Home

Achtergrond 686 x bekeken

Hoge Raad: landbouwvoertuig toch verzekerd

Landbouwvoertuigen die harder dan 25 kilometer per uur kunnen, zijn toch verzekerd als in hun polis staat dat het voertuig niet harder kan.

Dat heeft de Hoge Raad besloten. De uitspraak volgt op een zaak tegen melkveehouder Simon Doets. Drie jaar geleden werd zijn trekker in beslag genomen door de politie, omdat hij niet over een geldige WA-verzekering zou beschikken. In de polis stond namelijk dat het voertuig niet harder kon dan 25 kilometer per uur, terwijl dat wel kon. Ongeveer 90 procent van alle landbouwvoertuigen die op de Nederlandse weg rijden, kunnen harder dan de maximale snelheid.

De Hoge Raad oordeelt dat alleen de gevolgen voor het slachtoffer van een eventuele aanrijding van belang zijn. En het slachtoffer van een aanrijding kan zijn schade altijd verhalen op de verzekeraar van de tegenpartij, ook als die niet aan alle polisvoorwaarden voldoet. Dus de verzekeringen die afgesloten worden voor landbouwvoertuigen zijn gewoon geldig. Doets is blij met de uitspraak. Hij heeft echter zijn trekker nooit teruggekregen. Hij beraadt zich nu op stappen.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.