Home

Achtergrond 233 x bekeken

Europees Parlement stemt in met tweede termijn Barroso

José Manuel Barroso is vandaag opnieuw verkozen tot voorzitter van de nieuwe Europese Commissie. Een meerderheid van 382 Europarlementariërs steunde zijn kandidatuur.

Opvallend was het grote aantal onthoudingen: 117; 219 Europarlementariërs spraken zich in een geheime stemming uit tegen een nieuwe termijn voor de Portugese christen-democraat; 18 van de 736 parlementariërs waren afwezig. Om te worden verkozen was een meerderheid van de uitgebrachte stemmen voldoende; onthoudingen telden niet mee.

Met de herverkiezing van Barroso kan nu worden begonnen met de samenstelling van de nieuwe Commissie. EU-voorzitter Zweden zei eerder hiervoor zes weken de tijd te willen nemen.

Het Nederlandse kabinet heeft Barroso gefeliciteerd met zijn herverkiezing. Het zal binnenkort spreken over de Nederlandse kandidaat voor de Commissie. Naar verwachting wordt dat een CDA’er, waarbij de naam van voormalig LNV-minister Cees Veerman nogal eens valt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.