Home

Achtergrond 277 x bekeken 57 reacties

Franse minister hamert op regulering melkmarkt

De Franse minister van landbouw Bruno Le Maire heeft er opnieuw op gehamerd dat de zuivelmarkt weer op Europees niveau gereguleerd wordt.

‘’We hebben de deregulering geprobeerd, dat werkt niet,’’ aldus Le Maire tijdens een bezoek aan Bretagne, het belangrijke veegebied van Frankrijk.

De minister sprak vrijdag in Rennes met vertegenwoordigers van de melkveehouders en de agrarische vakbonden. ‘’Ik zal maandag met steun van Duitsland, dat met ons een gezamenlijke verklaring heeft getekend, vragen om deze nieuwe regulering tot stand te brengen.’’ Volgens Le Maire zijn ‘efficiëntere perspectieven voor de opslag’ en toestemming voor het werken met contracten op nationaal niveau de sleutelelementen in zo’n regeling. Bovendien wil de Franse minister dat er een betere etikettering van zuivelproducten komt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  h.v.d.zandt@comveeweb.nl

  wordt men eidelijk wakker.produceren voor de wereld markt betekent : geld erbij leggen als producent.
  het wordt tijd dat er een herwaardering van het voedsel plaatsvind en dat er een nieuw economisch denken ontwikkeld wordt zonder de graaiers,want daar gaat het uiteindelijk om

 • no-profile-image

  wim

  hans brasil hetga je goed geloof dat je wel gelijk hebt. voor heel veel boeren in ned een doorn in het oog denk ik. tot samba,s aan al die lekkere wijven daar

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Misschien mag ik nog wat aan de discussie toevoegen en onderstrepen.Als een boer zijn dieren alleen als winstobject ziet, is deze boer verkeerd bezig!Dan heeft hij ook geen plezier in zijn werk! Tevreden dieren zijn gelukkige dieren! Die groeien beter,produceren beter en noemt u maar op. Daar gaat het om in het leven!Helaas leven veel boeren in Nederland onder grote druk en stress, wij moeten scoren zeggen ze dan.Maar met een beetje minder kan het ook. Neem ook de de tijd om te genieten van een tevreden veestapel!!! Met observeren kunt ge ook verdienen.

 • no-profile-image

  Hans

  Als je de vrije markt niet z'n gang laat gaan kom je er nooit uit. Je kunt de marktwerking bij de prijs weghalen door een quotumsysteem te hanteren, maar dan verplaats je de marktwerking naar de quotumprijzen. In de eerste plaats moeten alle subsidies en marktbeschermende maatregelen (importheffingen ed.) er af zodat de markt z'n werk kan doen. Daarna kun je markt geografisch gaan opsplitsen, dus eilandjes maken. Dan kun je als nederlands eiland zeggen :"wij importeren niet", en dus ook :"wij exporteren niet". Op dat moment haal je de invloed van de wereldmarkt weg maar moet je wel er voor zorgen dat je eigen markt zichzelf opschoont en dat kan alleen maar dmv marktwerking. Wil je er een Europees eiland van maken moet je kijken of Franse en Duitse en andere europese boeren er mee akoort zijn dat Nederlandse produkten in hun land verkocht worden.
  "Maar boeren, julie zijn zelfstandige agrarische ondernemers en daarom niet in staat om net als bv. coca cola zelf de prijs te bepalen, maar als melkveehouders wel straalverwend

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Hans uit Brasil, Ik begrijp u voor 100%!!! 1+1=2 en voor de rest geen poppenkast!!! Rijke landen kunnen niet voor de Wereldmarkt produceren zonder subsidie.Wat de huisvesting betreft van het melkvee geloof ik ook dat je beter in Brasil als Koe mag leven.Dat koeien in Europa 10 tot 12000 liter moeten produceren vind ik ook Absurd!Als alle holsteinmelkers omfokken naar Dubbeldoelkoeien en 4000 liter per koe minder gaan melken is er een groot Probleem opgelost!Op den duur geloof ik niet dat de EU bereid is de Landbouw en Melkveehouderij te subsidieeren!

 • no-profile-image

  gert

  Gaat Verburg wel op 7 september naar de vergadering van EU ministers van landbouw ?

 • no-profile-image

  Melkveehouder te Bretagne

  Bruno le Maire snapt tenminste hoe het werkt!
  Er moeten hier in Frankrijk nog gezinsbedrijven overblijven.

 • no-profile-image

  boer

  Ik hoop dat verburg verstek laat gaan. Ze heeft ons ook al opgezadeld met TEVEEL melk. Dat is de oorzaak van ons probleem.

