Home

Achtergrond 193 x bekeken 1 reactie

'Feodale arbeidsverhoudingen in Pluimveeindustrie'

De pluimveevleesverwerkende industrie is geen voorbeeld van moderne arbeidsverhoudingen.

Dat zegt FNV onderhandelaar Jos Hendriks. Volgens de FNV-onderhandelaar zijn de arbeidsverhoudingen in sommige bedrijven feodaal. "Werknemers zijn vaak bang voor hun werkgever. Ze vrezen represailles als ze gaan staken voor betere arbeidsvoorwaarden. Dat is tijdens de acties eind juni, begin juli pijnlijk duidelijk geworden."

De FNV weigert de cao voor het lopende jaar te ondertekenen. Jos Hendriks benadrukt dat de vakbond nieuwe acties niet uitsluit. Ook het arboconvenant heeft de FNV om de zelfde reden niet ondertekend volgens Hendriks. "Er zijn maar een paar bedrijven die beschikken over een ondernemingsraad. Door dat convenvant te tekenen geef je de werkgevers een legitimatie, dat de zaken voor elkaar zijn, terwijl dat niet zo is."

Het komende jaar wil de FNV onder de werknemers 'basaal' vakbondswerk gaan doen en de werknemers bewust maken van hun positie. "Ze zullen het uiteindelijk toch voor een belangrijk deel zelf moeten doen willen ze hun positie verbeteren. De vakbond kan dat niet in zijn eentje."

De cao voor de pluimveevleessector is ondertekend door het werkgeversorganisatie Nepluvi en vakbond CNV.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jan de Haan

  Hoe zit het met de CAO voor ons de pluimveehouders ?
  Bij welke organisatie of partij moet ik zijn ?
  Ik wil niet langer 85 uur per week werken en er maar 32 uitbetaald krijgen !! Ik ben al ruim tevreden met 50% van de marge van eh zeg bijv AH etc...
  wat zegt u ? hoe heet die organisatie waar ik me kan aanmelden ?
  UTOPIE !!

Of registreer je om te kunnen reageren.