhandelingen kunnen ertoe leiden dat de staat minder garanties toezegt. Dat zou kunnen betekenen dat de waarde van de staatssteun voor ING enkele miljarden euro's lager uitvalt.

Een financiële tegenvaller kan ING niet goed gebruiken. In oktober vorig jaar kreeg het concern al 10 miljard euro staatssteun van Bos. Onder topman Jan Hommen is ING juist bezig geld op te halen via de verkoop van bedrijfsonderdelen. Er zijn al wat transacties geweest, maar de laatste tijd is het stil wat dat betreft. Verder heeft de bankverzekeraar er net als andere financiële instellingen last van dat particulieren en bedrijven straks vaker leningen niet kunnen terugbetalen als gevolg van de economische crisis.
Op de beurs verloor het aandeel ING 2,6 procent tot 10,63 euro.

Kroes was eerder al kritisch over de Nederlandse steunoperatie voor de Nederlandse onderdelen van Fortis en de door Fortis overgenomen delen van ABN Amro. In april kondigde ze een diepgaand onderzoek aan naar de overname, die in oktober vorig jaar plaatsvond. Dit onderzoek loopt nog.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.