Home

Achtergrond 243 x bekeken 1 reactie

Jaloezie onnodig

Begrijpelijk dat andere sectoren dan de melkveehouderij zich afvragen wat Europa nu weer gaat doen voor de melkveehouderij.

Frankrijk en nog 19 lidstaten wekken de indruk dat ze op een extra landbouwraad alsnog een ander, meer protectionistisch zuivelbeleid gaan afdwingen. Akkerbouwers, intensieve veehouders en glastuinders kunnen redelijk gerust zijn. Er komen zeer waarschijnlijk geen extra maatregelen ten behoeve van de melkveehouders die veel zoden aan de dijk zetten. In ieder geval niet op de extra bijeenkomst van Europese landbouwministers. Die heeft namelijk niet de status van Landbouwraad, waar besluiten kunnen worden genomen. Maar zelfs als dat zo zou zijn, dan is het nog niet waarschijnlijk dat er veel verandert. De maatregelen die de 20 lidstaten willen om de melkveehouderij en zuivelmarkt te helpen, lijken deels behoorlijk losgezongen van de realiteit.

Voor een ander deel gaat het om maatregelen die al zijn toegezegd. Om bij het laatste te beginnen: de Commissie heeft al beloofd dat ze haar voorraden melkpoeder en boter slechts weer geleidelijk de markt opbrengt als die markt dat aankan. Bij het eerste geldt dat de markt momenteel helemaal geen extra steun nodig heeft. Ze trekt al sterk aan, mede doordat aan boter een tekort is. En afstappen van de liberale koers doet de EU niet.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    realist

    Ik vraag me af of de schrijver van dit artikel het geschrevene zelf ook gelooft. De landbouwminister komen echt niet bij elkaar om te klaverjassen, maar om de route uit te stippelen naar een nieuwe zuivelbeleid, waar vraag en aanbod op elkaar af te stemmen en langdurige armoede en ontvolking van het europese platteland tegen te gaan. De melkveehouderij is voor het platteland als de systeembank voor de financiele wereld; als je die om laat vallen dondert de hele zaak in duigen. Dat laat de politiek niet gebeuren.

Of registreer je om te kunnen reageren.