Home

Achtergrond 378 x bekeken

Hoog niveau belangenbehartiging

De belangenbehartiging en samenwerking tussen de sector en onderzoekers in Nederland is van een hoog niveau en is flexibel genoeg voor de toekomst.

Dat concludeert het landbouweconomisch instituut LEI. Wel is er door hervormingen steeds minder ruimte voor collectief onderzoek. Sinds het landbouwministerie naast het economische belang ook het maatschappelijke weegt, heeft de landbouwsector steeds meer aan invloed ingeleverd, concluderen de LEI-onderzoekers na interviews met oud-ministers Gerrit Braks, Piet Bukman en beleidsmakers als Gerrit Meester en Tjibbe Joustra.

Na de Tweede Wereldoorlog is een zeer duidelijk systeem opgezet waarbij Landbouwschap en productschappen werknemers en werkgevers vertegenwoordigden in overleg met de overheid. De verantwoordelijkheid over het beleid werd zo gespreid. Door verordeningen, medebewind en medefinanciering nam met instemming van de politiek de landbouwsector zelf zaken ter hand, waaronder voorlichting, handelsbeleid en in beperkte mate de academische onderzoeksagenda.

De landbouwvoorlichting werd echter geprivatiseerd en er kwam een duidelijke scheiding tussen door de overheid en door de sector gefinancierd onderzoek. Door vorming van AOC’s raakte de sector ook alle greep op agrarische scholen kwijt.

De sector richt zich bij de belangenbehartiging en het stimuleren van onderzoek daardoor, en met succes, steeds meer op de markt of de consument, aldus het LEI.

Of registreer je om te kunnen reageren.