Home

Achtergrond 144 x bekeken

Greenery mikt op fusies

Als de jongste plannen van het commerciële model van The Greenery ergens op aansturen, is het wel een fusie van coöperaties.

De afzetorganisatie zegt ook zelf dat het op afstand zetten van het handelshuis van de coöperatie tot bundeling en fusies moet leiden, maar het accent lijkt vooral op het laatste te liggen. De afzetorganisatie heeft ook altijd de voorkeur voor fusies uitgesproken.

Met het plan telers exclusief te laten produceren voor het handelshuis en zo buiten bundeling te houden, geeft de afzetorganisatie en coöperatie een dubbel signaal. Een meerderheid van de Greenerytelers neemt zo niet deel aan bundeling. Dat maakt bestaande landelijke bundelingsplannen voor bijvoorbeeld paprika onzeker.

De marktleider heeft nu wel een moedig plan op tafel gelegd dat voorlopig toekomstbestendig lijkt. Moedig is het telersverenigingen vrijheid van commercieel handelen te geven. Ook het opheffen van de afnameplicht van het handelshuis is moedig, omdat dit het model kwetsbaar maakt voor onrust onder telers.

De druk op topman Philip Smits wordt verhoogd. Het succes van de handelsactiviteiten bepaalt meer dan ooit de stabiliteit van de coöperatie. Een breed uitgestoken hand naar andere telersverenigingen om te bundelen, lijkt het plan echter niet.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.