Home

Achtergrond 333 x bekeken

'Goedkoper alternatief voor gesloten kas'

Een kassysteem dat gecontroleerd buitenlucht aanvoert in combinatie met meer en beter toepassen van energieschermen is voor vruchtgroentetelers een goede investering om energie te besparen.

De investering is financieel aantrekkelijk en een tussenstap naar semi-gesloten systemen.

Dat zegt Jan Smits, programmaleider van Kas als Energiebron. Volgens hem levert het systeem al op korte termijn voordelen op voor telers en hij ziet het systeem als een goede tussenstap naar de introductie van semi-gesloten systemen. Smits verwacht dat deze investering in 2010 subsidiabel wordt via de regeling Marktintroductie Energie en Innovatie (MEI).

Kas als Energiebron

Kas als Energiebron, een samenwerkingverband van overheid en tuinbouw, ontwikkelt kassystemen die energie besparen en de CO2-uitstoot terugdringen. De projectorganisatie streeft ernaar om in 2011 700 hectare semi-gesloten kassen te realiseren. Dat zou op een besparing van 0,13 megaton CO2-uitstoot opleveren. Het semi-gesloten kassysteem blijkt voor niet gekoelde teelten op dit moment nog steeds te duur in verhouding tot de opbrengsten. "Toen we begonnen in 2007 hadden we gedacht dat het sneller rendabel zou zijn. Bovendien blijkt uit de projecten dat de mechanische koeling voor vruchtgroentetelers nauwelijks tot waarde te brengen is."

Gezien de druk op het investeringsvermogen van tuinders vindt hij het daarom slimmer om voor een investering in het nieuwe telen te kiezen, waarbij de teler meer rekening houdt met het buitenklimaat. "Dat scheelt de tuinders al snel enkele tientjes per vierkante meter ten opzichte van een semi-gesloten systeem."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.