 • no-profile-image

  Hans

  Heer Geverink, Wat de omgang met vee betreft lijken Brasil en Canada natuurlijk erg veel op elkaar. Brasil is zo groot en er loopt zoveel vee, vooral in de binnen landen, dat de dode dieren niet gecontroleerd worden. Een beloning van 225 dollar zou een hoop brasiliaanse boeren doen besluiten om wrak vee maar meteen af te maken. Wat besmettelijke ziekten betreft, om nog een keer weer op John te reageren, Brasil heeft entprogramma's, en vanwege de grote binnenlandse consumptie kunnen de geënte dieren in Brasil zelf geconsumeerd worden. Wat geexporteerd wordt moet aan de exporteisen vh betreffende land voldoen.
  Bijv. Toen in 2005 MKZ uitbrak in de driehoek Parana, Sao Paulo en Mato Grosso werd daar geruimd (alleen besmette bedrijven) en de rest geënt.
  De export werd overgenomen door andere deelstaten uit het noorden, dat is nou juist de kracht van Brasil en bijv ook van Canada. Hemelschreiende taferelen van het afmaken van dieren komt bij ons niet voor (Kootwijkerbroek) Wat ik mij wel afvraag waarom heeft Canada niet een zelfde quotumsysteem als van de melk ook voor rundvlees? Canada heeft met de WTO afspraken over de melk, ze exporteren en importeren bijna geen melk of melkprodukten wat nl een vereiste is om het Canadese quotumsysteem overeind te houden, anders zouden de amerikanen de canadese supermarkten overspoelen met goedkope melk. Waarom doen de canadesen dat wel met melk en niet met vlees? En Geverink, je wilt me wel erg ver laten reizen voor een Alberta beefje

 • no-profile-image

  wim

  hans brazil ben je nu voor of tegen de bio industrie .oook geen bestrijdingsmiddelen geen mais geen antibiotica als je dit bedoelt ben ik het helemaal met je eens maar dacht dat jij een echte ondernemer was. en het dier alleen een gebruiksvoorwerp heb ik me toch vergist

 • no-profile-image

  Hans

  Hello John, of Europa nou een Canadees quotum systeem invoerd of niet, moeten ze uiteindelijk zelf weten. Beide systemen hebben voors en tegens, bij de één leg je de concurrentie strijd bij de melkprijs neer, bij het andere systeem bij de quotumprijs. punt is gewoon dat europa zich aan de regels moet houden. willen ze meedoen aan de vrije markt, dus vrij exporteren en importeren, dan moeten ze hun markt volledig openstellen ook voor goedkope melk uit Brazilie, Argentinie of Nieuw Zeeland, Canada niet want Canada exporteerd zo goed als geen melk. Wil europa z'n eigen markt afschermen, ook goed, maar dan ook niet meer met export restituties het teveel wat ze produceren op de vrije markt dumpen. Wat betreft de problemen met besmettelijke zietes denk ik dat de Canadesen hun hand ook wel in eigen boezem kunnen steken. Vanwege de BSE dat bijv Zuid Korea geen Canadees rundvlees importeerd. Ziekte die bij ons in Brasil niet voor komt, domweg omdat als er in Brasil een dier dood gaat, het cadaver verrot of door de wilde dieren wordt opgegeten.
  Trouwens als je in Amsterdam uit eten gaat wordt je doodgegooid met brasiliaanse of argentijnse steaks, ik heb er nog nooit een Albertabeef voorgeschoteld gekregen

 • no-profile-image

  arie

  alles is beter in brasil maar toch hier naar toe op vakantie? toch stiekum de kunst afkijken van het boeren hier, heimwee kent geen grenzen

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Melkveehouder,u bent intelligent!Stelt u zich eens voor DE STAAT DER NEDERLANDEN gaat ook b.v.100,=Euro voor een dode koe betalen.Dan hoef ik u toch niet uit te leggen wat er dan gebeurt?U weet toch ook dat heel veel Melkveehouders van Geld houden! "Een boer en een zog hebben nooit genog,een heer en een beer willen steeds meer!

 • no-profile-image

  Boer

  Wij kunnen natuurlijk onze evolutie negeren,alle vooruitgang zover geboekt tav dierenwelzijn en milieu terugdraaien zodat we op gelijke voet kunnen concureren met de knoeiers.Liever wat minder produceren en netjes daarvoor beloond worden.Niet alleen dat.Het is geen schande dat we tegenwoordig wat meer etisch verantwoord produceren.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ho ho Piet, als ik goed lees schrijft Hans in zijn reactie van 9.52 " Een beloning van 225 dollar zou een hoop brasiliaanse boeren doen besluiten om wrak vee maar meteen af te maken". Wat moet je dan verder discussieren over welzijn van de koeien in brazilië?

