Home

Achtergrond 362 x bekeken 18 reacties

Geen maatregelen voor steun varkenshouderij

De Europese commissie is vooralsnog niet van plan op korte termijn steunmaatregelen te nemen voor de varkenssector.

Dat is duidelijk geworden na de vergadering van het beheerscomité varkensvlees in Brussel. Ook tijdens deze vergadering pleitten veel lidstaten onder aanvoering van Frankrijk voor het instellen van exportrestituties voor exporten naar derde landen. Een andere mogelijke maatregel die de Europese Commissie zou kunnen treffen is Particuliere Opslag van varkensvlees om op die manier de markt te ontlasten.
Volgens Frans van Dongen, lobbyist voor de Nederlandse vee- en vleessector in Brussel houdt de Europese Commissie nadrukkelijk de vinger aan de pols. Hij sluit niet uit dat er op enig moment wel steunmaatregelen komen. "De druk om iets te doen wordt wel groter", aldus Van Dongen.

Volgens LTO varkenshouderij-voorzitter Annechien ten Have houdt ook Copa Cogeca de situatie op de varkensmarkt nauwlettend in de gaten. "We hebben grote zorgen over de situatie in de markt op dit moment. Er is sprake van vraaguitval en de koersontwikkeling van het Britse Pond zorgt voor een verslechtering van de afzet richting het Verenigd Koninkrijk. De vraag is wel hoeveel effect exportrestituties en opslag hebben op dit moment." Ten Have verwacht dat eventuele steunmaatregelen zeker aan de orde zullen komen in de volgende vergadering van Copa Cogeca half oktober.

Exportrestituties

Wyno Zwanenburg van de NVV is niet voor een Opslagregeling. Dat speelt alleen maar de speculanten in de kaart, is zijn visie. "Als het vlees uit de opslag weer op de markt komt zorgt het alleen maar voor vertraging van het prijsherstel."

Als er dan iets moet gebeuren is hij meer voor restituties bij export naar derde landen. "Ik vind verder de opstelling van de Fransen onbegrijpelijk. Aan de ene kant pleiten ze al maanden voor exportrestituties ter ondersteuning van de sector, en aan de andere kant willen ze geen millimeter wijken op het gebied van de transgene voergrondstoffen. Daardoor blijft het voer te duur."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Huib Rijk, in grote lijnen ben ik het met u eens. Maar marktevenwicht is misschien haalbaar(?)en op welk prijsniveau?.Dus theoretisch mogelijk,praktisch niet haalbaar,in een Kapitalistische samenleving,denkt o.g.t. Bij de voormalige Sowjet-Unie was geleide Economie,daar was meestal alles op of te kort!.Ook geen gezonde situatie,aan de basis zorgde iedereen voor zichzelf(op het platteland),in de Steden moesten de Mensen uren in de rij staan en de laatsten stonden vaak voor niks, want de koek was op!. Nu is bijna heel de Wereld kapitalistisch geworden en nu zitten wij in de Problemen! Nu denken sommigen de EU moet zijn Markt beschermen,o.k. dat kan ook. Dan komt zoals u terecht(!) opmerkte het fenomeen,Protectionisme in beeld. Zeker als de gemoederen verhit zijn! En dat is nu heel duidelijk actueel!!! groetjes, Piet

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Zo is het,over en weer moeten de Subsidie's afgeschaft worden! Ondernemers'',moeten leren ondernemen! Dat betekent LEREN met de gegeven omstandigheden zo creatief mogelijk omgaan! In de eerste plaats zeg ik dat tegen de Melkboeren!!!

 • no-profile-image

  boer

  Kijk boer Mieras, dat noem ik nog een constructieve bijdrage aan het forum. Maar volgens mij gaan de prijzen daar niet van omhoog?! Kun je misschien je mening nog iets meer onderbouwen?

 • no-profile-image

  W Geverink

  Voor de 0.665 Euro per kg die de afgelopen week uitbetaald werd kunnen wij het hier niet doen. Jullie wel? Welkom op de wereldmarkt. Knock your self out.

 • no-profile-image

  A

  Je moet niet luisteren naar het probleem, maar werken aan de oplossing!

