Home

Achtergrond 206 x bekeken

Franse heffing moet weg

Frankrijk noemt het anders. Maar de heffing die de Franse keuringsdienst GNIS oplegt aan geïmporteerde pootaardappelen komt feitelijk neer op een importheffing.

En die zijn verboden in de EU waar een vrij verkeer van goederen en diensten geldt. Daarom is het terecht dat de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) een klacht heeft ingediend tegen Frankrijk bij de Europese Commissie.

De Groupment National Interprofessionnel des Semences (GNIS, de Franse keuringsdienst) legt een extra heffing op gecertificeerde pootaardappelen die het land worden ingevoerd. Maar het pootgoed is in Nederland al gekeurd door de NAK. Daar hebben de handelshuizen al voor betaald. De Franse heffing maakt de Nederlandse pootaardappelen onnodig duurder in Frankrijk. Dit land is een belangrijke afzetmarkt voor Nederlands pootgoed.

De NAO heeft de klacht eind 2004 al ingediend. GNIS heeft de heffing sindsdien al eens verlaagd in 2007 en dit jaar gaat er weer wat af. De heffing ligt nu op €5,65 per ton. Dat is nog steeds €5,65 te veel. Geen enkele lidstaat mag een product uit een andere lidstaat een heffing opleggen zonder goede reden. Het is één van de fundamenten waar de economische kracht van de EU op is gebouwd. De Franse heffing heeft geen recht van bestaan in een verenigd Europa en moet van tafel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.