Home

Achtergrond 165 x bekeken

'Griepvaccin eind deze maand goedgekeurd'

Een eerste vaccin tegen de Mexicaanse griep zal naar verwachting eind september worden goedgekeurd door de Europese volksgezondheidsautoriteiten.

Dat liet eurocommissaris voor Gezondheid Androulla Vassiliou dinsdag weten. Ze wees erop dat de tijd dringt, omdat het winterseizoen nadert en het aantal ziektegevallen dus zal toenemen.

Goedkeuring van vaccins is nodig om ze op de markt te kunnen brengen. Farmaceutische bedrijven zijn al bezig met de productie ervan. Vooralsnog worden niet genoeg vaccins geproduceerd om alle mensen uit risicogroepen in Europa in te kunnen enten.

Volgens de EU moeten voor zorgpersoneel, zwangere vrouwen en mensen met chronische gezondheidsproblemen de vaccins tegen de Mexicaanse griep het eerst klaarliggen. De lidstaten bepalen uiteindelijk zelf wie ze inenten.

De productie van de door Nederland aangeschafte vaccins loopt vertraging op. Farmaceut Novartis liet vorige week weten eind oktober 8 à 10 miljoen vaccins te kunnen leveren, in plaats van de geplande 20 miljoen. Nederland heeft in totaal 34 miljoen vaccins ingekocht, voldoende om iedere Nederlander tweemaal in te enten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.