 • no-profile-image

  W Geverink

  Na drie jaar rampzalige prijzen wordt het onderhand wel eend tijd dat de markt weer in evenwicht komt.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Ik gun iedere boer een menswaardig inkomen. Wat ik geen enkele boer gun: import van voedsel met exportrestituties "ter ondersteuning van de sector"

 • no-profile-image

  euro varkensproducent

  Wat ik nog steeds mis op dit forum, is de oplossing van het probleem? Mijn inziens ligt het probleem bij de overproductie. Zolang dit niet getackeld word zal de beroerde prijsvorming niet veranderen. Ik denk door het beperken van de productie en bescherming van de europese markt het probleem uit de wereld te helpen is. Laten we aan de russiese markt een voorbeeld nemen, daar hebben ze de laatste 6-7 jaar goede opbrengsten voor de producenten en normale winkelprijzen voor de consument.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Markt komt ALTIJD in evenwicht na verloop van tijd alleen kost dit altijd slachtoffers dit geld voor elke onderneming het is onmogelijk om dit te ondersteunen met welke maatregel dan ook ook de melkveehouderij met alle steunmaatregelen ontkomt niet aan slachtoffers ook daar stopt elk jaar 4 % maar zou me niet verwonderen als dit getal nogal wat hoger komt te liggen de aankomende jaren

 • no-profile-image

  als varkenshouder je eigen broek ophouden

  Beste Huib, je bent vast akkerbouwer en dan kun je dat ook niet begrijpen, maar export restituties worden gegeven op varkensvlees en niet op geimporteerd voer.
  Met vr. gr. Jan de varkenshouder

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Weet je wat daarbij zo opmerkelijk is. Dat de boer er "slechts" 0,20 cent per kg bij hoeft te hebben om de toko draaiende te houden en dat die 0,20 cent in het eindproduct in de winkel bijna niet terug te vinden is. Ergens daartussen zit iets fundamenteel verkeerd.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Huib Rijk Ik ben het met je eens. Ik ben vergeten het woord evenwicht tussen aanhalings tekens te zetten. Ik ben het vertrouwen in de "evenwicht" theorie jaren geleden al verloren. De meeste boeren hier zitten met hun kostprijs rond 0.95 Euro per kg. Dat is op zich geen slechte positie maar het helpt weinig als je uit de markt geprijst wordt door rijke landen met een hoge kostprijs die koste wat het kost hun varkenshouderij willen blijven ondersteunen met met allerlei subsidies.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Jan uit knorredorp. Huib heeft helemaal gelijk. Wereldwijd is de prijs slecht en is het ongehoord om dan ook nog eens productdumping elders te doen. Wat zou jij zeggen als de Amerikanen of Canadezen hun overtollig varkensvlees in Europa zouden dumpen. In het verleden is uit dit soort steunmaatregelen ook nog gebleken dat er zeer weinig bij de varkensboeren terecht komt.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  als de sector steun krijgt, geef dan voor ieder varken wat onder de 80 kg gewicht geslacht wordt 15 euro aan de boer.. geen extra vlees op de markt en in zeer korte tijd een krapte en rendement.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Het is niet het punt dat de markt niet in evenwicht is. Die is het juist wel: er wordt nergens varkensvlees weggegooid. Wat wel het punt is: om dat marktevenwicht te bereiken zijn de prijzen zo laag.

 • no-profile-image

  boer mieras

  er moest in ons land geen mens meer varkensvlees eten ik kan niet begrijpen dat er nog 1 mens die rotzooi wil eten er is altijd wat met die troep aan de hand

 • no-profile-image

  Hans

  Helemaal eens met Paul en Huib. Ik neem toch aan dat Wyno niet van plan is om de varkens sector ook te verslaven met het zelfde verslavende medicijn waar ook de melkvee sector niet meer zonder kan, en de boeren totaal afhankelijk maakt.
  De varkens sector heeft al een markt bescherming (importheffing uit derde landen) als daar nou ook nog export restitutie bij moet is dat ook een nagel aan de kist. Vanuit Brasil de groeten

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Vraag aan Hans in Brazilië: wat Jan de Varkensboer bedoelt te zeggen (neem ik aan) dat exportsteun gerechtvaardigd is omdat in landen als Brazilië geproduceerd wordt onder veel minder strenge regelgeving tav welzijn en milieu. Hoe wordt daar in Brazilië tegen aan gekeken.
  Piet Slingerland: ik ben het met U eens dat boeren zich als ondernemers moeten gedragen. Maar mijn mening is dat alleen ondernemersschap geen redding brengt. In een overvolle markt maken boeren elkaar af zonder dat dit tot marktevenwicht leidt. Liberalisering is een doodlopende weg. Maar de tragiek is dat als reactie er steeds weer naar protectiomisme wordt gegrepen.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.