Home

Achtergrond 206 x bekeken

Gegevens anonieme beller tiplijn op straat

De identiteit van een vrouw die de tiplijn Meld Misdaad Anoniem (M.) over een dodelijke steekpartij heeft gebeld, is op straat komen te liggen.

Haar toestel werd op het moment dat ze naar de tiplijn belde afgeluisterd, omdat het Openbaar Ministerie haar zag als belangrijke getuige van de steekpartij. De gegevens van de vrouw werden opgenomen in het dossier van de verdachten.

Directeur Guus Wesselink van M. bevestigde maandag berichtgeving van Sp!ts van die strekking. "We hebben gesproken met de vrouw. "Dat is het vreselijkste wat je kan overkomen. Ze was zwaar geëmotioneerd en bang. Bovendien is ze nog zwanger ook.''

Wesselink, die de zaak hoog opneemt, wil zo snel mogelijk met het Openbaar Ministerie en de politie om de tafel. "Dit is tegen de afspraken in. We hebben dit soort gevallen voorzien toen we die afspraken maakten. De gegevens van bellers mogen nooit gebruikt worden, tenzij er een leven op het spel staat. En daar was hier geen sprake van.''

Een woordvoerster van de politie in Rotterdam wilde niet op dit specifieke geval ingaan, "maar in z'n algemeenheid mogen wij deze informatie gebruiken, sterker: moeten wij die gebruiken''. Volgens haar mogen alleen gegevens die naar buiten komen tussen mensen en 'geheimhouders' als artsen en advocaten niet worden gebruikt. "En M. is dat niet.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.