 • no-profile-image

  tussen

  De ministers van frankrijk en duitsland zijn tenminste zeer vooruitziende mensen met hart voor de gezins bedrijven. we hebben echt niks aan groot, groter en nog eens groter.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wat ik verwachtte klopt dus, het gaat in deze discussie niet over dierwelzijn etc. maar om met gezochte argumenten de markt te sturen c.q. af te schermen. En beste Hans, voor gemiddeld 12.000 liter moet je in Israel zijn waar de koeien niet weten wat groen is maar zich blijkbaar lekker genoeg voelen om dit te produceren.

 • no-profile-image

  Hans

  melkveehouder, de frustratie over de marktverstoring is inderdaad waar, en het feit dat je er niet verder op ingaat zullen we dan ook maar beschouwen als een stilzwijgende instemmng. Wat het dierwelzijn betreft zijn de nederlandse melkveehouders er nou eenmaal erg goed in hun stallen zo in te richten dat ze er zelf het minste werk mee hebben. Maar om daar dan de conclusie aan te verbinden dat hun koeien dat ook zo aanvoelen gaat mij te ver. Van de melkfabriek ben je lid, het is niet je bezit.
  In brasil is een koe een koe en bij jouw schijnbaar alleen maar een genummerd productiemiddel, melkveehouder, de uitnodiging is wederzijds, 't is toch jammer om boerenkennis/feeling/verstand zo te verkwisten in nederland, bij ons zou jouw inspanning met gemak het drie dubbele opbrengen en de sociale uitstraling omdat je werkgelegenheid creerd evenzo

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Meneer Boer, uit knap ver weg,U woont binnen de EU neem ik aan?U wil graag veel produceren en veel ontvangen.Goed wij leven gelukkig in een democratisch Europa.Waarvan de meerderheid vrije wereldhandel wil!Dan moeten wij toch om denken ,als wij geen groot HEK om onze grenzen willen plaatsen???Of zie ik het verkeerd?

 • no-profile-image

  Hans

  Knap ver weg, welke koe heeft een beter leven? die op de Brasiliaanse weides loopt of die in de nederlandse stal zit?
  Welk varken heeft een beter leven die in de open brasiliaanse stallen, natuurlijk geventileerd?, of in die bedompte nederlandse stallen waar ze een paar uur per dag licht hebben.
  Kom op kerel, ga eerst kijken voordat je deze onzin uitkraamt

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hans, je opmerkingen over welzijn en klimaat zijn complete onzin.
  Brazilie is groot en dus zijn er verschillen in klimaat. De evenaar loopt door de noordelijke Amazone. Dat gebied is tropisch warm, ook in de regentijd. Het noordoosten is ook tropisch warm, maar erg droog. De centrale hooglanden kennen een subtropisch, gematigd klimaat met een gemiddelde temperatuur van 25 graden. In het zuiden is het klimaat te vergelijken met Nederland met gemiddelde temperaturen rond 20 graden en 's winters sneeuw en nachtvorst. Om nu te zeggen dat in Brazilië het welzijn van de koeien door klimatologische omstandigheden goed is, is wel erg subjectief. Ik proef in je verhaal een zekere vorm van marktbescherming die je wilt onderbouwen met gezochte argumenten.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Hans. Door goed te betalen worden alle "interesante" koppen aangeboden voor sampling. Koppen testen waarvan je van te voren weet dat je er niets in vindt heeft geen zin. Waarom heeft Canada geen quotumsysteem voor rundvlees/varkensvlees? Ik denk dat de boeren zich dat ook afvragen. De prijs van rundvlees is al jaren slecht, net als de prijs voor varkensvlees. Onze kostprijs is laag en er is voer in overvloed. In een open wereldmarkt zou Canada het prima doen. Maar een echte open wereldmarkt zonder drempels zal nooit bestaan. De wereldmarkt wordt wel tegen boeren in talloze landen gebruikt als dreigement tegen eerlijke prijzen. De varkensprijs hier was afgelopen week met 63 Eurocent per kg geslacht gewicht een ramp en dat is al tijden zo. En er zijn in Europa nog steets varkensboeren die denken dat ze slag leveren op de wereldmarkt. Het probleem met Canada is dat er geen geld en geen wil is om de export te subsidieren of om de eigen producenten te ondersteunen door deze barre tijden. Als het aan mij ligt produceren wij gewoon varkens voor ons zelf en laat de wereldmarkt maar in de knoop vallen want er is voor ons niets te halen. De melk en pluimveehouderij heeft quotum en daar wordt door de boeren altijd goed verdiend. En Hans, voor Alberta beef kun je ver reizen.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  20% export = dus 20 % minder koeien houden. simpel sommetje toch :-P

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  veel beter zou zijn voor 80 % van het quatum een europese garanatieprijs. de overige 20% is dus voor de wereldmarkt. dit deel zou dan op spotmarkt notering gebeuren. Een mooie mengprijs dus. Als de extra melk die je produceert maar 1 cent saldo geeft of zelf een paar centen kost ruim je eerder koeien op. Maar aan de andere kant als de europese vraag stijgt is het snel mogelijk om op te schakelen want de stalruimte en voorzieningen zijn er.

