Home

Achtergrond 191 x bekeken 5 reacties

'Fruitteler moet slimmer omgaan met zijn afzet'

Telers van appels en peren moeten verstandiger omgaan met hun afzet om prijsdruk te voorkomen.

Dat zegt Rien van Doorn, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Fruitmasters.

Hij vindt het onverteerbaar dat alle product momenteel 'op een hoop wordt geduwd', wat op een al overvolle markt leidt tot grote prijsdruk. "Het is onverstandig dat er nu al duizenden kilo’s nieuwe Jonagold zijn afgezet, terwijl de oude voorraad nog niet eens op is en er veel betere alternatieven zijn, zoals de zomerappel Delbare en Elstar", aldus Van Doorn. "Daar moet je afspraken over maken, hetzij met een handelspartij dan wel met een afzetorganisatie." Als voorbeeld noemt hij de clubrassen als Kanzi, Rubens en Wellant, waarvan de afzetperiodes elkaar grotendeels opvolgen. "Met een gecoördineerde aanpak wat betreft afzet en marketing bereik je dat je het dubbele van de prijs vangt."

Van Doorn signaleert dat de appel en perenmarkt momenteel verzadigd is geraakt omdat het aanbod groot is. Prijzen staan daardoor al vanaf het begin van het seizoen onder druk. "Het is dramatisch. De topmaten van topkwaliteit brengen, uitgezonderd enkele uitschieters, tussen de 20 en 35 cent per kilo op; dat is ver onder de kostprijs."

Kortetermijndenken

Hij signaleert een kortetermijndenken bij telers, die na een teleurstellend seizoen, wel te verklaren is. "Telers willen snel geld genereren. Ze proberen vroeg op de markt te komen door hun product chemisch af te rijpen. Ze hopen daarmee primeurprijzen mee te maken, maar bereiken ermee dat prijzen al direct onder druk staan." Telers krijgen ondanks die lage prijzen in ieder geval nog geld binnen, "maar op de lange termijn leggen ze erop toe".

Van Doorn verwacht dat de markt zich binnen enkele maanden stabiliseert. Omdat de markt momenteel overvol is, adviseert Fruitmasters haar leden zo veel mogelijk op te slaan in de koelcellen. "Dat zal niet altijd kunnen in verband met de koelcapaciteit." Via acties met supermarkten hoopt het bedrijf de consumptie te verbeteren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bezorgde teler

  Als het wel met de nieuwe rassen kan waarom dan niet met de Elstar/Jonagold/Delcorf en de peren. Maar ja daar zit natuurlijk geen subsidie op of gmo geld wat dat is nodig om te kunnen blijven leven, en helaas dat krijgen telers niet en die krijgen ook niet automatisch het loon gestort voor hun werk, of bijbaantjes. Zorg eerst voor anderen en dan voor u zelf.

 • no-profile-image

  kani Baal

  Akties bij de supermarkt ja...Daar gaan wij gewoon die oude koelhuisappels verpatsen. Nou denk maar niet dat ik nog ooit een appel uit de supermarkt koop of het moet een lekkere gala zijn. GA ZO DOOR FRUITTELERS

 • no-profile-image

  Gervi BV

  Als er van de clubrassen grotere aanvoeren zijn moet nog maar blijken of dit ook te sturen valt Want als er van een bepaald ras te veel of weinig is valt dit moeilijk te regelen voor beide partijen De regel van vraag en aanbod geldt nog altijd ondanks alle veranderingen
  Een echte oplossing zal niet bestaan

 • no-profile-image

  fruittelertje

  Waar is de fruitteler altijd alles schuld.
  Vriest het en zijn er geen appels dan zijn we het schuld en nu zijn er appels en zijn onze Cooperaties ze vergeten te verkopen dan zijn wij het als teler weer schuld.
  Maar misschien moeten de Cooperaties zich eens wat beter gaan verstaan. Of word het tijd dat wij als domme telers een nieuwe Landelijke Cooperatie gaan op richten waar de cooperaties/handelsondernemingen van nu hun fruit mogen komen kopen????
  Wie doet er meer met deze Nieuwe Landelijke Cooperatie??

 • no-profile-image

  wmce mare

  het is voor elke fruitteler of het nu groot of klein is een kwestie van overleven,was het niet beter dat de organisatie een grotere vinger in de pap had inverband met aanvoer en verhandeling,nu wordt de markt overvoerd met oude en nieuw onrijp en niet smakende appels ,maar dan komt het woord vroeger weer om de hoek ,vroeger mocht men voor bepaalde data.s bepaalde soorten niet aanvoeren
  ze moesten een bepaalde rijpheid hebben ,maar momenteel mag alles aangevoerd en verhandeld worden,eet maar eens een onrijpe appel of peer ,dan eet je het hele jaar geen fruit meer zodoende wordt er naar zuidvruchten gezocht en ik kan de consument geen ongelijk geven,maar zorg dat de consument een goed product gepresenteerd wordt dan blijf je de consumentsvertrouwen houden,dan nog wat betreft de supermarkten zij zijn ook niet clien ,ten eerste moeten zijn onze producten goed presenteren en de prijzen ook aanpassen ,maar nee zij moeten geen 100% maar liefs 2 a 300% op het product verdienen,en de arme fruitteler kan zijn kostprijs nog niet beuren

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.