Home

Achtergrond 178 x bekeken

Gelderland sterk in verbreding

In Gelderland wordt met bijna 40 miljoen euro de hoogste omzet met verbrede landbouw behaald. Dat blijkt uit een overzicht van het LEI.

Volgens het LEI heeft dat vooral te maken met de vele kleinschali­ge bedrijven in de provincie en de nabijheid van natuur in de Ach­terhoek en op de Veluwe. Op nummer twee staat de pro­vincie Noord-Brabant met een omzet van 34,5 miljoen euro. De provincie met de laagste omzet uit verbreding is Flevoland, 272 be­drijven halen daarmee een omzet van 5,2 miljoen euro. De meeste omzet komt uit boerderijverkoop, maar het LEI constateert dat ook voor die tak de belangstelling in Flevoland terugloopt. In het algemeen concludeert het LEI dat de meeste multifuncti­onele bedrijven rondom natuur­gebieden liggen. De hoogste totale omzet wordt behaald met agra­risch natuurbeheer, 12.000 tot 14.000 bedrijven doen aan natuur­beheer, waarmee ze samen een omzet van 90 miljoen euro beha­len. Dat komt neer op 6.000 tot 8.000 euro per bedrijf.

De meeste bedrijven die aan na­tuurbeheer doen staan in Fries­land, 1.385. Dat is bijna 25 procent van alle bedrijven. Een boerderijwinkel levert de hoogste omzet per bedrijf op. De 1.100 bedrijven met winkel halen een omzet van 20.000 tot 200.000 euro per jaar, goed voor een totale omzet van 70 miljoen euro. De meeste boerderijwinkels (512) bevinden zich in Noord-Bra­bant. De meeste boeren die recre­atie aanbieden staan in Gelder­land, 413 bedrijven. Ook zorgboer­derijen zijn het meest vertegen­woordigd in Gelderland, 107 van 605 zorgboeren hebben een be­drijf in deze provincie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.