 • no-profile-image

  Hans

  Wim, ik ben voor bioindustrie maar tegen extremen. mijn reacties zijn inderdaad soms gepeperd maar het valt mij wel op dat het vooral de nederlandse boeren zijn die zich dat aantrekken. buitenlandse boeren voelen exact aan wat ik bedoel. bijv. knap ver weg gaat er gewoon vanuit dat goedkoop geproduceerde produkten ut het buitenland door knoeiers zijn gemaakt. nou dan voel ik mij aangesproken om daarop te reageren, en als melkveehouder mij verwijt dat ik een vertekend beeld geef over de veehouderij in Brasil, ja dan reageer ik ook. Kijk ik zaai ook gen soja van monsanto, waarom? omdat de combinatie van hogere opbrengs en mindere kosten met het feit dat roundup vele malen minder giftig is dan de breed en smalblad herbiciden er voor zorgen, dat we de laatste jaren zien, dat er veel meer wild terugkomt. meer reeën, meer apen meer vogels en meer aardvarkens.
  De nederlandse boeren worden door hun "systeem" tot het uiterste gedreven om alles uit hun dieren te halen, anders lopen ze niet meer voorop en dreigen ze het onderspitte delven, ik begrijp het wel,
  Ze daar Brasil nou eens naast, de dingen die de nederlanders bedenken aan bedrijfsvoering en na goedbevinden in Brasil worden toe gepast geven een veel beter rendement. Ja kerel, ik ben ook ondernemer en probeer op een fatsoenlijke manier met mijn vee om te gaan

 • no-profile-image

  Hans

  Knap ver weg, ben je wel eens in China geweest? Ik proef door jouw regels heen dat je bang bent voor het buitenland. China groeit economisch zo hard en heeft zo'n grote bevolking dat die straks geen voedsel meer exporteren, die gaan importeren. nu al kopen ze land overal ter wereld. De grote stroom en dat begint nu al vorm aan te nemen is Brasil-China. Nu nog iets over de kwaliteit vh braziliaanse vlees. Het brasiliaanse vee loopt buiten, graast op weides die je in nederland niet wilt zien, zoveel verschillende kruiden. Hormonen worden niet gebruikt, en als je de medicijnkast bij de Fazendeiro open doet is tie leeg.
  Zet daar de nederlandse stierenmester die het afval van vele soorten industrieen gebruikt om z,n dieren af te mesten nou is naast. Wat AH aan brasiliaans vlees in de schappen heeft liggen is topkwaliteit, want vriend, en daar ga je de fout in, supermarkten kopen alleen maar goed spul in, je nederlandse colega's zullen dat bevestigen. Het brasiliaanse vlees ligt bij AH in de eerst plaats vanwege kwaliteit. En wat de prijs betreft, kijk is bij google onder de noemer TARIC AFDELINGEN , je komt dan bij douane en belastingen uit. neem de moeite is en ga is kijken wat de invoerrechten zijn die over dat brasiliaanse rundvlees geheven worden. Als je dat ziet heb je pas echt een reden om bang te zijn voor het buitenland.
  Gek, ik dacht altijd dat je in het buitenland zat, vanwege je naam Knap ver weg. mijn vakantie zit erop, Colega BOEREN het ga u goed

 • no-profile-image

  John

  Het afmesten gebeurt in Brazilie net als in Canada in feedlots! We moeten wel de waarheid vertellen, de dieren worden op een energiehoogwaardig rantsoen gezet om de kilo's er aan te krijgen, bovendien krijgt het vlees dan de juiste kleur, dieren die op gras gemest worden hebben geel vet waar niets mis mee is maar de consument ziet het graag wit.

 • no-profile-image

  Hans

  quotering heilloze weg, Bij quotering verplaats je concurrentie strijd van de prijs van het product (melk) naar de prijs van het quotum. Dit is leuk voor banken. Maar structureel gezien zadel je de boeren op met een hogere kostprijs, terwijl ze de concurrentie strijd toch moeten blijven voeren. Gevolg is een hogere prijs in de winkel, maar deze hogere prijs komt niet bij de boer terecht maar wel bij de bank.

