Home

Achtergrond 277 x bekeken

Koester tevreden medewerker

Medewerkers in de varkenshouderij tonen zich tevreden. Benut die tevredenheid.

Het barst van de vooroordelen over personeel in de landbouw. De oude Joodse uitdrukking ‘ik wens u veel personeel toe’ wordt nog altijd eerder gezien als een verwensing dan als een gelukwens. Personeel, zo valt wel te beluisteren, kan lijden tot kopzorgen en zelfs slapeloze nachten.

In tijden van lage inkomsten verdient de medewerker meer dan zijn baas, personeel moet zo nodig op vakantie, je moet er beoordelingsgesprekken mee voeren. En heb je een keer een slimme te pakken die graag wil leren, dan is het een kwestie van tijd alvorens hij voor een beter salaris naar een ander gaat. Je kunt maar het beste doorgroeien naar een bedrijfsomvang waarbij je alle werk precies alleen of met wat gezinshulp aankan. Liever niet groter.

Zo is het algemene beeld. Al moet gezegd worden dat juist in de varkenshouderij de groep ondernemers die deze opvatting ontgroeit, rap groter wordt. Ze moeten wel. Dat heeft ertoe geleid dat de varkenshouderij mensen tekort komt. Er zouden er meteen een paar honderd aan de slag kunnen; kijken we richting 2015, dan zijn zeker 1.000 nieuwe medewerkers nodig.

Het valt niet mee die medewerkers te vinden. Jongeren en andere werkzoekenden hebben namelijk ook zo hun vooroordelen. Het stinkt in de varkenshouderij en die stank krijg je in je auto en in je huis. Bij een boer moet je hard werken en verdien je weinig. Je zit altijd binnen. Van wat er over varkenshouderij soms in de krant komt wordt het beeld ook niet veel beter.

Deze week laten we in Boerderij tien werkers in de varkenshouderij aan het woord; geen mensen met een vóóroordeel, maar mensen met een oordeel. Ze werpen zich op als ambassadeurs van ‘werken in de landbouw’. Het is hard werken, zegt Rian Eysink, maar door moderne techniek in nieuwe stallen minder zwaar dan vroeger. Het zijn mensen om te koesteren. Ze zijn de vooruitgeschoven posten van uw bedrijf, uw arbeidsbemiddelaars.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.