Home

Achtergrond 617 x bekeken 2 reacties

FrieslandCampina steekt in op biogasproductie

Zuivelonderneming FrieslandCampina gaat haar leden ondersteunen om op het eigen bedrijf biogas te produceren.

Dat maakte Cees ’t Hart, directievoorzitter van FrieslandCampina, vandaag bekend tijdens de opening van het nieuwe seizoen van de Melkvee Academie in het Friese Koudum.

"Wij willen onze leden met concrete maatregelen helpen rendabel groene energie te produceren", aldus 't Hart op de bijeenkomst van de Melkvee Academie, het kennisnetwerk van ondernemers, LTO en Wageningen Universiteit.

Leden-veehouders die zich met hun bedrijf in de buurt van een productielocatie van FrieslandCampina bevinden kunnen er bij voldoende animo van collega-veehouders op rekenen dat de coöperatie in de nabije toekomst door hun geproduceerd biogas zal afnemen.

FrieslandCampina zal dan in de betreffende productielocaties investeren in branders die kunnen draaien op groen gas. Ook is FrieslandCampina bereid zogenoemde groencertificaten vanaf 1 januari 2010 tegen een marktgerelateerde prijs van haar leden over te nemen.

De eerste praktijksituatie voor de afname van gecertificeerd groen gas is een feit. Proefbedrijf De Marke in Hengelo, een melkveebedrijf van Wageningen UR Livestock Research, heeft de eerste mestvergistingsinstallatie in Nederland die groen gas levert op het aardgasnet. FrieslandCampina koopt de groencertificaten van dit melkveebedrijf, dat lid is van FrieslandCampina.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Margje Vlasveld

  Het lijkt mij prima dat mestoverschotten benut worden, maar in eerste instantie is mest geschikt als voedingsstof voor planten. Jammer genoeg wordt de mest daar maar mondjesmaat voor gebruikt. Hoewel, met de gentech soja in het voer en de preventieve geneesmiddelen is de mest van onze koeien van infererieure kwaliteit. Dus, kan je redeneren, gebruik het dan maar voor energieopwekking. Bij mij gaat dat er echter toch niet in. Ik ben nu eenmaal iemand die de oorzaak van problemen wil aanpakken. Biogasinstallaties kunnen een bijdrage leveren aan de energiebehoefte als de input komt van gewassen die groeien op grond waar geen voedsel verbouwd kan worden. Energie kan immers ook uit zon, wind en aardwarmte opgewekt worden, dus waarom moet dat ten koste gaan van landbouwgrond en, in het geval van dit nieuwe beleid van Campina, van dierenwelzijn? Want een koe hoort buiten te lopen en niet haar hele leven op stal te staan, een koe eet gras en kruiden, gentech krachtvoer is niet goed voor een koe, dat zie je aan de mest. Iedereen die het normaal vindt dat onze koeien voortdurende aan de diarree zijn moet daar maar eens over nadenken als hij of zij zelf diarree heeft.
  En kom ook niet aan bij mij met praatjes over economie of ecologie, bereken nu eerst je ecologische voetafdruk http://www.voetafdruk.nl of je voedselvoetafdruk http://www.voedselafdruk.nl en dan praten we verder.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste Margje. Wat je kennelijk niet weet, is dat de voedingsstoffen voor de planten behouden blijven als de mest voor energieopwekking wordt gebruikt. Nog sterker, de werkingscoëfficient van de stikstof wordt verhoogd. Driedubbel winst dus; energie, voedingsstoffen voor de plant en milieuwinst.

Of registreer je om te kunnen reageren.