 • no-profile-image

  John

  Een aantal jaren was Canada het land waar je moest zijn om varkens te houden want de kostprijs was zo laag, en kijk nu eens naar de varkenshouderij in Canada die is nu op sterven na dood en met de beef is het al niet veel beter!
  ....Lang leve het ondernemerschap....
  Straks allemaal maar aan het 'goedkoopste' Chinese vlees? Dan word ik denk ik maar vegetarier!

 • no-profile-image

  wim

  brasil wat voor toekomst zie je eigenlijk nog voor de ned boer.en wil eigenlijk weten wat de reden is waarom u het op deze manier doet .geeft het u een kik of wilt u iedereen vangoedkoop voedsel voorzien .waarrom zo

 • no-profile-image

  Hans

  Wim toen ik 20 jaar geleden emigreerde naar Brasil werd ik voor compleet gek versleten. Emigreren deed je naar Canada, Australie, Nieuw Zeeland of de VS. Nu 20 jaar later blijkt dat het een prima keus was. En dat geeft als ondernemer inderdaad een kick. Net zo goed als jij een beslissing neemt en ergens voor gaat, en het lukt, dan geeft jou dat ook een kick. Ik zal nooit iemand zeggen, "emigreer maar naar Brasil" want de tegenslagen die ik heb gehad, wens ik een ander niet toe. Maar nu de tijd van oogsten is aangebroken geeft dat wel een kick YES!!!!!
  Deze week reis ik weer terug, dus hebben julie ook geen last meer van mij

 • no-profile-image

  Boer

  Knoeiers zijn mensen zonder standaard en zonder geweten.Neem china.In china is een kat in de zak verkopen onderdeel van de cultuur.Als je de ander geen oor aannaaid ben je een mietje.Dat zijn de mensen die melamine toevoegen aan melk,wiegjes verven met loodverf en vis verbouwen in watergaten tussen de rijstvelden waar dus ook de spuitmiddelen in terecht komen en als het even kan ook de pijp van de afvoer.Je kunt er donder op zeggen dat als er product of China staat gedrukt op vis in de supermarkt we het weer netjes terug leggen.Ik zeg niet dat er niets goed is van wat in dat soort landen geproduceerd wordt want er zullen best wat goede producten vandaan komen.Wat ik wil zeggen is dat je niets kunt vertrouwen wat uit dat soort landen komt.De reden dat Chinese vis en Braziliaans vlees in de winkel liggen is niet om de kwaliteit maar om de prijs.Ja hans,Albert H kan aan jouw runderlappen het meest verdienen.

 • no-profile-image

  Hans

  Melkveehouder schei nou maar uit, je zit aan de verkeerde kant van het water. In Europa krijgen de koeien niet de kans om ook maar een beetje leeftijd te krijgen. voordat ze technisch zijn afgeschreven zijn ze economisch vanuit boeren oogpunt allang naar het slachthuis. Je denkt toch zeker niet dat zo'n melkfabriek van 12000 l hier een goed leven beschoren is? Ga op reis, kijk is verder dan je neus lang is, stop de benen is bij buitenlanders onder de tafel en mischien dat je dan de ogen een keer open gaan.

 • no-profile-image

  Boer

  Ik zal het wat simpeler maken voor jou Hans.Dierenwelzijn is belangrijk en er wordt in de westerse wereld terecht veel aandacht aan besteedt.Het is daarom onterecht dat europa onder het mom van "world trade" dierlijke producten moet accepteren uit landen die dierenrechten en dierenwelzijn met voeten treden.

 • no-profile-image

  Hans

  Goed zo Piet, het valt mij op dat boeren buiten Nederland een bredere kijk (helicoptervieuw) op de marktwerking hebben dan hun Nederlandse colega's (die zien door de bomen het bos niet meer). Kostprijs, leerden wij, wordt bepaald door Natuur, Arbeid en Kapitaal.
  Natuur en Arbeid zijn in Nederland het duurst ter wereld en dat proberen de hollandse boeren te compenseren door extreem veel relatief goedkoop Kapitaal te gebruiken. (grote hypotheken) Vanwege dit grote gebruik van dat relatief goedkope kapitaal zijn ze in staat om erg hoge producties te realiseren. Die hoge kostprijs gedeeld door de hoge productie geeft toch weer een concurerende kostprijs per kilogram product. Op het zelfde moment echter werken ze met veel te veel vreemd kapitaal, wat hen wel heel erg gevoelig maakt voor prijsschommelingen. De enigste die hier wel bij vaart is de bank en de industrie.
  De gemiddelde brasiliaanse boer werkt met 90% eigen vermogen, omdat Natuur en Arbeid hier goedkoop zijn, doet hij die extreme investeringen niet die zijn Nederlandse collega's wel doet. Dit is in de puurste vorm de reden dat Nederlandse boeren het nooit winnen, die kunnen lage prijsdalen niet uitzingen.
  Het enigste wat ze hier aan kunnen doen is niet meedoen aan de wereld markt, maar ja, "dat willen ze niet horen"

