Home

Achtergrond 210 x bekeken

Exporteurs groente en fruit lopen achterstand in

De uitvoer van groente en fruit van Nederlandse bodem is de eerste zeven maanden van dit jaar met 5 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De export van januari tot en met juli 2009 bedroeg 1.303 miljoen kilo, tegen 1.370 miljoen kilo in 2008. Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw (PT). Daarmee is de uitvoer van groente en fruit voor wat betreft volume redelijk ingelopen.

De export liep maanden achter vanwege de vertraging in de aardbeienteelt en glasgroenteteelt. De uitvoerwaarde is volgens marktanalisten van PT niet ingelopen vanwege de lage opbrengstprijzen van groente en fruit.

Positief punt is de aangetrokken uitvoer naar Rusland. Desondanks is de export met 31 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Er ging minder hardfruit, tomaat, peen en witte kool naar Rusland, maar meer paprika en aubergine. Voor tomaat geldt dat er in juli meer werd uitgevoerd dan vorige maand, maar cumulatief staat de export nog in de min.

De export naar het Verenigd Koninkrijk en Duitsland nam ook af. Duitsland vroeg meer glasgroenten spruitkool. In Groot-Brittannië was er meer vraag naar appel en tomaat. Per product beschouwd valt op dat er veel glasgroente is uitgevoerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.