Home

Achtergrond 202 x bekeken

Kamp: Keuze van Saba al lange tijd duidelijk

Henk Kamp, commissaris voor de Antilliaanse eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba, noemt de verklaring van Saba om uit de Antillen te willen stappen "een duidelijk signaal''.

Kamp was dinsdagochtend (lokale tijd) in bespreking met bestuurders op Saba. "Saba maakt al lange tijd duidelijk welke kant het op wil'', stelde Kamp in een korte verklaring. Saba wil uit de Antillen stappen om een directe band met Nederland te krijgen. "Nu hebben ze dat op een zorgvuldig gekozen manier nogmaals benadrukt'', aldus Kamp. De wens om af te scheiden noemde Kamp "helder''.

De brief die hij heeft gekregen van de Eilandsraad van Saba is gericht aan premier Balkenende. "Het is onbeleefd om al op de inhoud in te gaan, voordat de premier de brief heeft gezien'', zo stelde Kamp. Hij wilde ook niet ingaan op de opmerking van staatssecretaris Bijleveld van Koninkrijksrelaties dat het voor Saba juridisch niet mogelijk is nu al uit de Antillen te stappen. "Dat is aan de politiek.''

Kamp wijst erop dat de burgers van Saba in 2004 in een referendum duidelijk ervoor hebben gekozen uit de Antillen te stappen. "De bevolking wil onderdeel van Nederland worden en de politiek wil dat proces nu snel afhandelen. Men wil geen verdere vertraging.''

Volgens Kamp belemmert de stellingname van Saba zijn werk niet. Hij heeft van onder anderen de Antilliaanse premier meerdere malen te horen gekregen dat zijn werk is dat de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba zo snel mogelijk onderdeel worden van Nederland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.