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Hans,Brasil: Japan is nog een stuk duurder,maar kun jij mij dan uitleggen dat zij in de vrije wereldhandel (WTO) torenhoge invoerheffingen op mogen leggen.

 • no-profile-image

  Hans

  Hoi Paul, ik weet niet welke afspraken Japan heeft met de WTO maar ik weet wel dat Japan een probleem heeft met z'n rijstboeren van de zelfde strekking als Eurpa met z'n melkboeren

 • no-profile-image

  Hans

  knap ver weg, je draaid er omheen.
  Dieren in Brasil gefokt, geweid en gemest, hebben een vele malen beter leven gehad dan hun europese lotgenoten.
  Domweg vanwege klimaat en ruimte en vanwege dat er meer mensen beschikbaar zijn per unid dieren om ze te verzorgen

 • no-profile-image

  Quotering is

  Quotering heeft vanaf 1983 het aantal melkveehouders evengoed laten dalen van 60.000 naar 20.000. Deze laatsten hebben zich zo arm betaald aan quotum, dat ze een klein prijsdipje nog niet kunnen overbruggen.

 • no-profile-image

  Hans

  melkveehouder, weet je hoe ze ganzelevers maken? die beestjes voelen zich blijkbaar ook lekker genoeg om zo'n levertje te ontwikkelen. Ben je wel eens op een vleesveekeuring geweest? die koeien hebben natuurlijk ook zo'n kont ontwikkeld omdat ze zich er blijkbaar lekker genoeg voor voelden. 't is gewoon afwachten tot er een keer een koe door z'n knieen gaat waar net iemand van lekker dier met de camera bij staat en Leiden is in last. Zo gauw de gewone burger met z'n burger verstand krijgt te horen dat al die koeien via een keizersnee ter wereld moeten komen, tja, en dan begrijpen wij boeren de reactie van de burger niet. waarom gaan julie in Nederland toch tot het extreme door en hebben dan ook nog het lef om te zeggen dat je hulp van de overheid nodig hebt om het hoofd boven water te houden? Melkveehouder, ga de dieren nou is houden naar hun aard! ook melkkoeien.

 • no-profile-image

  Wim

  De contracten waar de franse minister op doelt bevatten zoveel kostprijs verhogende voorwaarden dat die niet echt goed worden gemaakt door de hogere melkprijzen die bij deze contracten horen. Het is voor de Franse melkveehouders dus kiezen tussen te weinig om van te leven of te veel om van dood te gaan. Toch heeft de minister wel gelijk dat er meer gereguleerd moet worden. Helaas bedoelt hij met regulering niet de voorstellen van de EMB.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Beste hans. BSE komt overal voor. Ook bij jullie. Je moet er echter wel serieus naar zoeken. Hier in Canada gaat het met dood vee veelal hetzelfde als in brazilie. Alleen wordt voordat de dode koe aan de wilde dieren gevoerd wordt door de dierenarts een stukje van de hersenen verwijderd voor BSE onderzoek. De boer krijgt voor zo'n sample 225 dollar. Nog nooit is een dode koe zoveel geld waard geweest. Aan de slachtlijn wordt alle vee ouder dan 30 maanden BSE getest. Zo nu en dan wordt er een positieve gevonden. Ik weet niet hoeveel ze er tot nu toe gevonden hebben maar ze zijn volgens mij het dozijn nog niet voorbij. Ook dieren waaraan nooit dierlijke producten zijn gevoerd testen positief! Voor de rest kan ik me aardig vinden in je verhaal. O wacht! Voor Alberta beef kun je terecht in onder andere Canada, de USA, Japan en tal van andere landen. In Europa weet ik dat Alberta beef op het menu staat in high end restaurants in zwitserland en frankrijk.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Terecht opgemerkt knap ver weg, maar is toch niet dezelfde. Verschil zit 'm in melkveehouder met een . En af en toe wordt hiermee ook door anderen gesigneerd.
  Als Bruno opmerkt dat de zuivelmarkt weer op Europees niveau gereguleerd moet worden, dan vraag ik me af of ik iets gemist heb. Ik dacht dat het quotumsysteem nog altijd van kracht was en dat we op het moment, Europees gezien, minder melken dan vorig jaar. Als hij bedoelt een terugkeer van prijsondersteuning is dat iets anders. Vergeet dan even niet dat de Fransen een vijfde van de totale Europese subsidies opstrijken.

