Home

Achtergrond 296 x bekeken

Export van Aujeszky-gevaccineerde varkens mag niet

Varkens die tegen de Ziekte van Aujeszky gevaccineerd zijn mogen niet geëxporteerd worden naar gebieden of EU-lidstaten met een artikel 10-status.

Dat wordt bepaald in een wijziging van de Aujeszky-verordening die het bestuur van het Productschap Vee en Vlees (PVV) woensdag vaststelt.

Zo moet voorkomen worden dat de artikel 10-status voor heel Nederland in gevaar komt bij een uitbraak van de ziekte. Ten tijde van een uitbraak worden varkens volgens het bestrijdingsdraaiboek gevaccineerd. Om export van gevaccineerde dieren te voorkomen, moet het mogelijk worden om in dit geval de gebruikelijke afzetmogelijkheden te beperken.

Het PVV en het ministerie van LNV buigen zich over de vraag of hier afzonderlijke toestemming van de Europese Commissie voor nodig is. Behalve de afzetmogelijkheden voor gevaccineerde dieren beslist het bestuur woensdag ook over een verordening met betrekking tot de tegemoetkoming in vaccinatiekosten.

Deze subsidie wordt, als de verordening aangenomen wordt, voortaan niet meer rechtstreeks aan de ondernemer toegekend maar aan de dierenarts, diede tegemoetkoming dan doorberekent aan de ondernemer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.