Home

Achtergrond 178 x bekeken 5 reacties

'Familiebedrijven stille motor van de economie'

Familiebedrijven bewijzen dat een langetermijnbeleid uiteindelijk het meeste oplevert.

In Nederland vormen ze de stille motor van de economie. Dat zei premier Jan Peter Balkenende vandaag tijdens een bijeenkomst in New York over ondernemen na de economische crisis.

Familiebedrijven leveren volgens de premier de helft van het bruto nationaal product en 40 procent van alle banen. Investeringen hierin krijgen de tijd om resultaat op te leveren.

"Vergelijk dat eens met de situatie van beursgenoteerde bedrijven, die geleid worden door kortetermijndenken. Als kwartaalcijfers tegenvallen, dan zorgen die meteen voor onrust. We moeten ontsnappen aan de dwangbuis van korte-termijndenken'', aldus Balkenende. Hij wil dat er een einde komt aan de cultuur in de financiële sector van exorbitante bonussen.

De premier zei te geloven dat de economische crisis een katalysator kan zijn om de bedrijfscultuur te veranderen. "Tot nu toe bepaalden winstbejag en eigenbelang het leven. Niet alleen de levens van bankiers, maar ook die van topmannen in het bedrijfsleven, directeuren bij non-profitorganisaties en politici.'' Balkenende bepleitte een eerlijker en duurzamer economie. Kernwaarden als vertrouwen, solidariteit en moraal bepalen dan volgens hem het marktsysteem.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boertje

  Troon rede agro industie boeren hard nodig voor economie !!!!!!!! Inderdaat 70 a 80 uur werken niet rond kunnen komen Bijna de heele land bouw nu !!!
  Dus goedkoop voetsel iedereen verdien daar aan kan de consumet meer besteden aan luxe dingen En de land bouw mag niet verdien ander kant dit niet Tel maar eens net als de grote bederijven met een minium redament van 12% zoals zlto doet met sovion een kijken wat de kost prijs dan is over eigen vermogen en een loon door geteld van af 38 uur + 25 vakantie dagen etc etc dan zal het toch kort bij 1,90c zijn per kg vlees

 • no-profile-image

  Leen

  Zal mij benieuwen of JP zich bij z'n volgende baantje aan zijn eigen norm houdt.

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  Inderdaad de familie bedrijven zijn veerkrachtig. Dat komt vooral omdat zij de uren en het eigen uurloon niet tellen.
  Het is nu maar net hoe je er tegen aan kijkt. Het is m.i een compliment met een wat wrange smaak.

 • no-profile-image

  boer

  stille armoede van de econonie

 • no-profile-image

  Han

  J.P. heeft volgens dit bericht moeite met de korte termijn politiek van de bonus jagers. geheel mee eens, helaas is dit een gegeven dat ook Den Haag hanteert. De polietiek denkt niet verder dan 4 jaar vooruit, weer verkiezingen. Naar mijn idee zou iedere bonus gekoppeld moeten worden aan een termijn van uitbetaling van bv. 5 of 10 jaar. Bij eerder verzilveren korting of i.d. Zo komt de lange termijn gedachte bij de bestuurders weer boven drijven. Was de bonus gekregen voor (zeer) korte termijn winst die na meer jaren blijkt uit te pakken in verlies / omvallen o.i.d. vervalt recht op de bonus.
  Dit zal de besluitvorming van de bestuurders beinvloeden en tevens zullen ze vermoedelijk minder snel opstappen om elders weer een boekjaar op te poetsen, de bonus te vangen en opstappen voor de volgende bonus jacht. Je opgepoetste balans moet in mijn geval wel toekomst proof zijn, anders geen bonus uitkering.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.