 • no-profile-image

  John

  Ging het niet over de melkveehouderij in Europa? Tja natuurlijk hebben de koeien een geweldig leven in Brasil en Canada, maar hoe kan de tegenwoordige europeese melkveehouder die zich aan veel meer regels en wetten moet houden dan in Brasil en Canada een fatsoenlijke boterham verdienen? Het canadeese systeem werkt hier uitstekend, en dat dat systeem hier nog steeds bestaat heeft denk ik wel een beetje met de macht van Quebec te maken, in de winkel is de melk betaalbaar en de boer krijgt een eerlijk deel.
  Het exporteren van met name beef uit Canada naar Europa moet aan bepaalde regeltjes voldoen en omdat we hier met machtige pharmaceuten te maken hebben, gebruiken sommige boeren groeibevorderaars, ze zijn zo gehersenspoelt dat ze denken dat ze anders minder verdienen per dier, de pharmaceuten zijn nu al zo gehaaid dat ze ook nog het milieu als excuus gebruiken om hun rotzooi te promoten, dieren groeien sneller met minder voer dus minder mest! Gelukkig zijn er ook boeren die het niet willen gebruiken maar net als in de VS mag je je product niet zomaar "vrij" van iets noemen want dan krijg je een law suit, hier is een programma dat' hormoon free' heet maar alleeen mag worden gebruikt voor vlees dat naar de EU gaat. Wat dat betreft kan er hier nog veel verbetert worden.
  BSE is trouwens geen besmettelijke ziekte. Ik weet nog dat ik hier in 1991 kwam en ze mij vertelden dat er geen BSE in Noord Amerika voorkwam. Wel dat bleek dus wel anders.

 • no-profile-image

  Hans

  Heer Geverink, dank voor je reactie. Ik denk dat het de combinatie van, het aan de ene kant de markt afsluiten, en aan de andere kant via de quotering zorgen dat er echt niet meer geproduceerd wordt dan wat de consumptie is, de reden van het Canadese succes is. Daar staat tegenover dat Canada dus zo goed als geen melk of melkproducten exporteerd. Goed gelezen, Hollandse melkveehouders!!!! Dus geen Goudese of Leerdammer kaas richting Japan en ook geen melkpoeier richting Korea of Rusland
  Kijk als Europa zoiets afspreekt en na komt, ja dan worden het opeens weer respectabele partners, en hebben we een concurent minder. Echter Geverink als Canada dat ook doet met z'n rundvlees dan zal ik echt het vliegtuig moeten pakken om je fameuse Albertabeef te kunnen vergelijken met onze braziliaanse churasco

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Minister Le Maire is ook voor nationale contracten.Bedoelt de Minister hiermee dat elk lid of land van de EU zijn eigen boontjes moet doppen?Als dat zo is,moet Nederland een groot probleem oplossen! Meer dan 50% van de Nederlandse melkproductie wordt omgezet in boter,kaas en melkpoeder!

 • no-profile-image

  jonge

  Hoop dan dat Verburg wel op tijd eten tot zich neemt.......anders hebben wij weer niks aan haar....tja veel verschil is dan nou toch ook weer niet ....

 • no-profile-image

  Hans

  Melk veehouder, je wilt toch niet zeggen dat nederlandse koeien, waarvan de meeste het hele jaar opstal staan omdat de boer aan mestwetgeving en emissienormen moet voldoen, op roosters lopen en kreupel raken en in een box moeten liggen/slapen van slechts enkele vierkante meters, het net zo goed hebben als hun braziliaanse soortgenten, die het hele jaar buitenlopen, op een normale manier hun kalf ter wereld brengen en waar het kalf in ieder geval toch een 3 dagen bij de koe zoogd, zich niet hoeven uit te sloven omdat er met alle geweld 10/12 duizend liter melk uitgeperst moet worden, op een duurzame manier gevoed worden, niet met afval maar met echt koeievoer, dat deze nederlandse koeien het ook maar in de verste verte beter hebben dan de brasiliaanse???? en melkveehouder, in brasil bestaat geen marktbescherming, is niet nodig en nog veel minder wenselijk.
  Het is deze verfoeilijke marktbescherming, waar julie europeanen allemaal aan verslaafd zijn, die julie de das omdoet. Als julie dan te veel produceren, vreet het dan zelf op in plaats het maar weer bij een ander met markt restituties te dumpen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Mmmm Hans, kennelijk heb ik in de roos geschoten met mijn opmerking. Je frustratie over marktverstoring is wel duidelijk. Maar toch nog even terug naar dierwelzijn. Neem een ticket en kom eens kijken in Nederland. Als koeien de vrijheid hebben om te kiezen, ontvluchten ze 's zomers massaal de weiden (ook met bomen) en liggen lekker in de stal op zachte matrassen, zaagsel of zand. Geen last van brandvlekken, maar wel voldoende koel water, vers kuilvoer, automatische schuurborstels voor de jeuk, weinig vliegen en grote ventilatoren voor extra verkoeling. Nee Hans, jouw verhaal geeft wel een heel vertekend beeld van de veehouderij in Brazilië en Nederland.

