Home

Achtergrond 656 x bekeken

Genenkaart van phytophthora bekend

Een groep internationale wetenschappers heeft de DNA-volgorde en de genenkaart van Phytophthora infestans blootgelegd.

In Nature van deze week leggen de onderzoekers uit dat de genenkaart aanknopingspunten biedt voor de bestrijding van de aardappelziekte.

Aan het onderzoek hebben vijf mensen van Wageningen Universiteit meegewerkt, samen met 91 anderen. Professor Francine Govers van het Laboratorium voor Fytopathologie stond met een aantal collega’s aan de wieg van het project, dat is uitgevoerd met Amerikaans geld en onder regie van het Amerikaanse Broad Institute of Massachusetts Institute of Technology and Harvard.

Het onderzoek is uitgevoerd op een phytophthora-isolaat dat afkomstig is uit Wageningen. Govers vertelt dat het onderzoek laat zien dat het DNA en de genenkaart van de Phytophthora infestans twee bijzondere kenmerken hebben: de ziekteverwekker heeft veel meer bouwstenen en dus een veel groter genoom dan andere bekende phytophthora’s. Wat wellicht belangrijker is: de wapens die de phytophthora inzet om de aardappel aan te vallen, liggen wijd verbreid in een betrekkelijk leeg gebied op de genenkaart.

Detectiemethoden

De Phytophthora is in staat zijn wapenarsenaal snel aan te passen en zo herkenning door planten die zich kunnen verweren te omzeilen. Govers zegt dat het belangrijk is om het onderzoek juist te richten op de manier waarop de ziekteverwekker en de plant op elkaar reageren.

"Met de kennis die we nu hebben, zouden we detectiemethoden kunnen ontwikkelen die helpen bij de bestrijding van de phytophthora. We hoeven dan veel minder dan nu preventief te spuiten." Haar toekomstperspectief is dat met een detectiekit binnen heel korte tijd is vast te stellen of de Phytophthora die zich aandient wel of niet in staat is een resistent aardappelras aan te vallen. Hoe snel dat werkelijkheid wordt, hangt mede af van de financiering van het onderzoek. "Vertel mij waar ik het geld vandaan haal", zegt Govers Het budget voor dergelijk onderzoek is gehalveerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.