Home

Achtergrond 201 x bekeken

Kort geding om tweede verzamelslag af te dwingen

Een grote schapenexporteur bereidt een kort geding voor tegen het ministerie van LNV.

Zijn bedrijf zou schade ondervinden door het uitblijven van toestemming van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) voor de zogenoemde tweede verzamelslag voor schapen. Dat laat vice-voorzitter Andries Kingma van de Bond van Handelaren in Vee (NBHV) weten. Kingma geeft aan nog steeds op de goede wil van de VWA te rekenen maar tekent daarbij aan dat de export van schapen naar Frankrijk gevaar loopt.

Komende maanden gaan er volgens de vice-voorzitter normaal gesproken zo’n 400.000 schapen naar Frankrijk. Dit aantal komt door het uitblijven van de tweede verzamelslag in gevaar. Dat zou ook gevolgen hebben voor de prijsvorming en uiteindelijk voor de opbrengst van de boer.

De NBHV blijft zich volgens Kingma inzetten voor een goed en werkbaar kwaliteitssysteem. Volgende week is er opnieuw overleg tussen de NBHV en de VWA. Tot nu toe is de VWA nog niet tevreden met het kwaliteitssysteem dat de NBHV heeft opgesteld om de tweede verzamelslag mogelijk te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.