Home

Achtergrond 194 x bekeken

Industrie ziet geen heil in flexibele bijmengplicht

Het plan om de graanprijs te koppelen aan de bijmengplicht lijkt op dit moment onuitvoerbaar.

Dat zegt Robert Vierhout, secretaris-generaal van de Ebio, een belangenbehartiger van ethanolproducenten. LTO Nederland stelde een plan op waarbij een lage graanprijs wordt vertaald in een hogere bijmengplicht voor bio-ethanol. Omgekeerd gaat de bijmengplicht omlaag als de graanprijs op een hoog niveau ligt. Vierhout zegt elk initiatief om de beweeglijkheid wat uit de graanmarkt te halen toe te juichen. "Voor ons is de inkoop van graan 80 procent van de kostprijs."

Een probleem is dat een flexibele bijmengplicht voor ethanolfabrieken juist meer onzekerheid zal scheppen. "Wie betaalt als onze fabrieken stil komen te liggen vanwege een lage bijmengplicht? Dus niemand durft dan nog te investeren. Een plotseling hogere bijmengplicht leidt er in de praktijk daardoor toe dat meer zal worden geïmporteerd, en dan vooral Braziliaanse ethanol gebaseerd op suikerriet. Een opsteker voor de oliemaatschappijen maar voor de ethanolindustrie of graantelers hier helpt het helemaal niets."

Of registreer je om te kunnen reageren.