Home

Achtergrond 265 x bekeken 12 reacties

FAO: voedselproductie moet sterk intensiveren

De landbouw wereldwijd moet vóór 2050 70 procent meer voeding produceren.

Dat schrijft de wereldvoedselorganisatie FAO. Volgens topvrouw Patricia Woertz van het Amerikaanse graanhandelsconcern Archer Daniels Midland (ADM) is er nog geen reden voor alarm.

De wereld heeft in 2050 jaarlijks een miljard ton extra granen nodig en 200 miljoen ton extra vlees nodig, rapporteert de FAO. Daar is niet alleen 120 miljoen hectare extra landbouwgrond voor nodig, maar ook een grote productiviteitsslag. Slechts 20 procent van de extra behoefte kan met areaalvergroting worden bereikt.

Volgens de FAO wordt de taak bemoeilijkt omdat het klimaat verslechterd en steeds minder water beschikbaar is. Volgens topvrouw Woertz van ADM zal de opbrengst per hectare van gewassen,zoals de FAO hoopt, voldoende stijgen. Ze zei dat op de zogeheten Global Harvest Initiative conferentie in Washington, waaraan agribusinessgiganten als Monsanto en John Deere deelnemen. Volgens Woertz zorgt een hogere opbrengst per hectare ervoor dat aan de vraag van ethanol en voedsel kan worden voldaan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Voedsel mag ook weinig kosten,dus de NMA zal wel op de loer liggen als het voedsel wat meer opbrengt dan de kostprijs van de boer,du liever meer honger dan een boer die wat verdient !

 • no-profile-image

  gert

  Geef de boeren gewoon een goede prijs,dan zal er genoeg geproduceerd worden

 • no-profile-image

  koetje

  Toch heeft Hendrik wel een beetje gelijk ;regeringen uit verschillende landen zullen de gentechnologie met gestrekte armen omarmen alleen al om hun gefaald beleid te compenseren,EHS ed.Goede landbouwgrond omzetten in natuur zal een keer gaan opbreken.

 • no-profile-image

  wipkip

  Ze verwachten meer opbrengst per hectare, alleen mogen we steeds minder meststoffen strooien om onze gewassen optimaal te laten produceren. Ik denk dat ze een probleem gaan krijgen, dat ze nu niet kunnen overzien!!!!!

 • no-profile-image

  we can

  Boerenwereldwijd kunnen hiervoor zorgen mits de overheden een goed ondernemersklimaat scheppen voor ondernemers, vooral ook wat betreft marges. Hiervoor zijn wel enkele zaken voor nodig. 1 Niet stimuleren van biologische landbouw, biolandbouw neemt teveel ruimte in beslag en is zeer onefficient per kg geproduceerd product, dus slecht voor milieu. maw het erkenden van intensieve landbouw als oplossing voor het wereldvoedselprobleem 2 Toestaan van genproducten is hierbij helemaal geen discussie. 3 Er moet zeer goed nagedacht worden over welke productie waar geproduceerd gaat worden en onder welke omstandigheden.

 • no-profile-image

  we can

  Oh hendrik, ga je even ergens anders afreageren en kom terug als je ook een oplossing denkt te hebben op alle mensen te voeden in de wereld.

 • no-profile-image

  Melkveehouder Achterhoek

  Wat is dan de goede prijs. bv DDB heeft het over een kosten dekkende melkprijs. Maar wie gaat dan bepalen wat de kostprijs is.
  Ik denk dat als we naar een volledige marktwerking gaan zonder bemoeienis van politiek of andere organisaties we vanzelf een wat stabielere markt krijgen met kosten dekkende prijzen

 • no-profile-image

  Mien

  Dit moet toch aanleiding zijn om per direct te stoppen met het laten onderlopen van goede landbouwgrond en het onteigenen voor natuur.

 • no-profile-image

  Hendrik de ernstig bezorgde burger

  We eten teveel vlees. We zitten zeker niet op gifvlees van Monsanto te wachten. Ook niet op gifgraan en andere troep door die chemiegiganten. Ze willen het een legaal tintje geven door JP straks een hoge functie te geven in Europa. Hij is al helemaal ingepalmd door "de papa"uit Argentinië die ons land nu wat vaak bezoekt. De ex-onderminister van de gentechnologie die niet van onbesproken gedrag bleek, zo schijnt het. Een krankzinnige situatie. Dat de chemiegiganten zoveel ruimte krijgen van weldenkende mensen is bijzonder. Helaas, het is alleen het geld dat telt. Daarom ook baseren wetenschappers van de universiteit van Wageningen hun geheel onafhankelijke onderzoeksconclusies wel geheel op de rapporten van Monsanto en zorgen dat die in de Tweede Kamer belanden. Mag je dit als burger corruptie noemen? Misschien is het wel erger dan dat. We staan deze beïnvloeding van de chemie gewoon toe als legaal en de politiek verschuilt zich erachter. "De papa" heeft kennelijk gesproken, zijn machtige relatienetwerk is waarschijnlijk zeer actief in ons land en in de EU. Is het in Argentinië ooit wel politiek goed gekomen? Ik geloof dat nauwelijks. Op het gebied van landbouw gaan ze door op de (verkeerd) ingeslagen weg. Niemand die hen kan stoppen. Een handige zet om je dochter te koppelen aan een NL-EU-man om zo de EU warm te laten lopen voor gentechnologie. Het is immers een familietraditie om troonopvolgers te koppelen aan "economisch nut" en baaraangelegenheden? Dat is toch niet zomaar afgeschaft? We gaan een grote catastrofe tegemoet.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Klein probleempje denk ik, zouden er nog boeren zijn tegen die tijd of word het verbouwen van de gewassen dan gedaan door vrijwillgers. Op dit moment doen alle boeren al vrijwillgerswerk maar dat houd een keer op.....

 • no-profile-image

  Meindert van den Hengel

  En in die context voert de Nederlandse overheid een beleid dat al het voedsel wat in Nederland wordt geconsumeert, moeten worden geimporteerd van de wereld markt.Kon weleens heel duur uitpakken.

 • no-profile-image

  Leen

  Voorlopig hebben we HIER louter overschotten. En zolang dat door meerdere partijen als doel gesteld wordt is de context van dit artikel nog niet aan de orde.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.