Home

Achtergrond 225 x bekeken

Energiemix enige antwoord op brandstofschaarste

De komende 30 jaar is de wereld voor haar energie afhankelijk van een brede mix van alternatieve brandstoffen en spelen algen, houtsnippers en jatropha een beperkte rol.

Dat schrijft Wilfred Hadders, bestuurslid van de Vereniging Nederlandse Biodiesel Industrie.

Nieuwe bronnen van energie zoals algen, houtsnippers en de jatrophaplant komen volgens Hadders de komende decennia niet in voldoende volumes beschikbaar. Naast biodiesel zijn alternatieve brandstoffen onder meer groene stroom, bio-ethanol, wind- en zonne-energie.

De biodieselindustrie zet volgens Hadders grote stappen. De productie bedraagt al 2 miljoen vaten per dag en kan op termijn aan 20 tot 30 procent van de wereldwijde vraag naar dieselolie voldoen.

In combinatie met relatief schone fossiele brandstoffen als aardgas en LPG kunnen ze over 20 jaar dieselolie en benzine grotendeels vervangen. Overheden moeten inzetten op een brede mix, eenvoudigweg omdat er geen alternatief is, aldus Hadders.

Het ontbreken van beleid voor een brede energiemix is volgens Hadders een risico voor de klimaatbeheersing op aarde. De Nederlandse staat heeft bepaald dat in 2020 een vijfde van de energie duurzaam gewonnen moet worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.