Home

Achtergrond 342 x bekeken

Hoge Raad: landbouwvoertuigen toch verzekerd

Landbouwvoertuigen die harder dan 25 kilometer per uur kunnen, zijn toch verzekerd als in hun polis staat dat het voertuig niet harder dan 25 kilometer per uur kan.

Dat heeft de Hoge Raad besloten. De uitspraak volgt op een zaak tegen melkveehouder Simon Doets. Drie jaar geleden werd zijn trekker in beslag genomen door de politie, omdat hij niet over een geldige WA-verzekering zou beschikken. In de polis stond namelijk dat het voertuig niet harder kon dan 25 kilometer per uur, maar hij kon wel harder.

Verschillende rechtszaken volgden. De Amsterdamse rechters meenden dat het voertuig van Doets onverzekerd is, ondanks de aansprakelijkheidsverzekering die hij bij Delta Lloyd heeft afgesloten.

Pijnpunt is de zin in de clausule die rept over de snelheidsbegrenzing. Het verzekerde voertuig mag niet harder kunnen dan 25 kilometer per uur. Ongeveer 90 procent van alle landbouwvoertuigen die op de Nederlandse weg rijden, kunnen boven de maximale snelheid.

Aanrijding

De Hoge Raad oordeelt nu dat alleen de gevolgen voor het slachtoffer van een eventuele aanrijding van belang zijn. En die gevolgen zijn er niet. Want als een trekker een aanrijding veroorzaakt, kan het slachtoffer zijn schade altijd verhalen op de verzekeraar van de tegenpartij.

Ook als die tegenpartij niet aan alle polisvoorwaarden voldoet. Dus de verzekeringen die afgesloten worden voor landbouwvoertuigen zijn gewoon geldig.

Doets is blij met de uitspraak. Hij heeft echter zijn trekker nooit teruggekregen. Hij beraad zich nu op stappen om een schadevergoeding te eisen.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.