Home

Achtergrond 318 x bekeken

Goed Nederlands wijnjaar op komst

Door het droge en zonnige weer van vooral de laatste weken belooft het een goed Nederlands wijnjaar te worden.

Wijnmakers in Nederland spreken van een mooie druivenoogst met een hoog suikergehalte, zegt voorzitter Simon Crone van het Wijngaardeniersgilde Nederland (WGN).

"Het is nu een uitzonderlijk goede oogst, omdat we zo vroeg konden gaan plukken. Het suiker- en zuurgehalte is zeer goed, zodat we gemiddeld twee weken eerder kunnen gaan plukken'', licht Crone toe. Hoe hoger het suikergehalte, hoe hoger het alcoholpercentage.

Crone hoopt dat het weer de komende dagen goed blijft, want dat is alleen maar beter voor de druiven. Op dit moment worden veel wijngaarden in Nederland geoogst, maar wie wacht op meer zon en dat ook krijgt, kan zich gelukkig prijzen, want dat maakt de kwaliteit van de druif alleen maar beter.

Wie de nieuwe wijn wil proeven, moet nog even wachten. Witte wijnen zijn pas in maart/april gereed om te drinken en rode wijn, afhankelijk van de ligging op hout of een ander materiaal, een half jaar later.

Frisheid is op dit moment de trend in wijnland. Daar kan Nederland met zijn koelere klimaat van profiteren. Die frisse wijnen zijn bekend onder de productienaam 'cool climate winemaking'. Daarom worden er in Peru nu wijngaarden aangelegd in de hoger gelegen Andes omdat het daar frisser is dan in de lager geleden gebieden.

Het Wijngaardeniersgilde Nederland telt zeshonderd leden, van wie er 160 een commerciële wijngaard runnen. De resterende leden hebben een hobbywijngaard, van honderd stokken groot tot een paar honderd stokken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.