Home

Achtergrond 220 x bekeken

Koolzaadverbruik in EU neemt fors toe tot 2015

Het koolzaadverbruik in Europa zal in 2015 waarschijnlijk met de helft zijn toegenomen ten opzichte van nu.

Dat is de conclusie van een rapport van de Rabobank over het wereldwijde verbruik van biobrandstoffen.

Door de nultolerantie die in de Europese Unie geldt voor genetische gemanipuleerde producten zal de vraag naar andere olieproducerende producten, zoals koolzaad, gaan stijgen. Dat komt met name doordat er zeer strenge invoerregels gelden voor soja. Het risico dat ze besmet zijn met genetische gemanipuleerd materiaal is te groot, zo staat in het rapport.

De verwachting van de Rabobank is dat het totale gewicht van olie uit olieproducerende producten in Europa groeit naar 30,8 miljoen ton. Dat houdt in dat het totale gewicht tot 2015 met 29 procent toeneemt.

Koolzaad zou daarbij de grote winnaar zijn. De consumptie van koolzaadolie stijgt met de helft ten opzicht van nu. In 2008 verbruikte de EU 8,3 miljoen ton olie. Dat groeit uit naar 12,5 miljoen ton in 2015.

Het gebruik van zonnebloemolie stijgt minder hard. Dit lag in 2008 op 3,4 miljoen ton en stijgt naar 4,2 miljoen ton in 2015.

Regelgeving biobrandstoffen

Toch denkt de Rabobank niet dat het groeiende verbruik van koolzaadolie in de EU veel voordelen met zich meebrengt voor de Europese akkerbouwers. De oorzaak daarvan ligt bij de regelgeving omtrent biobrandstoffen. Daar gaat op dit moment tweederde van de olie naartoe. De regelgeving zorgt ervoor dat boeren niet massaal koolzaad mogen telen.

Door de regelgeving in de EU zullen uiteindelijk de Oekraïne en Canada de meeste profijt hebben van de stijgende vraag naar koolzaadolie en zonnebloemolie.

Die toenemende vraag komt door de groeiende productie van biobrandstoffen. De Rabobank verwacht dat de productie met 8 procent per jaar zal gaan groeien. Dat betekent dat de productie van biobrandstoffen met 48 procent gestegen zal zijn in 2015.

"De import van sojameel zal bij de productie van biobrandstoffen in de EU nog maar een kleine rol spelen", meldt de Rabobank .

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.