 • no-profile-image

  John

  Misschien toch maar het Canadeese idee invoeren in Europa. De boer uit Brasil moet het trouwens niet al te rooskleurig laten klinken want volgens mij heeft Brasilie nog steeds erg veel problemen met besmettelijke ziektes en daardoor kunnen ze naar veel landen niet exporteren.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Hans,ik begrijp jouw visi.Als Nederland voor de Wereldmarkt wil produceren,moet er wat aan de kostprijs gedaan worden.Of de overtollige produktie moet met subsidie buiten de EU ge exporteerd worden.Maar dat wil mevr,Fischer Boel niet.Daarom ben ik heel benieuwd of morgen een besluit genomen wordt.Nog benieuwder ben ik wat voor een besluit???Het zal moeilijk worden!Vrije markt kan ook,maar wat reeds terecht opgemerkt is door melkveehouder;nu hebben wij nog quotering en er is ook veel te veel!!! De interventie regeling behoed ons voor een ramp!!!Maar dat kan ook niet eeuwig duren.

 • no-profile-image

  boer

  Is de persoon die hieronder ondertekend met Melkveehouder de zelfde Melkveehouder die een aantal weken geleden nog zo voor de vrije markt en de afschaffing van de quotering was? Zo niet,bedenk een andere naam want dit is verwarrend.Kei van een kerel trouwens die Bruno

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Op 7 september zullen er nog harde noten op de vergadertafel komen,ik ben benieuwd.Duitsland en Frankrijk voor quotering,de rest tegen.Maar er blijft nog een groot probleem,vorig jaar moest nog 19% van de EU productie op de Wereldmarkt afgezet worden.Hoe wordt dat nu opgelost???

 • no-profile-image

  fryske boer

  nationalisatie van beleid het grootste gevaar voor nederland.ogen open vrije markt ons enige redmiddel.na een half jaartje +crisis al concluderen dat deregulering niet werkt is gewoon eigen belang doorduwen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Bruno ziet het scherper dan Tammo. Loslaten van het quotum speelt alleen de retail in de kaart. Dit is al jaren te zien bij de varkenshouderij en de tuinbouw. Er hoeft maar een klein overschot te zijn en de prijzen kelderen naar een dramatisch dieptepunt. Schaalvergroting leid tot niets, hier in de buurt zie ik ook goed geleide grote tuinbouwbedrijven over de kop gaan omdat ze voor een schijntje moeten produceren. Wanneer gaat de LTO de ogen nu eens open

 • no-profile-image

  Boer

  Hans de vrije markt werkt niet.Ik geef je een voorbeeld.In nederland/Europa moeten boeren gigantische investeringen doen in onder andere milieu en dierenwelzijn.Ook moeten de boeren aan een groot aantal regels en eisen voldoen.Als daardoor de prijs van bv de kip ook maar een cent hoger komt te liggen dan van jouw braziliaanse kip waaraan geen eisen hoeven worden gesteld,dan halen de Europese winkeliers de kip bij jouw.En dat klopt gewoon niet.Als de Europese producent aan allerlei kostenverhogende regels en eisen moet voldoen mag deze daar als beloning toch minimaal wat bescherming voor oneerlijke concurentie van de wereldmarkt voor terug verwachten zou ik zeggen.

 • no-profile-image

  Hans

  Hey knap ver weg, vertel dat nou eens aan een chinees, kijken wat ie dan zegt.
  Het Chinese antwoord moet voor julie dan toch bepalend zijn om wel of niet aan de wereld markt mee te doen. Als je er niet aan kunt mee doen, gebruik hem dan ook niet om als je weer is teveel hebt geproduceerd, het op onze markt te dumpen. Wil je er wel aan mee doen hou je dan aan de regels van de vrije markt. Die regels worden nou eenmaal niet door die dure kolonialistische Europeaanen gedicteerd.

Laad alle reacties (53)

Of registreer je om te kunnen reageren.